HomeFeaturedFocusAventura mea de upgrade la Windows 8.1 pe MacBook Air: refresh binevenit

Aventura mea de upgrade la Windows 8.1 pe MacBook Air: refresh binevenit

DSC_2616

Am acasă un laptop Acer Aspire cu care am reușit performanța să ajung la al patrulea sistem de operare consecutiv, trei dintre ele fiind aplicate prin upgrade cu păstrarea de documentelor. Modelul în cauză, adică un 4720Z, a venit cu Windows Vista preinstalat. Când a ieșit Windows 7 l-am trecut la Windows 7 Home Premium. Trecerea a fost lină, multe din aplicațiile bloatware preinstalate de Acer & Co s-au păstrat și și-au făcut cu succes treaba: încetineau sistemul cât puteau de tare. Probleme de driver-e am avut destul de multe, de la cip-ul WiFi ce mergea când avea chef și până la stabilitatea driver-ului de placă video. Până când mi-a venit ideea să renunț la driver-ele inițiale și să trec pe cele oferite de Windows la instalare, treabă ce mi-a rezolvat majoritatea problemelor existente.

Când a venit Windows 8 cred că am fost prea comod să fac o instalare nouă și am ales calea simplă: upgrade. S-a făcut și de data asta fără probleme, cu păstrarea datelor intacte. Pe parcurs am început să mai renunț și la bloatware, de la aplicațiile de power management și până la soluțiile de procesare a imaginilor și inscripționare de DVD-uri.

Cu Windows 8.1 Developer Preview nu am avut emoții: l-am pus direct pe upgrade. În marea majoritate a timpului mergea ok, mai puțin în momentele în care începea să o ia razna harddiscul. Soția mea (este sistemul ei) mi-a pus în vedere că ori fac sistemul să meargă, ori dă cu el pe jos ca să am motiv să iau un alt … MacBook Smile.

Săptămâna trecută, când a fost disponibil Windows 8.1 oficial mi-am spus că încă o încercare nu are de ce să strice. Ce ar fi să mai fac un upgrade?

Zis și făcut: sâmbătă la prânz m-am apucat de treabă, adică am accesat link-ul din Windows Store și l-am lăsat să își facă treaba. Cam o oră și vreo trei reporniri au fost suficiente ca să am un laptop … complet nou. Adică un sistem de operare curat, din care lipsește orice bloatware, care se mișcă foarte bine și de pe care sunt uitate poticnirile legate de accesarea masivă a harddiscului. A reîntinerit și merge mult mai bine decât a mers vreodată cu Windows sau Linux (am pe el și un Ubuntu în caz că ceva nu merge cum trebuie).

Toate datele sunt la locul lor, toate fișierele intacte. A trebuit totuși să reinstalez toate aplicațiile de desktop pe care le foloseam, inclusiv suita Office 365 Home, dar nu regret nicio clipă pentru că laptop-ul merge acum excepțional. Câteva componente, adică modem-ul și conexiunea IR nu sunt detectate și funcționale, dar nici nu am nevoie de ele.

Windows Enterprise 8.1 pe MacBook Air

Cu experiența asta în minte am considerat că e momentul să fac trecerea pe Windows 8.1 și pentru MacBook-ul meu. Aici aveam Windows 8 Enterprise (nu am pus 8.1 Developer Preview din motive legate de performanță) pus în paralel cu Mac OS X 10.8. În funcție de ce doresc să fac aleg sistemul de operare potrivit: Windows 8(.1) pentru lucru, adică scris, office, editare foto sau Mac OS X pentru entertainment.

Trecerea de la Windows 8 Enterprise la 8.1 Enterprise nu e la fel de simplă precum cea de pe Windows 8 către Windows 8.1 din cauza faptului că folosesc o versiune din MSDN ce nu poate fi upgradată direct din Windows Store. Drept urmare am fost nevoit să obțin un ISO de Windows 8.1 Enterprise x64 din MSDN, să îmi creez un stick bootabil folosind Windows 7 USB/DVD Download Tool și ISO-ul proaspăt descărcat.

Cu un backup prealabil al tuturor fișierelor importante în SkyDrive, m-am apucat de treabă.

image

Calea pe care am ales-o a fost tot de upgrade: ar fi fost prea complicat să refac partiția de boot, să reinstalez aplicațiile etc. De asta am ales să pun stick-ul cu kit-ul de instalare într-unul din cele două porturi USB, să opresc protecția antivirus dată de KIS 2014 și apoi să lansez aplicația Setup de pe mediul de stocare USB. Singurul lucru pe care a mai trebuit să îl fac a fost să spun installer-ului să păstreze aplicațiile și documentele.

După aproape 35 de minute MacBook-ul avea Windows 8.1 pus foarte frumos lângă Mac OS X. Toate aplicațiile erau la locul lor inclusiv pachetul Office, SkyDrive, LiveWriter, Chrome, Yahoo, Notepad++, Android SDK. Documentele neatinse și ele. Nici măcar suita antivirus (Kaspersky Internet Security am aici, Norton e pus pe laptop-ul Acer) nu a trebuit să fie reinstalată.

Lucrul ce m-a încântat peste măsură este că înainte de upgrade mai aveam cam 10 GB liberi pe partiția de Windows. După upgrade la 8.1 au mai apărut miraculos încă 12 GB (o grămadă de fișiere temporare și backup-uri au fost probabil șterse). Iar MacBook Air are aripi, credeți-mă pe cuvânt: orice vreau să fac se întâmplă instant. Am intrat în al treilea an de folosire și sunt în continuare la fel de încântat de el ca în prima zi în care l-am folosit.

Sistemul de operare Windows 8.1 pornește sub 10 secunde, aplicațiile se încarcă imediat, trecerea de la un display la altul merge instantaneu etc.

Un singur împiediment: după upgrade a trebuit să reactivez Windows-ul folosind o cheie de Windows 8 din MSDN. Cea activă în momentul pornirii upgrade-ului nu a mai fost recunoscută.

Până acum nu am niciun motiv să mă plâng. Driver-ele sunt cele instalate prin Bootcamp pentru Windows 8. Dacă sunteți în posesia unui sistem care rulează Windows 8 treceți rapid pe Windows 8.1 că nu o să vă pară rău. Faceți bine să aveți înainte o copie de siguranță pentru datele importante – niciodată nu se știe ce poate să meargă prost și să rămâneți fără ele.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

13 COMENTARII

  1. Salut, dupa ce ai instalat windows 8.1 ai obesrvat ceva scadere din durata de viata a bateriei cand folosesti windows in comparatie cu OSX? E adevarat ca daca instalezi windows tine mai putin bateria?
    Multumesc,
    Alin

    • Multumesc pt promptitudinea cu care ai raspuns.

      Am incercat si cu defragmentare ,dar nu face nimic.E o chestie ce tine de driver ,cred ,nu stiu sigur.
      Sau de care driver.Am incerca tot nu stiu ce sa mai fac.Apropo am un Asus k53s cu i5 2410, 4gb ram si HDD 500GB. Am instalat si Intel Rapid storage Technologie.
      Ce ma scoate din minti este ca primul Windows 7 pe care l-am instala acum 3 ani merge bine fara nici una din probleme acestea.

  2. Eu am instalat W8.1 dar HDD imi face probleme din minut in minut aceleleaza face zgomot si desigur are perioda cand incetineste ca apoi sa acelereze.
    Pe w7 nu am aceste probleme.Nu stiu ce sa fac , am instalat aceleasi drivere.
    Pe situl producatorului nu are W8 drivere .

    Ce crezi ca ar trebui sa fac?

  3. Buna.
    Am un laptop acer aspire 8942g pe care am avut windows 7 preinstalat. Cand a aparut windows 8 mi l-am instalat si totul a mers perfect. Apoi am facut gratuit upgrade la windows 8.1 dar surpriza dupa ce ma conectez la internet dupa cateva minute nu ma mai lasa sa ma conectez si nu inteleg de ce. Ma poate ajuta cineva?
    Multumesc.

  4. @DD
    Pe baza experientei cu un sistem oarecum similar pot sa zic ca ai putea sa ai un sistem care sa mearga cum trebuie.

    Eu as fi tentat sa incerc chiar si cu riscul de a avea ceva probleme legate de inexistenta driverelor. Pana nu incerci nu vei avea un raspuns clar.

  5. Intrebare: am un laptop mai vechi, cu XP (Core 2, T5600 @1.83 GHZ, 1.5 GB RAM). Merita sa pun 8.1 sau mi-ar merge mai greu decat XP-ul? Nu prea mai gasesc RAM ca sa il suplimentez. (Da, stiu ca exista nenumarate forumuri care mi-ar putea raspunde, insa cer o parere personala da la un user care a trecut prin toate Windows-urile).
    Multumesc.

  6. @ursus
    In primul rand, nu suntem si probabil ca nici nu o sa fim vreodata prieteni.

    In al doilea rand ori nu ai citit ce am scris in acest articol ori esti indolent, ori nu intelegi limba romana. Iar daca nu o intelegi, ce te mai chinui sa citesti?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep