HomeFeaturedFocusReview camera auto MiVue 538 cu GPS

Review camera auto MiVue 538 cu GPS

MiVue 538 05

Deja o cameră auto nu mai e un moft, devine o obligativitate pentru toți cei ce vor să facem și în România un trafic civilizat. Ca să nu mai spun de situațiile urâte în care o înregistrare video poate să arate că tu ca șofer ai dreptate, nu un organ sau vreun confrate mai necivilizat.

Dacă te-ai hotărât că vrei o cameră video pentru mașină, cred că vrei să afli mai multe despre ele. Astăzi vorbim despre MiVue 538, un model de top comercializat de Mio și în România. Cum arată, cum funcționează și ce trebuie să aștepți de la camera aceasta o să spun în cele ce urmează.

Aspect

MiVue 538 16

MiVue 538 este modelul cel mai ieftin din seria de camere auto Mio dotate și cu un receptor GPS. Față de 538 Deluxe nu are opțiunea de avertizare pentru radare, iar în fața lui Mio MiVue 568 Touch nu are un display touch. În rest elementele constructive sunt cam aceleași.

MiVue 538 are o carcasă din plastic negru, mat, foarte similară cu cea a modelelor MiVue din seria precedentă. Cine a apucat să vadă GPS-urile Mio va recunoaște rapid design-ul și materialele folosite și la GPS-uri. Forma carcasei este una pătrată cu margini rotunjite de 70 x 63 x 31.3 cm.

Camera MIVue 538 are un display de 2,4 inci, destul de bun și în soare puternic. În partea din față se regăsește camera cu un CMOS de 5 MP și microfonul din dotare.

MiVue 538 23

Pe laterale avem butonul de pornire/oprire, slot-ul pentru card microSD plus slot-ul pentru miniUSB și cel miniHDMI.

MiVue 538 24

Controlul software-ului (aplicarea de setări, activarea înregistrării de urgență) se face prin butoanele hardware disponibile în partea de jos.

MiVue 538 02

Prinderea pe parbriz e realizată printr-un picior fix, scurt.

MiVue 538 25

Oferă o mobilitate limitată în plan orizontal și vertical. Prinderea propriuzisă pe piciorul de susținere se realizează foarte simplu și rapid prin culisarea unei ieșiturii în formă de T de pe piciorul de susținere în șanțul special prevăzut în cameră. Doar cei foarte puternici vor avea probleme și chiar vor reuși să strice modalitatea de prindere, care mie unul mi se pare foarte bună.

MiVue 538 17MiVue 538 18

Modul în care a fost gândită alimentarea mi se pare problematic: cablul miniUSB se termină în formă de L, iar în momentul în care camera este agățată de parbriz, cablul se va tensiona la baza L-ului și probabil că în timp se va și deteriora.

MiVue 538 26

Una peste alta, design-ul camerei și modul de prindere pe parbriz sunt bune, ușor de instalat și folosit.

Software

Interfața de folosire a camerei MiVue 538 e chiar simplă: cele patru butoane de acces (sus/jos, ok și cancel) permit interacțiunea firească. Meniul are două pagini, fiecare cu câte 5 submeniuri, de la redarea filmelor deja înregistrate (camera are și difuzor) până la opțiunea de folosire a sunetului (se poate dezactiva) și setarea calității înregistrării video.

Meniul este simplu, odată setați parametri doriți pentru funcționare nici nu mai e nevoie să fie folosit.MiVue 538 14MiVue 538 15

Caracteristicile importante ale camerei MiVue 538 sunt legate de faptul că folosind accelerometrul instalat în cameră se activează automat niște alarme care la rândul lor pot genera un anumit comportament al camerei.

De exemplu în modul de urgență, adică atunci când este detectată o poziționare alta decât cea normală (poate să însemne că mașina s-a răsturnat), sau când există accelerări sau frânări bruște, schimbare rapid de direcție, se activează automat înregistrarea și materialele sunt salvate ca atare.

Mai există modul de lucru Parking, cel în care camera stă închisă, dar dacă se detectează mișcare în fața mașinii sau dacă mașina/camera își schimbă poziția, se activează automat înregistrarea video.

Având un receptor GPS, MiVue 538 va pune (dacă s-a ales asta din meniu) informații GPS în log-ul asociat filmului și/sau direct pe înregistrarea video. Treaba asta va face mult mai simplă identificarea exactă a locației unde s-a făcut respectivul film.

Înregistrarea video

MiVue 538 înregistrează în format Full HD. Folosind niște lentile cu diafragma de F1.8, MiVue 538 înregistrează la o calitate bună chiar și atunci când condițiile de iluminare nu sunt foarte bună. Focalizarea se face automat, nu trebuie să vă bateți capul cu acest aspect.

MiVue 538 12

Mi-a plăcut foarte mult că tot ceea ce trebuie să faci este să te urci în mașină, să conectezi încărcătorul și automat pleacă înregistrarea. Dacă pe traseu ai nevoie să faci rapid niște poze sau să pornești manual înregistrarea de urgență, ai la dispoziție două butoane predefinite (al treilea și al patrulea) pe care dacă apeși se face o poză și se activează înregistrare de urgență.

Din meniu se poate seta lungimea înregistrărilor: bucăți de 1,3 sau 5 minute care se salvează succesiv, la ocuparea spațiului cele mai vechi fiind șterse automat. Prin treaba asta nu îți mai bați capul că trebuie să ștergi cardul, poți lua filmele doar atunci când ai detectat ceva în trafic (și ca să regăsești mai ușor filmarea ai și activat înregistrarea de urgență).

Un exemplu de înregistrare video cu Mio MiVue 538 vedeți mai jos:

Fiind vorba despre un clip HD, foarte multă informație se poate extrage din el, inclusiv numerele participanților la trafic. Nu am văzut să se poată schimba rezoluția înregistrării sau compresia (1920 x 1080 pixeli, la 30 fps în format H.264).

MiVue 538 are un unghi de vizibilitate de 130 de grade, mai mare decât cel al modelelor anterioare și din cauza asta mai multă informație este disponibilă în câmpul vizual.

Concluzie

MiVue 538 11

MiVue 538 este o cameră auto care își face bine treaba. E foarte ușor de montat pe parbriz, oricine poate să facă asta în câteva secunde. Calitatea înregistrării audio/video este bună, mai ales că vorbim de o cameră de 5 MP cu unghi de vizibilitate de 130 de grade.

Ce îmi place foarte mult este că te urci în mașină, legi alimentarea la cameră și automat începe înregistrarea. Ca și la alte camere auto similare, nu îți bați capul cu ștergerea manuală a fișierelor de pe card, acest lucru fiind făcut automat de la cel mai vechi la cel mai nou, atunci când nu mai este spațiu.

Funcțiile de detecție automată a mișcării (în modul de parcare) și cea de avertizare în situații de urgență permit o folosire simplă pe pilot automat. Intervii doar ca să marchezi anumite evenimente pentru a le putea regăsi mai ușor.

MiVue 538 vine și cu o soluție software dedicată, MiVue Manager cu care se parcurge mai simplu lista de înregistrări. Cine nu vrea să folosească soluția dedicată poate folosi cu succes orice altceva – de la Movie Maker la iMovie (eu l-am folosit pentru editare pe cel din urmă). Punând coordonatele GPS și direct pe film, nu mai e neapărată nevoie să fie folosit software-ul Mio.

Ca și elemente negative, sistemul de prindere putea să fie gândit puțin mai bine, cel puțin la modul de construcție al cablului de alimentare. Apoi design-ul nu e cel mai modern posibil, dar nici nu deranjează. Vă mai spun că am observat că MiVue 538 are tendința de a se încinge în folosire: receptorul GPS are aici o contribuție importantă, alături de culoarea neagră a carcasei, mai ales în sezonul de vară.

Acestea fiind spuse, MiVue 538 e o cameră interesantă. Pentru cine e interesat de a avea și informații GPS pe filmele înregistrate în trafic e o alegere bună. Ceilalți poate că ar fi bine să se orienteze către modelele mai ieftine ale gamei MiVue 5xx.

 

Informații: mio

Preț: aproximativ 650 de lei

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep