HomeFeaturedFocusGartner: Windows 8 e un pariu mare pentru Microsoft

Gartner: Windows 8 e un pariu mare pentru Microsoft

image

Într-un final se pare că și specialiștii de la Gartner au emis concluzia la care Microsoft (și nu numai) a ajuns de acum cel puțin 2 ani: Windows 8 e o provocare majoră, un pariu pe care Microsoft TREBUIE să îl facă și să îl câștige ca să rămână relevantă în ceea ce înseamnă noul PC și noul mod în care folosim device-urile și consumăm informații și aplicații.

Sunt puțini cei ce contrazic afirmația asta. Cred că toată lumea e conștientă că Microsoft a făcut mișcare necesară și că singurul lucru ce trebuie demonstrat este că direcția aleasă – adică aceea de a aduce tableta mai aproape de PC decât de un smartphone este și cea corectă. Și pentru asta are nevoie mare de suportul producătorilor de hardware ca să vină cu produse ineteresante la prețuri competitive pe de o parte, și de cea a dezvoltarilor de software, ce trebuie să regândească/reinventeze aplicațiile, de cealaltă.

În mare parte Microsoft și-a făcut treaba: a schimbat cât a putut de tare Windows-ul clasic într-un prim pas și a introdus conceptul Metro (scuzați, Modern UI) prin care să se facă trecerea lină către următoarea etapă din ceea ce va însemna Windows – fără ferestre de data asta. Acum e rândul coechipierilor săi din zona hardware și software să arate ce pot pentru ca la final publicul să decidă.

Cu Windows 8 RTM instalat deja de mai bine de o lună pe câteva laptop-uri și un Windows Phone în buzunar de mai bine de un an, îmi sunt destul de clare câteva lucruri.

1. Fără hardware adecvat Windows 8 rămâne Windows 7 cu altă interfață. E bine? Sincer, nu mă interesează atâta vreme cât pentru mine aceleași aplicații merg fără probleme. Da, o schimbare majoră se simte atunci când folosești noul Windows pe hardware dedicat (tabletă sau laptop cu touch) dar aici lipsa de aplicații optimizate touch e un handicap încă foarte mare.

Pe un desktop clasic probabil că te lasă rece noul Windows 8 și a sa interfață. Sporul de performanță primit e minim ca să te îmbie la un upgrade. Eventual aducerea în ultimul moment a vreunei aplicații ”killer” în Windows 8 să trezească dorința de upgrade.

2. Surface e noul PC. Cine nu își dorește să aibă un aparat cu display-ul unei tablete, cu autonomia unui ultrabook și puterea de procesare a acestuia, dar cu greutatea și dimensiunile unui smartphone? Cu toții vrem asta și deocamdată nu avem soluții. De asta cărăm după noi și un laptop și o tabletă și un smartphone. Cum ar fi ca în loc de ultrabook și tabletă să avem un singur produs? Că de smartphone nu se pune problema de înlocuire încă …

Cred că foarte simplu: prin Surface Microsoft răspunde coerent la dilema tabletă/laptop. Le poți avea foarte ușor pe amândouă în același produs. Am testat asta timp de două luni pe un sample Samsung și m-am obișnuit foarte mult cu modul de folosire dual: când sunt la birou am un laptop, cu tastatură fizică și maus, seara, acasă am o tabletă. Cu aceleași aplicații și aceleași fișiere disponibile.

Sună bine. Rămâne de văzut dacă hardware-ul din Surface va fi în stare să ofere alternative reale la tabletă/ultrabook în termeni de performanță și preț, alături de experiența în utilizare.

3. Compatibilitatea aplicațiilor. Microsoft face în continuare ceea ce a făcut tot timpul în Windows: schimbă și nu prea. Vrea să aducă ceva nou, revoluționar dar îi este frică de un eșec răsunător. Și de asta preferă să continue cu suportul aplicațiilor vechi (legacy) în noile versiuni de Windows spunând că asta e cel mai important: baza de aplicații să poată fi folosită în continuare. Nu zic că e neapărat un lucru rău, pentru că avem cu toții aplicații de care nu ne putem lipsi din obișnuință sau pentru că nu avem (încă) alternative solide în noul sistem. Dar dacă vrei să schimbi cu adevărat regulile jocului, atunci trebuie să ai puterea să rupi legătura cu trecutul și să faci ceva nou. Să impui trendul. Dacă te ține!

image

Cred că în măsura în care Windows 8 (în varianta RT sau nu) și ecosistemul din jurul său va răspunde pozitiv la cele trei aspecte de mai sus vor dicta gradul în care pariul Microsoft va fi câștigat sau nu în runda Windows 8. Cred totodată că acum asistăm doar la un prim pas prin care se calibrează așteptările și puterile tuturor celor interesați: utilizatori pe de o parte, producători de hardware și aplicații de cealaltă. La a doua iterație lucrurile s-ar putea să stea mai bine.

Cu mențiunea că … va mai fi loc de o a doua iterație de Windows 8?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep