HomeFeaturedFocusVă protejați cumva smartphone-ul?

Vă protejați cumva smartphone-ul?

image

Și dacă o faceți, cum? Iar dacă NU o faceți, de ce nu?

Văd întrebările astea apărând tot mai des în mediul virtual. Poate că sunt generate de companiile ce produc soluții de securitate și doresc să crească gradul de cunoștințe în rândul utilizatorilor de smartphone-uri pe ideea că dacă ajunge să îți fie frică, vei apela la o soluție de protecție. De preferință cu bani.

Treaba funcționează foarte bine pe PC-uri unde marea majoritate a celor ce au o soluție de protecție (Internet Security probabil) nu prea știu ce face tot produsul, dar au încredere în brand. Folosesc sau nu toate elementele de protecție, ele sunt active (sau nu?).

În cazul smartphone-ului pericolele sunt mult mai mari. Și nu că dintr-o greșeală ajungi pe vreun site infectat care își descarcă un malware ce la rândul său începe să trimită SMS-uri pe numere premium și te trezești cu factura umflată de nu îți mai revii câteva luni. Malware-ul din zona de mobile apps a crescut de 2,180 ori ca să ajungă la 17,439 variante între Q1 2011 și Q2 2012.

Asta e situația extremă, ce încă nu e considerată o amenințare majoră. Problemele pe care le văd ca fiind mai uzuale țin de protecța datelor din smartphone în cazul în care acesta este pierdut/furat sau accesul neautorizat la documente/agendă/contacte, unele de foarte mare importanță, poate legate de diverse mecanisme de acces la rețeaua/resursele asociate servicului. Aici ar trebui să fim ceva mai atenți și să punem mecanisme de backup, protecție și recuperare.

Un studiu arată că majoritatea celor ce se preocupă de problemă instalează un antivirus, ceea ce nu e rău. Atâta doar că percepția este greșită pentru că un antivirus pus pe smartphone și/sau tabletă diferă enorm de cel de pe PC și se bazează exclusiv pe detecția unor semnături aflate în prealabil în baza de date. Ceea ce e inutil la stadiul în care ne găsim acum cu industria malware.

Destul de puțini utilizarori au protecție prin parolă – 31% sunt din zona Blackberry, 25% de pe iPhone și 20% alte platforme (Android, platforma dominantă și cea mai expusă nu e în calcule). Foarte puțini au soluții antifurt (18%) care după mine s-ar putea să fie mai valoroase decât un antivirus pe smartphone.

Da, amenințările cresc. Numai că în momentul de față singurul mod eficient de a fi protejați este un comportament preventiv care să îmbine protecția prin parolă, criptarea, backup-ul și în primul rând responsabilitatea – adică nu se deschide orice email, nu se dă clic pe orice link și nici nu se instalează rapid orice aplicație, din sursă necunoscută.

Gândiți-vă simplu: sistemele de operare de pe smartphone-uri sunt cam în faza în care era Windows XP acum 10 ani. Cu toate plusurile și minusurile asociate.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep