HomeFeaturedFocusCum AI-ul contribuie la o experiență deosebită de consum multimedia pe un...

Cum AI-ul contribuie la o experiență deosebită de consum multimedia pe un televizor Samsung OLED 65S95D (2024)

Aflați cum AI-ul, KNOX și SmartThings generează o experiență multimedia deosebită pe seria de televizoare Samsung OLED din 2024.
Aflați cum AI-ul, KNOX și SmartThings generează o experiență multimedia deosebită pe seria de televizoare Samsung OLED din 2024.

Pentru că în ultimele zile am testat intens un model de televizor smart OLED – Samsung 65S95D, am zis că e oportun să evidențiez niște elemente importante, care la prima vedere pot trece neobservate, dar care aduc niște plusuri decisive în decizia de achiziție și fac din acest model alegerea ideală pentru consumatorii pasionați de entertainment și gaming. Pentru că experiența maximă de vizionare pe un televizor OLED nu este dată doar de tehnologia display-ului, ci și de elemente care la prima vedere pot să scape neobservate: opțiunile de upscaling, elementele AI, integrarea cu ecosistemul SmartThings și elementele de securitate.

Luate împreună, acestea sunt decisive în decizia de achiziție a unui nou smart TV OLED, pentru ca atunci când ai ajuns acasă și ai dat drumul la TV, imaginile să fie perfecte, indiferent de ce materiale video consumi. Doar că acest lucru nu se poate face fără tehnologie avansată, unde AI-ul începe să aibă un rol determinant.

În aceste condiții, haideți să vă spun de ce e important să înțelegeți de ce anumite lucruri sunt posibile vizavi de calitatea imaginilor redate pe un Samsung OLED 65S95D, cu rezoluție 4K (3840 x 2160 pixeli).

O mică introducere

De câte ori ați fost într-un magazin de electronice și v-ați uitat admirativ la imaginile afișate pe cele mai noi modele de televizoare OLED? Și de câte ori v-ați întrebat de ce pe unele se vede bine, iar pe altele nu chiar așa?

Samsung OLED 65S95D.

Din discuțiile cu cei din jur am observat că sunt mulți utilizatori care percep diferențe de calitate între modele similare de televizoare OLED (prescurtare ce vine de la Organic Light Emitting Diode și reprezintă în acest moment tehnologia care permite afișarea celor mai bune culori posibile pe un televizor), însă nu le este foarte clar de ce aparate similare din punct de vedere al tehnologiei display-ului, nu pot genera experiențe la fel de bune.

Aici răspunsul e simplu: contează sursa de pe care e redat conținutul, rezoluția materialului, însă tehnologiile de îmbunătățire fac diferența. În mod ideal, ar trebui să punem televizorul în priză, să îi spunem să găsească canalele TV și să ne bucurăm de cele mai bune imagini posibile pentru posturile TV, sau să lansăm aplicațiile de streaming și să vedem toate filmele la aceeași calitate, nu mai zic de faptul că ne conectăm consola și dăm drumul la jocuri …

Din păcate realitatea ne arată că nu e de fiecare dată așa. Unele materiale video arată mai bine (sunt înregistrate cu scule profesionale, la calitate 4K sau mai bună și editate senzațional) în timp ce altele au sincope, fapt ce duce la diferențe semnificative în ceea ce înseamnă calitatea afișată pe același display.

Ce putem face noi, ca utilizatori, ca să trecem peste?

Putem să acceptăm situația sau să încercăm să găsim produse care sunt capabile să crească experiența de vizionare folosind algoritmi de optimizare și îmbunătățire în timp real a imaginilor.

Ce înseamnă upscaling 4K

Să fiu mai clar: dați drumul la un televizor obișnuit cu rezoluție 4K și unul dintre canalele preferate nu are conținut 4K. Instant vă dați seama că ceva nu e în regulă: imaginea pare mare, formele sunt butucănoase, culorile nu sunt cele așteptate … Nimic nu arată bine deși televizorul ales e unul dintre cele mai bune de pe piață. Începeți să fiți dezamăgiți …

Diferența dintre rezoluțiile de TV.
Imagine via wiki

Ce se întâmplă de fapt?

Știți că televizorul proaspăt cumpărat are o rezoluție 4K și din câte ați citit, totul ar trebui să se vadă foarte clar – doar nu ați ales degeaba un model 4K. Când situația nu este de așa natură, e important să înțelegeți ce se întâmplă: display-ul televizorului 4K are o matrice de 3840 x 2160 pixeli, ce trebuie umplută cu informație, dar sursa pe care o folosiți (canal TV, aplicație de streaming, consolă) nu poate să ofere informația la calitatea (rezoluția) dorită. Automat, televizorul va lua informația de la sursă și practic va ”mări” imaginea, ca să poată fi afișată pe tot ecranul. Așa apar efectele de tip ”Minecraft” pe un televizor cu rezoluție 4K fără optimizare …

A doua explicație ar fi că și dacă materialul are rezoluție 4K, aparatul cu care a fost filmat materialul video nu a fost cel mai capabil, iar cel ce a făcut înregistrarea nu se pricepea foarte bine și drept urmare vorbim de imagini cu culori îndoielnice și fără detalii clare.

Și acum vine partea bună: am testat scenariile acestea pe un model Samsung OLED 65S95D și am văzut că e capabil să ofere imaginile de calitate chiar și în aceste situații.

De ce se întâmplă asta?

Pentru că modelele Samsung OLED din generația 2024 (inclusiv 65S95D) beneficiază de suport software cu algoritmi avansați de îmbunătățire a imaginii și putere de calcul suficientă să prezinte rezultate deosebite, optimizate în timp real, în așa fel încât experiența de vizualizare să fie cea mai bună.

Upscaling pe televizoarele Samung OLED 2024 și optimizare folosind AI-ul

Uitându-vă prin meniurile sistemului de operare TizenOS (care apropo, se mișcă extrem de bine, mult mai bine decât mă așteptam) o să descoperiți că în zona de Imagine, Sunet și elemente avansate veți da peste elemente de AI. Știu că ultimul an a fost un prilej să fim asaltați de AI și de avantaje/pericole, dar vă spun direct că în zona asta, am descoperit numai beneficii.

Samsung AI optimization and upscaling.

Mai exact: Samsung a implementat optimizări eficiente pentru imaginea redată pe televizoarele OLED din 2024 unde AI-ul joacă un rol decisiv, făcând posibilă o experiență deosebită pentru pasionații de filme, sporturi și gaming.

În primul rând, utilizatorul nu trebuie să facă nimic pentru ca imaginile pe care le vede pe display-ului unui televizor smart OLED să fie de cea mai bună calitate. Indiferent de sursa lor: un stick USB, un HDD extern, un post TV, YouTube, orice aplicație de streaming video sau o consolă, imaginile sunt preluate și optimizate automat de televizor, vizavi de rezoluție și culoare.

Când televizorul OLED 65S95D (sau oricare din seria OLED 2024) e pus în funcțiune, se trece printr-un proces simplu de configurare care implică și alegerea opțiunilor preferate pentru îmbunătățirea imaginii.

Pentru că nu toți percepem la fel culorile, Samsung vine și ne ajută să alegem tipologia de imagine care ne place cel mai mult: folosind mai multe variante de imagini (peisaje, detalii, combinații de culori, nivel de iluminare) ne propune să alegem câte două din fiecare categorie, care ar trebui să fie reprezentative pentru ceea ce ne dorim să vedem. Pe baza lor sunt optimizați algoritmii de îmbunătățire a culorilor, detaliilor și luminozității din imaginile afișate, în așa fel încât, indiferent de sursa materialelor video pe care le vom vedea, acestea să corespundă preferințelor noastre – practic, asta înseamnă că imaginile vor fi transformate și îmbunătățite fix așa cum ne dorim. Cred că ar fi indicat să menționez că operația acesta de alegere a elementelor de optimizare poate să fie reluată ori de câte ori dorim să schimbăm ceva și nu e o setare care, odată aleasă, nu mai poate fi schimbată.

Material 720p afișat 4K cu Samsung upscaling pe OLED 65S95D.

Odată alese variantele preferate, AI-ul este cel care va folosi imaginile de referință și va face ca în timp real toate imaginile afișate pe televizor să arate … foarte bine.

În al doilea rând, dar la fel de important, seria de televizoare OLED 2024 (mă refer aici direct la modelul 65S95D pe care l-am testat) știe foarte bine să mărească automat rezoluția imaginilor către 4K, indiferent de sursă. Adică o să vedeți cu plăcere că un film de pe YouTube, înregistrat să zicem la 1080p (1920 x 1080 pixeli) va arăta foarte bine pe ecranul 4K al televizorului, chiar dacă rezoluția nu e la nivelul dorit. Am văzut și că unele materiale 720p (1280 x 720 pixeli) sunt foarte bine redimensionate în timp real pentru rezoluția ecranului 4K (3840 x 2160 pixeli), fără defecte notabile sau întreruperi în fluiditatea redării.

Același lucru se întâmplă și pentru surse TV – nu am canale 4K în abonamentul de cablu, însă cele Full HD se văd foarte bine, mult peste ceea ce mă așteptam. Chiar și unele … să le zicem vechi (cu rezoluție HD de 720p sau SD de 640×480 pixeli – cele care nu au identificatorul Full HD) nu arată rău deloc.

AI-ul își face treaba

Da, responsabili direct pentru o experiență bună de vizualizare sunt algoritmii de ”redimensionare și optimizare” ce folosesc AI-ul și viteza de procesare oferită de CPU-ul NQ4 AI Gen2 de pe OLED 65S95D. Bănuiesc că știți că pentru o experiență cursivă de mișcare, ochiul omenesc trebuie să ”vadă” minim 23 de imagini succesive într-o secundă. Cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine, imaginea este mai fluidă.

Înainte ca fiecare imagine să fie afișată pe ecranul OLED 4K, ea este analizată și optimizată automat (redimensionată, îmbunătățită la nivel de conținut și culoare) folosind un algoritm cu AI. Și nu doar că imaginea devine mai mare, dar în cadrul ei sunt identificate informațiile neclare și regenerate folosind AI-ul – asta înseamnă că ochiul va recunoaște elemente familiare, culori plăcute și detalii fine, contribuind la o experiență plăcută.

Imagine mărită la 4K de pe sursă standard, cablu TV – Samsung OLED 65S95D.

Aici vreau să specific un lucru important: faptul că o imagine este îmbunătățită de AI înseamnă că ea va avea detalii mai clare, culori mai bune, strălucire optimizată, dar este posibil că ea să nu fie neapărat o imagine identică cu cea inițială. E foarte posibil ca în anumite cazuri să fie introduse detalii care nu sunt vizibile (și probabil nici nu au existat) în imaginea originală. Dacă e să dau un exemplu, atunci când e optimizată 4K imaginea unei fețe, cel mai probabil că detaliile fine ale pielii nu sunt 100% cele ale subiectului. Sau într-un peisaj în care se vede cerul, pot să apară nuanțe sau detalii care nu există, adăugate de AI pentru că așa a fost învățat.

Material 720p, redat prin AirPlay pe format 4K. Samsung OLED 65S95D.

Cred însă că acest lucru nu contează cu adevărat: AI-ul nu are cum să recreeze ceva ce nu există, dacă nu avem detalii suficiente în imaginea sursă. De aceea propune ceva ce el crede că ar putea să existe acolo și care se încadrează în peisaj. E important să menționez că am folosit mai multe surse cu rezoluție mică (HDD extern, YouTube sau canal TV), ce odată optimizate pentru afișare 4K arătau excelent, fără să mă deranjeze nicio clipă că nu ar putea să fie cele reale – vreau să spun că nu am întâlnit nicio situație în care să apară vizibil așa numitele ”halucinații”.

Și pentru sport sau gaming

Pasionații de filme vor aprecia la maxim aceste îmbunătățiri, aici nu e nicio îndoială. Însă e important de amintit și că televizoarele Samsung OLED din generația 2024 pot aplica astfel de îmbunătățiri și altor tipuri de imagini, cum ar fi cele din zona de sport sau gaming.

Weekend-ul trecut m-am uitat la schi, Formula 1 și fotbal, sporturi unde viteza și detaliile sunt de o foarte mare importanță. Sistemul inteligent de pe televizor poate să detecteze automat tipul de conținut și să aplice corespunzător optimizările.

Format TV standard afișat 4K.

Am fost plăcut surprins să văd că și atunci când transmisia TV a avut sincope, AI-ul de optimizare a intervenit și nu doar a mărit rezoluția ca să ofere detalii clare, însă a putut să și adauge frame-uri lipsă pentru ca secvența video să rămână cursivă. Puteți lăsa să funcționeze pe modul automat, sau puteți activa manual setarea de sport, depinde de fiecare dintre voi. Cred că cel mai simplu este să vedeți cum se comportă pe modul auto și abia apoi să interveniți și să îmbunătățiți rezultatul după cum doriți, modificând valorile pentru setarea motion.

Vechiul meu televizor (Full HD) nu putea să facă față unei sesiuni de Formula 1 pe PlayStation 5, cu detaliile de calitate la maximum. De foarte multe ori eram în situația în care imaginea se bloca pe ecran și pierdeam controlul sesiunii.

Pe modelul OLED Samsung 65S9D (capabil de o rată de afișare de 100 Hz, până la 144 Hz plus optimizarea dată de funcția Motion Xcelerator la 144 Hz) vorbim de cu totul altă experiență și chiar dacă consola mai avea sincope (în mod split screen), televizorul putea compensa problemele și păstra o afișare fluidă, care să mențină senzația de viteză datorită AI-ului de îmbunătățire a imaginii. Cumva am avut senzația că nu e nicio diferență între cursa de Formula 1 din Las Vegas pe care tocmai o urmărisem și propria mea evoluție din jocul de pe PlayStation 5, pe același traseu. Combinația de ecran mare, optimizarea și calitatea imaginii plus viteza de afișare te transpun practic în mijlocul acțiunii.

Game Bar și funcțiile disponibile pe Samsung OLED 65S95D vizavi de gaming de pe consola PlayStation.

Special pentru pasionații de jocuri mai vreau să spun și că există un meniu Game Bar (intrați în el apăsând butonul de Play de pe telecomandă) de unde pot fi activate și personalizate alte elemente de optimizare. AI-ul analizează automat informația de pe ecran și detectează numele jocului, reușind apoi să aplice automat optimizările de calitate (culoare, detalii) necesare. În cazul în care detectăm că nu se întâmplă asta, avem opțiunea să aplicăm manual unul dintre șabloanele predefinite pentru sport, FPS, RTS, RPG etc.

Minimap zoom: jucătorul primește o opțiune de tip binoclu.

Îmi plac jocurile de tip FPS și pot să vă spun că în momentul în care am descoperit ce face cu adevărat funcția Minimap, experiența a trecut la următorul nivel: se poate defini o zonă de pe ecran (să zicem cea din centru, în care se află ținta) care apare mărită într-una dintre părțile ecranului (putem alege stânga sau dreapta) cu detalii mai exacte. Priviți-o ca pe un fel de binoclu sau lunetă …

Securitate pentru datele personale

Samsung este una dintre primele companii care s-au concentrat pe păstrarea în siguranță a datelor personale ale utilizatorului în lumea mobilă. Așa a apărut soluția KNOX (cu referire directă la Fort Knox, una dintre cele mai sigure locații din SUA, unde e păstrată o parte din rezerva de aur) care folosește o combinație de hardware și software ce menține în siguranță datele utilizatorilor. Tehnologia a fost adusă inițial pe smartphone-uri ca element de protecție suplimentar pentru criptare/autentificare, necesar pentru folosirea telefoanelor în mediul enterprise, iar ulterior văd că a fost adusă și pe televizoare. Modelele Samsung OLED din 2024 ce folosesc sistemul de operare Tizen OS au așa ceva, lucru datorită căruia informațiile private – parolele pentru aplicații, jocuri introduse pe televizor, sunt salvate criptat și nu pot fi extrase automat, chiar dacă apare un incident nefericit în urma căruia o problemă a sistemului de operare poate duce la compromiterea acestuia.

Și dacă am atins acest subiect, cred că e important să vă spun că Samsung promite 7 ani de actualizări software (versiuni noi și patch-uri de securitate) pentru această generație de televizoare smart și cel puțin 7 ani de disponibilitate a pieselor de schimb. Față de un model cu Android TV, utilizatorii Tizen OS pot să stea liniștiți pentru că actualizările de securitate constante asigură o experiență de vizionare fără griji, protejând atât televizorul, cât și dispozitivele conectate de activități neautorizate.

SmartThings: starea aparatelor smart direct pe televizor

Nu pot să vorbesc de elementele smart și AI într-un televizor Samsung fără să fac referire și la faptul că unul dintre cele mai puternice ecosisteme de dispozitive smart de pe piață are integrare pe modelele OLED 2024. În cadrul interfeței televizorului există o zonă specială de unde se pot monitoriza și accesa toate dispozitivele înrolate în SmartThings pentru utilizatorul curent (folosirea SmartThings și Bixby presupune conectarea de pe televizor în ecosistemul SmartThings). Asftel se asigură integrarea fără întreruperi a dispozitivelor inteligente în ecosistemul casei, permițând controlul acestora direct de pe Samsung AI TV, creând o experiență inteligentă și conectată pentru utilizator. Mai clar, vedeți rapid în ce stadiu se află, de exemplu, programul mașinii de spălat rufe, care e starea aparatului de aer condiționat sau a frigiderului, putând interveni direct asupra lor.

Integrarea SmartThings.

Poate că inițial nu vedeți niciun avantaj în această integrare – așa am zis și eu la început, până când mi-am dat seama că de multe ori e mai simplu să apăs butonul telecomenzii și să intru în interfața SmartThings, decât să găsesc telefonul, să îl deschid și să pornesc aplicația de smartphone.

Concluzie: experiența multimedia și de gaming e amplificată de elementele smart AI

Am vorbit despre toate astea dintr-un singur motiv: experiența de entertainment oferită de un smart TV OLED Samsung din generația 2024 este maximă datorită combinației de tehnologie a display-ului și elementele smart AI. Nu se poate una fără cealaltă.

Iar important de reținut este că funcționează automat, pe toate sursele de imagine, pe baza informațiilor obținute după ce utilizatorul își exprimă preferințele legate de calitatea imagini, incluzând aici nivelul de detaliu, luminozitate, intensitatea culorilor.

Mai simplu spus, odată ce i-ați spus ce contează pentru voi, AI-ul de pe televizoarele Samsung OLED 2024 își va da silința ca toate materialele video afișate să arate exact așa cum vă doriți. Și de cele mai multe ori excelează …

Din acest motiv vă recomand să mergeți într-un magazin dedicat și să verificați singuri tot ce v-am spus mai sus înainte să alegeți un televizor OLED. Sunt convins că o să vă placă!

(P) Articol realizat în colaborare cu Samsung.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep