HomeFeaturedFocusUE amendeaza Apple cu 1.8 miliarde EUR pentru actiuni impotriva Spotify

UE amendeaza Apple cu 1.8 miliarde EUR pentru actiuni impotriva Spotify

UE a decis ca Apple să plătească despăgubiri de aproape 2 miliarde EUR (1.8 mai exact) pentru că nu a jucat corect împotriva Spotify.
UE a decis ca Apple să plătească despăgubiri de aproape 2 miliarde EUR (1.8 mai exact) pentru că nu a jucat corect împotriva Spotify.

Tocmai am citit că UE a decis că Apple trebuie să plătească o amendă de 1.8 miliarde EUR ca urmare a faptului că a abuzat de poziția sa de pe piață și a blocat serviciul de streaming Spotify să informeze utilizatorii că există prețuri mai mici pe site, ca alternativă la plățile prin Apple, care sunt supuse comisioanelor.

Dacă aveți timp, citiți aici tot comunicatul UE care în esență spune că

˝The Commission’s investigation found that Apple bans music streaming app developers from fully informing iOS users about alternative and cheaper music subscription services available outside of the app and from providing any instructions about how to subscribe to such offers. In particular, the anti-steering provisions ban app developers from:

  • Informing iOS users within their apps about the prices of subscription offers available on the internet outside of the app.
  • Informing iOS users within their apps about the price differences between in-app subscriptions sold through Apple’s in-app purchase mechanism and those available elsewhere.
  • Including links in their apps leading iOS users to the app developer’s website on which alternative subscriptions can be bought. App developers were also prevented from contacting their own newly acquired users, for instance by email, to inform them about alternative pricing options after they set up an account.˝

Are UE dreptate? Toată comunitatea de fanboy o să spună că nu și va sări în apărarea Apple, când în realitate lucrurile sunt simple: dacă există un preț mai mic, pentru același serviciu, ar fi bine să îl alegem, nu? Și cel ce îl oferă ar trebui să ne spună cum să facem să plătim mai puțin. Mai ales că oricum utilizatorii Apple plătesc mult mai mult pe aparatele lor și serviciile folosite.

De asta mi se pare foarte interesant răspunsul Apple care țipă din toți rărunchii că fără ei Spotify nu ar fi ajuns la cota de 56% din piața din Europa și că suedezii, în loc să le fie recunoscători că i-au ajutat să crească, folosind gratis API-urile Apple, integrarea desăvârșită în Car Play (ca urmare a muncii enorme depuse de inginerii Apple), Apple Watch și cu AirPlay, munca celor ce au analizat versiunile publicate în App Store și mai ales opțiunile de testare beta, ei au decis să lucreze cu UE și să lupte împotriva lor. Detaliile pot fi găsite aici.

E un comportament tipic de Apple, în care încearcă să justifice niște chestii care de fapt nu au justificare. Să vă dau niște exemple:

  • integrarea excelentă cu Car Play. Păi în Car Play ar trebui să meargă toate aplicațiile compatibile, care folosesc API-urile publicate. Ce contează că e Spotify sau Apple Music? Au făcut ei ceva special pentru Spotify? NU
  • publicarea în App Store. Păi până acum au folosit asta ca argument de MK ca să aducă cât mai mulți utilizatori (ca să nu zic fraieri) să cumpere produsele Apple.
  • oferirea de suport pentru testarea funcțiilor beta. E același lucru ca și cu publicarea în App Store: până acum o dădeau sus și tare că au opțiuni, chestii avansate pe care dezvoltatorii le pot folosi. Brusc, astea sunt disponibile doar dacă plata abonamentelor se face prin sistemul lor?

Pentru mine justificarea Apple e penibilă și nu face decât să arate că Apple nu are nicio treabă cu mesajele alea interesante legate de ușurință, de ecosistem etc. Îi interesează un singur lucru: banii. Cât mai mulți.

Și nu e un lucru rău. Dar dacă utilizatorii au opțiuni mai ieftine, e dreptul lor să le folosească. Indiferent ce visează Apple.

Nu credeți?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep