HomeFeaturedFocusHTC One Mini review: in umbra fratelui mai mare

HTC One Mini review: in umbra fratelui mai mare

HTC One mini seamănă în multe privințe cu superbul HTC One – o construcție similară, specificații hardware apropiate, HTC Sense, camera UltraPixel. Cu toate astea, cele două produse sunt substanțial diferite – de la experiența de folosire, la performanță și autonomie. Dacă vă gândeați că veți lua HTC One mini pentru că nu vreți un display mare cum e pe One și veți avea aceiași experiență, e cazul să vă dezamăgesc: nu e așa. HTC One mini e foarte diferit de fratele mai mare, atât în bine cât și în rău.

HTC One mini 9

HTC One mini e în mod clar construit să fie vândut către utilizatorii ce nu doresc (nu au nevoie) de un cel mai bun în domeniu, dar vor totuși niște caracteristici ale celui mai bun. De asta echipa de marketing de la HTC s-a gândi că dacă face HTC One mini similar în multe privințe cu HTC One, publicul iubitor de Android va putea fi atras mai ușor către modelul mai ieftin.

În mare cred că strategia le-a și ieșit: lumea chiar privește HTC One mini ca un HTC One cu performanțe mai reduse. Cât mai reduse?

Asta e de fapt întrebarea pe care trebuie să și-o adreseze orice viitor posesor de HTC One mini: la ce sunt dispus să renunț pentru banii mai puțini dați pe One mini în defavoarea lui One?

De obicei calculul de acasă nu se potrivește cu cel din târg. Este exact cazul lui HTC One mini: smartphone-ul HTC nu e chiar un HTC One mai ieftin. Într-o construcție similară e foarte ușor să crezi că de fapt ai în mână tot un HTC One.

Aspect: plastic plus metal pentru o diagonală de 4,3 inci

HTC One mini 10

Privit de la distanță, HTC One mini seămănă foarte tare (nicio urmă de îndoială aici) cu HTC One. E însă mult mai mic: 132 x 63.2 x 9.3 mm și mai ușor – are doar 122 de grame. Dacă HTC ar fi ales doar să micșoreze mărimea și să schimbe puțin construcția lucrurile ar fi fost foarte bune pentru utilizator.

În practică, la fel ca toți ceilalți producători de smartphone-uri, HTC a făcut mult mai multe schimbări decât lasă să se vadă.

Partea din față a lui HTC One mini este dominată de ecranul Super LCD2 alături de care se regăsesc cele două difuzoare Boomsound, camera foto și senzorii. Ecranul este mărginit în partea superioară și inferioară de o bandă din aluminiu în care se regăsesc fantele pentru difuzoare, cameră și senzori.

HTC One mini 18

Tot ansamblul este prins cu o bordură din … plastic, ce iese foarte puțin peste suprafața display-ului. Pot să îi zic și policarbonat dacă vă sună mai bine. Mie nu îmi place deloc ideea de plastic – de asta nici nu îmi place Seria Galaxy S. Nu arată rău, dar nici nu impresionează. Unora le poate fi pe plac, nu neg acest lucru.

HTC One mini 21

Și mai este și factorul calitate: pot să apară crăpături iar la îmbinarea dintre plastic și display/metal începe să se strângă praf.

HTC One mini 15

Exact la fel ca în cazul lui HTC One, HTC One mini are doar două butoane touch: home și back între care există logo-ul HTC.

Slot-ul pentru microUSB se află în partea inferioară și lângă el e prezentă fanta microfonului. În zona superioară avem jack-ul audio și butonul de pornire/oprire, poziționate simetric.

HTC One mini 14

Spatele lui HTC One mini e aproape identic cu cel de pe HTC One: aluminiu, log-urile HTC și Beats, camera foto și LED-ul Flash. Sus și jos, două benzi din același material plastic.

HTC One mini 13

O diferență importantă față de HTC One este curbura mai pronunțată a spatelui lui HTC One mini. Îl face mai confortabil de ținut în mână și trebuie apreciată.

HTC One mini 12

Butoanele de volum sunt puse în partea dreaptă în timp ce slot-ul pentru microSIM e pe partea stângă.

Pe partea de aspect/design/manevrabilitate, faptul că HTC One mini e mai mic și cu un spate mai curbat îi dă utilizatorului posibilitatea de a-l manevra mai ușor. Se ține foarte confortabil în mână, diferență majoră față de volumul mai mare al aparatelor cu diagonale de peste 4,3 inci. Îl compar fără să vreau cu HTC Sensation XE, tot un Android de 4,3 inci, dar care nu se simte la fel de bine în mână.

Ecranul: ochii unui smartphone

HTC One mini 22

HTC One mini are un display Super LCD2, foarte bun pentru gama sa. Pe diagonala de 4,3 inci avem o rezoluție 720p (720 x 1280 pixeli) din care reiese o densitate de 342 ppi. Nu e rea, nicinu excelează. Mi-ar fi plăcut să văd că HTC One mini are capacitatea de a afișa informație suficient de luminoasă încât să fie lizibilă în soare puternic. Din păcate nu e cazul și e bine să aveți asta în vedere dacă vă gândiți să îl achiziționați.

Ecranul lui HTC One mini e protejat cu tehnologia Gorilla Glass 3, teoretic mai rezistent decât multe altele de pe piață.

La capitolul calitate pentru culorile redate, display-ul lui HTC One mini face treabă foarte bună: detaliile sunt excelente, culorile strălucitoare.

HTC One mini 3

Vedeți cum arată cele două imagini de test pe care le folosesc să compar calitatea display-urilor pentru telefoanele pe care le testez. Atât culoarea pielii cât și diferitele gradiente apar foarte bine detaliate.

HTC One mini 4

Timpii de răspuns pentru touch sunt foarte buni și nici nu am avut probleme de desincronizare sau erori de apăsare.

Hardware: dual-core, Ultrapixel, 4G, WiFi, 16 GB pentru stocare

HTC One mini 8

Configurația hardware din HTC One mini nu e deloc rea – se pliază perfect pe caracteristicile unui aparat mediu din 2013. Un cipset Snapdragon 400 cu un procesor Krait 200 la 1,4 GHz, doar un 1GB RAM și 16 GB pentru stocare, 4G, GPU Adreno 305, accelerometru, senzori de proximitate și lumină, compas, GPS, radio completează dotarea lui HTC One mini.

Cu Bluetooth 4.0 dară fără NFC sau IR, HTC One mini oferă utilizatorului o dotare decentă pe care o poate folosi fără probleme.

Camera foto de 4MP cu aceiași tehnologie UltraPixel ce favorizează înregistrarea pozelor în zone cu lumină slabă ca pe HTC One nu are și stabilizarea optică a acestuia.

Multimedia: Boomsound, UltraPixel

Citind doar specificațiile tehnice un utilizator poate să fie ușor indus în eroare: sunt aceleași caracteristici ca pe HTC One, nu?

HTC One mini 27

Ce scrie pe cutie e una, ce se regăsește în practică e cu totul altceva. Dacă la nivelul camerei foto performanțele pot fi oarecum similare, în ceea ce privește calitatea audio redată în difuzoarele stereo Boomsound, HTC One mini e cu mult în spatele lui One. Se aude binișor atât ca nivel audio cât și la calitate. Mini-ul din coada denumirii definește bine diferența.

Camera foto are performanțe similare cu cea de pe HTC One. Vedeți mai jos câteva exemple în diferite condiții de lumină ambientală:

IMAG0001IMAG0002IMAG0015IMAG0053IMAG0063IMAG0069IMAG0091IMAG0090

Poate înregistra video 1080p la 30FPS și la fel ca pe HTC One se pot face și poze în timpul înregistrării video. Camera principală are un senzor de 1/3”, iar cea de pe partea din față este de 1,6 MP, cu o calitate decentă.

Pot să spun că HTC One mini își face treaba foarte bine în zona de fotografie/filmare. Uitându-vă la pozele de mai sus puteți trage și voi propria concluzie.

Software: Android 4.2.2 și HTC Sense 5

La nivel software HTC One mini vine cu aceleași opțiuni care se regăsesc și pe HTC One, mai puțin funcția de control TV (în lipsa unui modul IR nu își are rostul). HTC Sense 5 cu Blinkfeed, integrarea rețelelor de socializare, opțiunile de personalizare pentru interfață sunt plusul de care HTC are nevoie pentru a diferenția și mai tare HTC One mini de toate aparatele Android care au în coadă un mini. HTC One mini rulează Android 4.2.2.

Screenshot_2013-09-22-23-02-47Screenshot_2013-09-22-23-02-52

Performanță: departe de HTC One

Modelul HTC One mini pe care l-am avut spre testare nu s-a comportat chiar așa cum m-aș fi așteptat. Dacă în testele generice are un comportament bunicel, utilizarea zilnică îl trădează atât la performanță cât și la autonomie.

HTC One mini 26

Să le luăm pe rând.

Viteza de calcul din testul Benchmark PI este de 411 ms, față de 420 ms pentru Nexus 4, 145 pentru HTC One și 135 pentru Samsung Galaxy S4. Contează ca valorile să fie cât mai mici.

Quadran Benchmark dă pentru HTC One mini 5138 de puncte față de 12740 pentru HTC ONe, 12438 pentru Galaxy S4 și 5013 pentru Nexus 4. Cu cât mai mare, cu atât mai bine.

Analiza performanței în browser dată de Browsermark spune că HTC One mini are 1954 de puncte, 2091 pentru HTC ONe, 1959 pentru Galaxy S4 și 1746 pentru Nexus 4. Cu cât sunt valorile mai mari, cu atât e mai bine.

Testul Basemark ES 2.0 Taiji pune HTC One mini în fața a 28,84 de puncte, 41,14 în fața lui HTC One și 47,44 în fața lui Galaxy S4. Mai multe puncte înseamnă o performanță mai bună.

Antutu benchmark oferă 13170 puncte pentru HTC One mini, 23649 pentru HTC One, 19743 pentru Galaxy S4 și 16837 pentru Nexus 4. Cu cât valorile sunt mai mari, cu atât performanța e mai bună.

Pentru 3DMark, versiunea de Android, HTC One mini are 4740 puncte în Ice Storm și 2546 în Ice Storm Extreme. De cealaltă parte, HTC One are 11519 respectiv 6686.

Uitându-vă la diferențe puteți trage ușor concluzia că HTC One mini are o performanță cam la jumătatea celei oferite de HTC One. În mare cam așa și stă treaba în utilizarea zilnică.

Pentru mine HTC One mini este o dezamăgire în ceea ce înseamnă performanța: multitaskingul e lent (pe aplicațiile pe care le folosesc: Twitter, Facebook, Flipboard, browser, email, poze, wordpress), cu foarte multe momente în care aplicațiile crăpau. E o mare diferență între răspunsul instant dat de HTC One la orice comandă și lag-ul măricel al lui HTC One mini.

Știu că pentru alt tip de utilizare HTC One mini ar fi perfect: nu toată lumea stresează un smartphone așa cum o fac eu.

La capitoul autonomie HTC One mini pică din nou: doar 5 ore și 47 de minute cu browsing/muzică via 4G cu opțiunile de Power Management active și 8 ore și 29 de minute pentru redarea video.

Ca să traduc: dacă merg la serviciu cu HTC One mini și am sincronizarea activă, îl folosesc pe Twitter, Facebook și Email, cu greu pot atinge or 17:00 și să mai aibă peste 25% din baterie. Dacă mai vorbesc și vreo 30 de minute bateria se duce și mai mult.

Concluzie: să nu credeți că luați doar un HTC One mai mic!

Mi-a plăcut ideea de a avea un HTC One cu un display de 4,3 inci în HTC One mini. Din păcate lucrurile nu stau chiar așa: One mini oferă aceiași experiență ca pe HTC One în puține direcții.

HTC One mini 17

Camera foto e una dintre ele. Pozele făcute cu One mini sunt apropiate de cele ce pot fi făcute cu One. HTC Sense cu Blinkfeed și celelalte facilități sunt cred singurul aspect în care nu vedeți că de fapt folosiți un HTC One mini în locul lui HTC One.

În toate celelalte aspecte rămase: performanță, autonomie, construcție, sunet, HTC One mini e mult în urma lui HTC One.

Dacă măcar autonomia ar fi fost bună, poate că aș fi trecut cu vederea o performanță mai slabă. Cum nu se întâmplă asta nu pot să recomand HTC One mini cuiva ce și-a dorit un HTC One dar a ajuns la concluzia că bugetul nu îi permite sau că aparatul e prea mare.

HTC One mini face totuși o figură frumoasă în categoria de smartphone-uri medii, unde este peste modele mini date de concurență. Și ca performanță și ca aspect. Dacă aici e miza, atunci HTC One mini e o alegere foarte bună.

Contează foarte tare și prețul la care va fi luat. Din câte am văzut oferta din România nu e prea vastă și se învârte în jurul a 2200 de lei, o sumă mare din punctul meu de vedere.

La banii respectivi există alte opțiuni mai bune, sau mai indicat – puneți diferența și luați un HTC One de la operatori!

 

Preț: aproximativ 2200 LEI

Info: htc.ro

 

PRO CONTRA
+ dimensiune
+ camera foto cu UltraPixel
+ HTC Sense 5
+ greutate
– autonomie
– performanță
– fără slot microSD

[nggallery id=27]

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. @daniel
    Si HTC One a crapat, daca te uiti in review-ul meu o sa vezi ca am spus asta.

    E bine sa vad ca cineva spune ca autonomia aparatelor e mai mica decat anunt eu ca este. De obicei e invers, toti cei ce il folosesc constata autonomie mai buna decat ce anunt eu – se stie ca folosesc intensiv aparatele.

  2. Esti prea indulgent. Din pacate telefonul exceleaza doar la design care mie mi se pare foare bun. Tehnic, nu sunt multumit deloc. La nici o luna a inceput sa prezinte niste fisuri in elementele de plastic, autonomia e mai mica decat ai mentionat, camera foto este modesta iar inregistrarea video sub orice critica(nu are destul CPU?) in rest este ok, imi fac treaba cu el, dar nu o sa-l recomand niciodata, nimanui!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep