HomeOpiniiCe o să facem când Google începe să ne indexeze și imaginea?

Ce o să facem când Google începe să ne indexeze și imaginea?

image

Google prin intermediul Motorola Mobility a cumpărat compania Viewdle, specializată în tehnologii de recunoaștere a feței. Urmează oare cea mai perfidă monitorizare a populațiiei pe care o să avem ocazia să o vedem?

“Motorola Mobility today announced that it has acquired Viewdle, a leading imaging & gesture recognition company,” a Motorola spokesperson told CNET today. “Motorola and Viewdle have an existing commercial agreement and have been collaborating for some time. Terms of the transaction were not disclosed.”

Via CNET am aflat că Google e pe cale să cumpere Viewdle, o companie din Ucraina și că de fapt decizia fusese luată deja de Motorola în momentul în care Google și-a cumpărat o sursă de patente. Blah, blah.

La un nivel foarte superficial achiziția unei tehnologii de recunoaștere a fețelor (vă amintesc că Microsoft are deja una proprietară, pe care a licențiat-o către Facebook sub pretextul recunoașterii mai ușoare a pedofililor) poate să însemne numai lucruri bune pentru noi, cei ce folosim serviciile Google (Android?). Vom avea instrumente capabile să recunoască rapid personajele din poze și să le lege în agenda de contacte sau pe rețelele de socializare. Sună relativ ok. Numai că Google are deja un astfel de instrument: în Picasa e o opțiune de recunoaștere a fețelor, destul de slabuță zic eu.

Însă de când știți voi că Google face doar lucrurile evidente? Întotdeauna îți dă ceva cu o mână, sub pretextul că e free și frumos, și îți ia cu cealaltă alte lucruri.

În cazul de față, dacă va folosi opțiunea să indexeze milioanele de poze din Picasaweb, aparițiile din YouTube și cele din pozele pe care le avem pe Android pentru ca apoi să lege informațiile astea de contactele pe care le stocăm pe smartphone și va avea o evidență exactă a unui VOLUM IMENS de date personale: data nașterii, poză, cine ne sunt prietenii, familia, pe unde ne plimbăm, adrese de email, numere de telefon etc. Pe care până la urmă le-am oferit în mod voluntar …

Ceea ce nu poate acum să facă simplu: să asocieze niște date legate de comportament (ce facem pe net, cu cine vorbim, cum vorbim, ce produse folosim, ce fel de interogări etc.) cu cele legate de prezența fizică în anumite zone (IP, GPS) și soluții de comunicare: telefon, chat email etc. cu o față, va deveni posibil. Cu un mare consum de putere de calcul, e adevărat.

Gândiți-vă că dacă o astfel de tehnologie de recunoaștere a fețelor e acceptată oficial într-un motor de căutare cum e Google, câte lucruri personale vor ieși la iveală? Nu zic că serviciile secrete ale unor țări importante nu au așa ceva – ba sunt sigur că au, pentru că altfel nu se justifică amprentarea și recunoașterea irisului pentru accesul în SUA de exemplu. Poze disparate în care apărem vor fi unificate și vor oferi un istoric vizual a tot ceea ce am făcut vreodată.

Mă duc cu gândul la un scenariu mai tulburător: odată aduse în motorul de căutare google opțiuni de recunoaștere a fețelor, cât de simplu va fi pentru oricine să monitorizeze pe oricine printr-o simplă interogare?! Facebook, Twitter, Instagram, YouTube nu sunt renumite pentru gradul ridicat de păstrare a securității datelor personale.

Sună apocaliptic și rău voitor. Știu. Însă e un scenariu la care cred că ar trebui să ne gândim pentru că e foarte aproape momentul în care va apărea. Și ce (MAI) facem atunci?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep