
Tocmai ce am terminat de urmărit keynote-ul primei zile de la conferința WWDC 2025, dedicată dezvoltatorilor de aplicații pe platformele Apple și sunt puțin nedumerit: Apple vrea să readucă transparențele Windows Vista pe toate platformele sale. Adică ceea ce era interesant în urmă cu 20 de ani, e readus la viață de Apple.
Și din păcate, deși unii vor spune că ideea e bună, aplicarea în practică va crea mari dureri de cap celor ce sunt stricți legat de modul în care o interfață modernă ar trebui să arate.
Ideea asta de transparență pe care Apple ao aplică pe iOS/watchOS/iPadOS/macOS și whatever OS are și un nume: ‘Liquid Glass’. Uneori arată bine, de cele mai multe ori informația apare ilizibilă.
Și odată cu Liquid Glass vor veni și schimbări importante în aplicațiile principale de pe iOS și multe îmbunătățiri în altele în dorința de a transforma (în bine) modul în care utilizatorii interacționează platforma.
Vorbim acum de … experiențe. Nu mai dai un telefon sau citești un email, ai o … experiență cu telefonul și el devine pe zi ce trece mai util, mai personal de la lock screen, la ecranul principal și în mai toate aplicațiile.

Legat de treaba asta cu transparența s-a dovedit că în ciuda faptului că e cool, folosirea în lucrul de zi cu ridică mari probleme – din cauza faptului că se vor folosi imagini de fundal pe mai toate aplicațiile, transparența va face ca textul afișat să nu fie lizibill. A pățit-o Microsoft cu Windows Vista, am văzut-o în diverse shell-uri Android și acum apare și pe iOS. În locul unei interfețe simple, curate, unde să te poți orienta ușor și care să răspundă instant la comenzi, ajungem să avem miliarde de culori, care să îți fure privirea și din care să nu înțelegi nimic.
Apple zice că treaba asta o să aducă o experiență completă, în care utilizatorul se va scufunda – da, o să facă până nu mai știe cum să iasă la suprafață! Liquid Glass e un concept care aduce un efect de translucență pe ecranul principal și o să permită personalizarea icon-urilor și a widget-urilor. Înțeleg că va cuprinde tot sistemul de operare alături de efecte dinamice de mișcare și umbre. Totodată icon-urile devin și mai rotunjite.
Și e foarte posibil ca fiecare aplicație în parte din iOS 26 să primească un set propriu de schimbări – Apple a anunțat deja că primul beta e disponibil, deci cel mai probabil o să vedem cât de repede și cum arată schimbările astea.

Din câte am văzut în keynote apar chestii faine în aplicația Phone – filtrarea de spam-uri, opțiune de detecție a momentelor în care apelul e în așteptare (Hold Assistant), live translation pentru text și audio. Messages primește posibilitatea de setare a imaginilor de fundal, conversațiile de grup vor putea să folosească Polls și mesajele de la necunoscuți vor fi filtrate și afișate separat. Mai mult, sunt introduse chestii speciale de integrare cu Apple Cash.
Visual Intelligence devine un fel de Google Circle to Search via ChatGPT, putând să analizeze informația de pe ecran și să ofere detaltii despre imagini, texte, video etc. Văzusem și că poți să adaugi în Calendar evnimente folosind direct Camera.
Revenind la Phone, acesta o arată și ea puțin diferit, cu opțiuni mai simple pentru a afișa infromații despre Favorite, Apelurile recente etc.
După cum s-a vehiculat mai de mult, Apple CarPlay va primi schimbări majore, incluzând aici o fereastră în care să apară detalii despre apeluri și care să nu obstrucționeze navigația. E posibil ca aici să apară și detalii legate de Live Activities și Messages.
Apple Music primește o opțiune smart de mixare a pieselor, traducerea automată a versurilor (Lyrics Translation) și chiar un Lyrics Pronunciations care să te ajute să pronunți corect (sau măcar cum a vrut autorul) cuvintele melodiilor.
În Maps vine o chestie denumită Visited Places care împreună cu AI va putea să își amintească locurile prin care ai fost (adică să te urmărească și să poată crea un profil care apoi să fie vândut celor ce plătesc) în ideea că dacă repeți ‘fapta’ să știe să îți dea rute dinamice, pe care să le vezi în widget încă înainte de a începe deplasarea.
După cum am zis, în zilele următoare o să vedem și primele reacții vizavi de toate aceste chestii noi.
Ce e important: ce aparate Apple vor primi iOS 26?
Răspunsul e aici: toate de la iPhone 11 încoace. Adică:
- iPhone 11
- iPhone 11 Pro and 11 Pro Max
- iPhone SE (2nd generation)
- iPhone 12 mini and iPhone 12
- iPhone 12 Pro and iPhone 12 Pro Max
- iPhone 13 mini and iPhone 13
- iPhone 13 Pro and iPhone 13 Pro Max
- iPhone SE (3rd generation)
- iPhone 14 and iPhone 14 Plus
- iPhone 14 Pro and iPhone 14 Pro Max
- iPhone 15 and iPhone 15 Plus
- iPhone 15 Pro and iPhone 15 Pro Max
- iPhone 16 and iPhone 16 Plus
- iPhone 16 Pro and iPhone 16 Pro Max
- iPhone 16e
Saltul e mare în ceea ce înseamnă interfața. Că e bun sau nu, o să vedem. Mie mi se pare aiurea toată povestea asta cu transparența și translucența. Dar unele dintre chestiile anunțate, în special cele legate de Phone/Messages și CarPlay mi se par utile.
Și încă ceva: Liquid Glass e și pe următorul macOS, care se va numi macOS 26 Tahoe. Și nu arată chiar rău de tot:


Voi ce ziceți de asta?