HomeFeaturedFocusMicrosoft amana lansarea Recall, primele PC-uri Copilot+ nu beneficiaza acum de asa...

Microsoft amana lansarea Recall, primele PC-uri Copilot+ nu beneficiaza acum de asa ceva!

După tot scandalul asociat problemelor de securitate și intimitate generate de funcția Recall, vândută ca avantaj pentru noile PC-uri Copilot+, Microsoft a decis să amâne lansarea.
După tot scandalul asociat problemelor de securitate și intimitate generate de funcția Recall, vândută ca avantaj pentru noile PC-uri Copilot+, Microsoft a decis să amâne lansarea.

Chestia aia pe care Microsoft a vândut-o ca avantaj nemaiîntâlnit asociat noilor PC-uri Copilot+ cu AI, mă refer aici la Recall, nu va fi activă prea curând. Microsoft a decis că e totuși cazul să se mai gândească puțin cum o să implementeze Recall, din cauza discuțiilor generate pe marginea faptului că e cel mai bun malware inventat vreodată.

O să poată fi testat prin programul Windows Insider, doar că se pare că implementarea se va schimba, cu noi opțiuni de control și securitate. Sunt foarte curios cum o să facă Microsoft treaba asta, când ultimii ani ne-au arătat că lui Satya nu îi pasă de Windows și de utilizatori și prin urmare a făcut schimbări majore în această divizie, mutând oamenii sau ˝ajutându-i˝ să își găsească oportunități în afara companiei.

Urmarea a fost că Recall a fost lansat pe repede înainte (cum se pare că face mai nou cam în toate diviziile) – aș fi curios să știu dacă Recall chiar a fost gândit așa de prost și s-a implementat corect sau pe măsură ce timpul a trecut și au fost identificate probleme, câțiva PO ˝responsabili˝ au dat clasicul ˝ship it!˝ în ideea că problemele for fi reparate ulterior. În oricare varianta Microsoft iese prost (din nou?), după incidentele grave de securitate apărute la începutul anului care au arătat că securitatea la Microsoft nu mai e(ra) o prioritate.

Asta înseamnă că Recall nu o să fie disponibilă pe primele PC-uri cu Copilot+ și aceștia, în ciuda faptului că au hardware-ul necesar (măcar aici Microsoft și-a atins scopul și a forțat vânzări noi) e prezent. Și pentru că nici în build-urile Insider Preview nu va putea fi folosit, noile PC-uri nu aduc valoarea promisă de Microsoft.

E nevoie de timp ca noile elemente de securitate promise de Microsoft pentru Recall să fie implementate – mă refer aici la posibilitatea de a alege dacă vrei să folosești Recall (inițial a fost activ în mod implicit), stocarea locală în format criptat și autentificarea obligatorie prin Windows Hello.

Dacă nu știți, Recall e o funcție care va monitoriza și înregistra tot ce faceți pe PC-ul Copilot+ cu Windows 11, va extrage date relevante de acolo (inclusiv parole, URL-uri etc.) pe care să le aplice pe modele LLM locale, în ideea că AI-ul o să vă ajute să vă reamintiți instant orice ați făcut pe PC.

Acum rămâne să așteptăm și să vedem cum o să se transforme Recall – la o altă scară îmi aduce aminte de WindowsLonghorn care după ani mulți de dezvoltare a ieșit sub forma Windows Vista și a fost primit foarte prost de către utilizatori. Acum Microsoft zice că s-a mai gândit și că pune securitatea pe primul loc – adică practic recunosc că nu au făcut asta până acum – și că lucrurile se vor schimba.

Sunt curios cum se vor schimba când vaca de muls e AI-ul, care trebuie forțat peste tot, indiferent că asta duce la reorganizări interne, concedieri și lucruri care sunt făcute prost – Recall e cel mai bun exemplu în direcția asta. Când unii nu își dau seama că povestea asta cu AI-ul nu are un final fericit, se ajunge în astfel de situații.

Vedem ce urmează. Dacă vreți să citiți scuzele lui Pavan Davuluri, noul Corporate Vice President pe Windows și Devices, cum că ei ascultă de consumatori și iau în considerare ce spun ei, că sunt dedicați securității – bla, bla – o puteți face aici.

Oricum, pentru mine acest incident cu Recall e încă un motiv să mă îndepărtez și mai tare de Windows 11.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep