HomeEvenimenteCopilot+ PC reprezintă noua serie de PC-uri făcute să funcționeze eficient cu...

Copilot+ PC reprezintă noua serie de PC-uri făcute să funcționeze eficient cu AI-ul

În cadrul unui eveniment privat Microsoft a prezentat astăzi o nouă categorie de PC-uri construite pentru AI, denumite Copilot+ PC.
În cadrul unui eveniment privat Microsoft a prezentat astăzi o nouă categorie de PC-uri construite pentru AI, denumite Copilot+ PC.

În seara asta Microsoft a avut un eveniment de presă (primul major în care Panos Panay nu mai e la cârma …) în care a prezentat noul concept Copilot+ PC, adică cele mai rapide și cele mai … inteligente PC-uri ale momentului. Mă așteptam ca ideea asta de AI pe PC să fie strâns legată de conceptul ARM, însă nu e așa: Dell, HP, Surface, Acer, Asus și Lenovo o să vină cu PC-uri Copilot+ folosind procesoare de la Intel, AMD și Qualcomm.

Cumva e pasul normal: după ce ne-a bombardat cu AI-ul, vine momentul în care Microsoft a creat și sisteme care să fie capabile să folosească Copilot, datorită suportului hardware (NPU) dedicat. Odată cu integrarea GPT-4o, Copilot primește funcți noi – una dintre ele este Recall, prin care în Windows va exista o funcție de monitorizare, cu AI, care va urmări tot ce facem și va putea să ne ajute să ˝ne amintim˝ce am făcut și când. Un fel de asistent care notează orice, în ideea că vreodată o să ai nevoie de informația aia – sunt câteva exemple valide ale conceptuli – să zicem că la un moment dat ai dat peste un articol fain, dar nu ți-a dat prin cap să îl salvezi undeva. Recall o să te ajute să ți amintești ce și cum.

Funcția Recall din Windows 11 are însă un neajuns: e nevoie de putere de calcul (și capacitate de stocare asociată) măricică. De asta doar sistemele Copilot+ PC care au 40+ TOPS NPU vor putea folosi Recall.

Conform Microsoft, sistemele Copilot+ vor avea o gamă variată de prețuri, începând de la 999USD și vor fi disponibile din vară. Specificațiile minime includ:

  • 16GB of RAM
  • NPU cu 40+ TOPS performance
  • 256GB SSD

Tot în anunțul Microsoft am văzut și detalii noi despre PC-urile cu Snapdragon X Elite și Plus (Qualcomm ARM) care sun Copilot+ și ce ar trebui să ofere o autonomie de cel puțin o zi (15 ore de browsing, 20 de ore de video?) și care ar trebui să aibă o viteză de utilizare în multitasking cu 58% mai mare decât un MacBook Air cu Apple M3 (nu e prima dată când Microsoft visează frumos!).

Și dacă tot vorbim de ARM, PC-urile Copilot+ pot folosi aplicații Windows 11 native precum Teams, PowerPoint, Outlook, Word, Excel, OneDrive and OneNote. Chrome, Spotify, Zoom, WhatsApp, Blender, Affinity Suite, DaVinci Resolve.

Coceptul Copilot+ e îndrăzneț, doar că nu sunt sigur că va prinde în ciuda faptului că deja multă lume folosește ChatGPT sau Gemini – doar că o fac atunci când vor și nu mereu, așa cum ar trebui să se întâmple pe un Copilot+ PC. În plus, mi se pare că prețurile noilor sisteme e cam măricel, în special al celor cu Snapdragon X, chiar dacă vorbim pentru prima dată de display-uri 2K/3K OLED.

Mi-ar plăcea să mă joc și eu cu un Copilot+ PC – sper ca Asus să le aducă cât mai repede – și atunci o să vă pot spune mai multe despre inițiativa asta.

via Microsoft

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep