HomeFeaturedFocusSamsung Galaxy S4 vs HTC One: runda 1 de review, hardware

Samsung Galaxy S4 vs HTC One: runda 1 de review, hardware

DSC_1511

Pe piața Android există două produse care își vor disputa titlul de cel mai bun în 2013. Primul este HTC One (despre care am vorbit mai demult), cel de-al doilea este Samsung Galaxy S4. Merg umăr la umăr în ceea ce privește specificațiile hardware și performanța și cu toate astea doar unul va fi cel mai bun. Care este el? Vă invit să descoperiți singuri.

DSC_1497

Când ai două produse excelent realizate, cu performanță și dotare hardware similară, alegerea ajungi să o faci pe baza unor factori subiectivi, de multe ori design-ul, greutatea, materialul carcasei fiind decisive în alegere. Ca să vă ușurăm alegerea o să punem unul lîngă celălalt cele două smartphone-uri de TOP în cele ce urmează.

1. Dimensiuni

La dimensiuni cele două aparate sunt foarte apropiate, în condițiile în care vorbim de display-uri cu diagonală diferită. Cei 5 inci ai lui Samsung Galaxy S4 sunt puși într-o carcasă cu dimensiuni mai mici decât cele ale lui HTC One, ce vine cu un display de doar 4,7 inci.

DSC_1468

Lungime (mm) Lățime (mm) Grosime (mm)
Samsung Galaxy S4 136,6 69,8 7,9
HTC One 137,4 68,2 9,3

La capitolul grosime, S4 e cu 1,4 mm mai subțire. Un utilizator obișnuit nu prea va vedea diferența mai ales că HTC One beneficiază de o carcasă curbată, ce îi dă avantajul vizual de a fi mai subțire la prima vedere.

DSC_1469

Cele două aparate sunt foarte frumos finisate pe margini. S4 primește o bordură metalică, elegantă, cu rol de protecție. HTC One nu are metal pe bordura laterală, materialul ales fiind unul ceramic.

DSC_1470

Privite din mai multe unghiuri, cele două aparate arată foarte bine. Zonele metalice evidențiază frumos formele rotunjite.

Trăsăturile celor două excepționale smartphone-uri sunt cât se poate de diferite, venind parcă din două epoci diferite: Galaxy S4 păstrează tradiția trecutului, HTC One merge parcă spre viitor.

Observați și singuri cum albul carcasei dă o notă distinctivă ambelor telefoane.

2. Greutate

Vrei sau nu, greutatea unui smartphone, mai ales când dimensiunile sale tind să îl transforme într-o paletă de ping-pong, e foarte importantă. Când vezi în realitate cele două Androide, aproape că nu te poți obișnui cu ideea că sunt mult mai ușoare decât te-ai aștepta după primul contact vizual.

Greutate (g)
Samsung Galaxy S4 130
HTC One 143

Galaxy S4 e mai ușor, are avantajul acesta datorită folosirii materialului plastic pentru carcasă. HTC One e construit unibody, cu foarte mult metal, lucru ce se simte.

DSC_1473

3. Display

Bătălia dintre Galaxy S4 și HTC One în ceea ce privește display-ul se dă pe trei fronturi: mărimea ecranului, calitatea lui, densitatea.

Galaxy S4 vine cu un display de 5 inci pe o rezoluție Full HD. HTC One are aceiași rezoluție, o diagonală mai mică (4,7) ceea ce îi permite o densitate mai bună.

Diagonală display (inci) Rezoluție (pixeli) Densitate (ppi)
Samsung Galaxy S4 5 1080 x 1920 441
HTC One 4,7 1080 x 1920 469

Am pus una lângă alta două fotografii în detaliu ale display-urilor lui Samsung Galaxy S4 (stânga) și HTC One ca să vă faceți o idee despre ce diferențe de redare sunt între cele două. Pe Galaxy S4 contrastul e mai bun, în timp ce pe HTC One există culori mai strălucitoare.

Detaliu1 Samsung S4Detaliu1 HTC

Tip display Protecție
Samsung Galaxy S4 Super AMOLED Corning Gorilla Glass 3
HTC One Super LCD3 Corning Gorilla Glass 2

Galaxy S4 și HTC One reprezintă exponenții a două tehnologii de display-uri pentru smartphone-uri. Pe primul este Super AMOLED, tehnologie ce deja și-a demonstrat eficiența și capacitatea de a genera culori intense. HTC One vine cu Super LCD3, tehnologie care acum ține piept fără probleme adversarei sale.

Diferențe semnificative există și le puteți sesiza foarte ușor în pozele de mai jos. Prima, este un detaliu de pe display-ul Super AMOLED al lui Samsung Galaxy S4. Cea de-a doua, este detaliu de pe Super LCD3 de pe HTC One.

Sample_SamsungSample HTC

Se observă ușor că pe Galaxy S4 culorile sunt mai închise față de ceea ce e afișat pe HTC One. În unele cazuri e de dorit să se întâmple asta, pentru că favorizează niște detalii mai bune. Super LCD3 de pe One redă totuși niște imagini mai aproape de realitate și ele fiind totuși virate parcă spre portocaliu.

Diferențe importante se văd în detaliile surprinse în combinația de alb/negru de pe cele două ecrane:

Detaliu Galaxy S4Detaliu HTC One

Din nou detalii de margini, de data aceasta însoțite de imagini ce redau culoarea pielii:

DSC_1460DSC_1461

În partea din stânga, vedeți detaliu de pe Galaxy S4. În dreapta, același detaliu de pe HTC One. Albul afișat de One e mai aproape de realitate, cel de pe S4 fiind mai degrabă un gri. Se mai observă și că pe S4 fundalul e negru, așa cum trebuie să fie, pe când la One avem o nuanță de gri.

Același lucru îl puteți vedea și în imaginea de mai jos: primul aparat este Galaxy S4; al doilea, HTC One.

DSC_1521

Cred că e relevant să vă uitați și la imaginile de mai jos: în stânga, Galaxy S4. În dreapta HTC One. Pe al patrulea rând, nuanțele de negru de pe S4 nu se mai disting la fel de bine ca pe HTC One.

detaliu s4Detaliu HTC

Închei capitolul display cu încă o ilustrație: o poză de test, cu multe detalii și combinații de culori e afișată pe ecranele celor două smartphone-uri. Ambele au intensitatea la maxim.

Care vi se pare că arată mai bine?

DSC_1458

4. Conectori și butoane

Atât Galaxy S4 cât și HTC One au un singur slot microUSB pentru încărcare și transfer. Cele două sunt poziționate în partea inferioară a smartăhone-ului.

DSC_1459

Pe cea superioară se regăsește jack-ul audio, iar la HTC One și butonul de pornire/oprire. Cel de pe Galaxy S4 este pus pe partea laterală dreaptă. Butoanele de volum au amplasări diferite: la HTC One sunt pe partea dreaptă, la Samsung Galaxy S4 sunt pe stânga.

DSC_1471

În plus, Galaxy S4 mai are un buton hardware pentru home, și două touch pentru meniu și back. HTC nu are așa ceva, cele două butoane de control – adică Home și Back fiind exclusiv touch.

DSC_1509

Ar mai fi de menționat că ambele smartphone-uri vin cu slot microSIM.

4. Memorie

Când ai destulă putere de procesare vrei automat să și faci ceva cu ea și de obicei îți încarci smartphone-ul cu muzică, filme, aplicații. Curând îți dai seama că oricât de mult spațiu de stocare ai la dispoziție, tot nu e suficient.

RAM (GB) Stocare microSD
Samsung Galaxy S4 2 16/32/64 da
HTC One 2 64 nu

Galaxy S4 și HTC One au configurații oarecum similare din acest punct de vedere. 2 GB RAM, până la 64 GB (în cazul lui Galaxy S4) memorie internă. Ce diferă este că pe S4 există slot microSD care permite extinderea capacității de stocare.

Se poate discuta că la cei 64 GB de pe HTC One, lipsa unui slot microSD nu ar trebui să fie o problemă. Și totuși …

5. Conectivitate

Pe zona de conectivitate, situația e din nou similară, atât Galaxy S4 cât și HTC One având tot ce le trebuie în momentul de față. Un plus pentru S4 pentru opțiunea dual-band.

Samsung Galaxy S4 HTC One
Wlan Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n
NFC da da
IR da da
Bluetooth da, v 4.0 da, v 4.0
USB microUSB microUSB

DSC_1472

6. Viteze conexiune date

Samsung Galaxy S4 HSDPA, LTE, Cat3, 50 Mbps UL, 100 Mbps DL
HTC One HSPA+; LTE, Cat3, 50 Mbps UL, 100 Mbps DL

Teoretic cele două aparate au specificații aproape identice. Tradus în termeni reali, vitezele maxime posibile pentru transfer de date sunt aceleași.

7. Camera foto

Un subiect pe care îl vom trata mai pe larg în următorul articol al seriei este cel al camerelor foto. Avem pregătit un set amplu de imagini făcute cu cele două aparate în aceleași condiții. Și credeți-ne, diferențe importante se văd.

DSC_1464

De fapt, e vorba despre duelul tehnologiei Ultrapixel adusă de HTC cu cei 13 MP ai camerei de pe Samsung Galaxy S4.

Principală (MP) Secundară (MP) Rezoluție maximă
Samsung Galaxy S4 13 2 4128 x 3096
HTC One 4 2,1 2688 x 1520

Revenim cu un articol mai detaliat în care veți putea vedea foarte clar performanța celor două camere foto.

DSC_1467

8. Senzori

Samsung Galaxy S4 e echipat cu o pleiadă de senzori puși destul de bine în valoare de către software-ul preinstalat pe aparat. Depășește bine de tot dotarea lui HTC One.

DSC_1504

Samsung Galaxy S4 HTC One
Accelerometru da da
Giroscop da da
Proximitate da da
Compas da da
Barometru da nu
Temperatură da nu
Umiditate da nu
Gesturi da nu

Singura întrebare este: sunt cu adevărat utili? Prezența lor ajută în vreun fel utilizatorul?

Aș zice că dacă sunt acolo, îi vei folosi cu siguranță. Îți dorești să fie acolo? Asta e altă discuție și nu sunt sigur că răspunsul este da.

9. Baterie

Foarte importantă este capacitatea bateriei. Galaxy S4 are un avantaj în direcția asta, capacitatea mai mare ajutând smartphone-ul să depășească la capitolul autonomie HTC One, la limită. Niciunul din cele două nu rezistă la o utilizare intensă pe parcursul unei zile de lucru.

Capacitate baterie (mAh)
Samsung Galaxy S4 2600
HTC One 2300

DSC_1482

10. Sunet

Ultimul aspect pe care îl mai discutăm acum este cel legat de difuzoare. Galaxy S4 are difuzorul poziționat în partea din spate, și dacă îl acoperi nivelul audio are de suferit. HTC One are două boxe frontale, împreună cu Beats Audio face o treabă ceva mai bună din punct de vedere al calității. Pentru că intensitatea nu diferă chiar așa de mult!

DSC_1479

11. Material carcasă

Discuții aprinse sunt pe marginea materialului din care e făcut Galaxy S4. E păstrată aceiași combinație de metal și plastic, de data asta plasticul e ceva mai finisat.

DSC_1481

În lumină intensă se vede o textură fină, menită parcă să mai diminueze din efectul de strălucire a carcasei.

DSC_1483

HTC One e făcut din combinație de metal și material ceramic, o combinație ce trebuie să recunoaștem că îi conferă o anumită aură de eleganță, superioară lui Galaxy S4.

DSC_1485

Până la urmă, explicațiile pentru care fiecare companie a ales un anume material pentru construcție sunt clare și stau în picioare: Samsung merge pe costuri reduse, greutate mai mică și volum mai mic. HTC a vrut să facă ceva revoluționar, care să schimbe perspectiva asupra produselor companiei.

Piața decide acum care a fost alegerea mai bună.

 

Sper că după ce ați parcurs articolul de față să aveți mai clar care dintre cele două modele vă place. Balansați cu performanța celo două despre care am vorbit aici.

DSC_1487

Acum mai aveți o singură necunoscută: ce diferențe există între camerele foto ale celor două aparate. Mâine o să răspundem și la întrebarea asta. Stați pe aproape.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. @Roland
    Acum aluminiul ala arata mai bine. Pe termen lung s-ar putea sa aiba soarta macbook-urilor si sa se vada urme pe el. Plasticul de pe S4 are si el sanse sa se uzeze.
    Cred ca alegerea trebuie facuta pe baza a ceea ce iti place si ce nu.
    Socuri? Nu am facut teste in care sa dau cu aparatele de pamant. Cand o sa am posibilitatea sa fac asa ceva, vei vedea.
    One are cateva locuri in care e posibil sa apara probleme daca nu esti atent cu aparatul, in special la imbinarea sticlei cu metalul.

  2. Punctate bine diferentele de display, constructie. Te intreb, e mai ok plasticul decat aluminiu, asta pe termen lung?

    Nu ai zis nimic despre cum se comporta la socuri. Din cate vad, HTC One are zone care s-ar putea desprinde de pe aparat. S4 nu are asa ceva.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep