HomeFeaturedFocusAltStore PAL, primul magazin terț de aplicatii pentru iOS, e disponibil pentru...

AltStore PAL, primul magazin terț de aplicatii pentru iOS, e disponibil pentru utilizatorii din UE!

Un moment istoric: a fost inaugurat primul magazin terț de aplicații iOS AltStore PAL, disponibil pentru utilizatorii din UE! Și astea sunt detaliile legate de instalare și funcționare.
Un moment istoric: a fost inaugurat primul magazin terț de aplicații iOS AltStore PAL, disponibil pentru utilizatorii din UE! Și astea sunt detaliile legate de instalare și funcționare.

Azi s-a întâmplat un moment istoric: a fost lansat AltStore PAL, primul magazin de aplicații iOS non Apple, din care aplicațiile se pot instala fără jailbreak. Datorită presiunilor UE prin Digital Markets Act (DMA), Apple a fost nevoită să modifice sistemul de operare iOS și să permită existența unor magazine terțe de aplicații, de unde utilizatorii din UE să poată instala alte programe decât cele din App Store.

AltStore PAL a fost lansat cu două aplicații: emulatorul Delta pentru jocuri SNES, NES, Game Boy, Game Boy Advance și Nintendo 64/DS și un clipboard manager denumit Clip. Delta este gratuit și fără reclame iar Clip va costa 1 EUR. Dacă vi se pare interesantă ideea, puteți merge pe site-ul AltStore și să descărcați de acolo aplicația AltStore care o să vă permită să instalați aplicații non App Store. Pentru a putea beneficia de ceea ce se numește side loading, va fi nevoie să plătiți totuși 1,5 EUR pe an, pentru că așa vrea Apple – e taxa pentru Apple Core Technology Fee (CTF).

Procesul de instalare al magazinului AltStore PAL ar fi trebuit să fie unul simplu, însă e presărat de o grămadă de atenționări din partea Apple, al căror scop real este de a-l speria pe utilizator vizavi de pericolele la care se va expune. Dar dacă nu cedați insistențelor Apple și acceptați toate aceste notificări, în final veți putea instala și folosi AltStore. Pașii de instalare sunt aici și e nevoie să conectați telefonul/tableta la Mac/PC, atâta vreme cât sunteți din UE și aveți cel puțin iOS 17.4

Adică așa:

Trebuie să știți și că AltStore PAL a pornit în 2019 ca o inițiativă prin care utilizatorii de iOS să poată beneficia de aplicații create de entuziaști care să ofere mai mult control și să crească funcționalitatea aparatelor iOS, dincolo de regulile impuse de Apple. Acum, odată cu forțarea Apple să respecte DMA, AltStore PAL a devenit un magazin oficial.

Nu vă spun să folosiți acest magazin pentru că la fel ca pe Android, activarea opțiunii de instalare a aplicațiilor din surse terțe deschide portițe pentru instalarea de malware (care mă aștept să înceapă să circule și pe iOS în perioada următoare), însă să îndemn să urmăriți ce apliacții vor fi publicate în magazinele alternative App Store, pentru că mai mult ca sigur vor apărea soluții interesante care să extindă posibilitățile de configurare și exploatare a interfeței iOS și a funcțiilor telefonului. Și după decideți dacă merită să vă ˝deblocați˝ iPhone-ul ca să beneficiați de aceste opțiuni.

via altstore and rileytestut

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep