HomeFeaturedFocusSă ne lămurim: ce e Windows RT? Surface RT?

Să ne lămurim: ce e Windows RT? Surface RT?

image

După ce în ultimele zile am văzut că tot mai multe persoane se interesează despre ce este Windows (8) RT (sau Windows on ARM) respectiv Surface, am decis că e momentul să facem lumină în zona asta.

Suntem la mai puțin de o săptămână de lansarea oficială a noului sistem de operare Windows 8 de la Microsoft, un salt extrem de important din punct de vedere tehnologic și al interfeței pentru compania din Redmond și cu toate astea Microsoft pare că nu reușește să transmită clar mesajele despre noile sale produse.

Practic, odată cu Windows 8 se face tranziția de la Windows (Ferestre în traducere din engleză) la un sistem de operare fără … ferestre (windows). Numele de Windows va începe să nu mai aibă semnificația pe care o avea odată pe măsură ce lucrurile vor evolua.

Pentru prima dată în istoria sa, Microsoft aduce pe piață două sisteme de operare similare, care vizează două platforme diferite. Windows 8 (Pro) – versiunea de desktop, care rulează exact la fel ca un Windows XP/Vista/7 și se poate instala prin modalitatea clasică, folosind un kit de instalare și Windows RT (sau Runtime) creat special pentru platformele motorizare de cip-uri ARM.

Pe piață e o mare confuzie în rândul potențialilor consumatori? Ce e Windows RT? Ce e Windows 8? Sunt același lucru?

În mare s-a acceptat ideea că Windows 8, în versiunile sale de PC și tabletă va permite rularea acelorași aplicații. Și cam atât. Informația e doar pe jumătate reală și de aceea vreau să explic lucrurile mai pe larg.

Să o luăm de la zero.

1. Windows RT (Runtime) este o versiune specială de Windows, creată pe aceleași principii ca și Windows 8 numai că este compilată și optimizată pentru a putea fi folosită pe procesoarele ARM. Acestea au altă arhitectură decât cele Intel (platforma x86 cu care suntem obișnuiți pe PC) și se regăsesc preponderent (acum) pe tabletele Android. Priviți Windows RT ca și o alternativă la Android pentru tablete.

image

2. Windows RT are aceiași interfață cu Windows 8 Pro. Ambele folosesc conceptul Modern UI (METRO) cunoscută deja de pe Windows Phone. Tile-urile sunt elementul primordial și definesc modul de interacțiune.

1

3. Windows RT rulează doar pe tablete. Versiunea Runtime este recompialată special pentru a putea rula pe tabletele Windows, construite în jurul cipset-ului Tegra 3.

4. Windows RT nu se instalează dintr-un kit, vine preinstalat de căre producătorii de tablete aidoma sistemului de operare de pe smartphone-uri. Va putea să primească update-uri de îndată cele ele vor fi lansate. La nevoie, se poate face o resetare la valorile implicite, Windows-ul pornind curat.

5. Windows RT are un desktop classic. La fel ca WIndows 8 sau Windows 8 Pro, versiunea RT (Runtime) beneficiază de suportul Windows Classic. Adică se intră într-un desktop similar cu ceea ce există acum pe Windows 7. Și se regăsesc multe din aplicațiile clasice din actualul Windows: calculator, notepad, Internet Explorer, Paint.

9

6. Windows RT are aplicațiile clasice din Windows, recompilate. Chiar dacă există o zonă Windows Classic, asta nu înseamnă că aplicațiile pe care le folosim acum pe Windows XP/Vista/7 vor rula pe Windows RT. NU, nu se întâplă asta. Va fi nevoie de recompilare pentru ca ele să funcționeze.

8

7. Office RT (15) vine preinstalat. Toate tabletele cu Windows RT vor avea suita Office RT preinstalată. Cuprinde Word, Excel, PowerPoint, OneNote în versiuni similare cu cele de pe PC. Lipsește Outlook. Trebuie să știți că documentele Office pe care le creați/folosiți pe PC vor putea fi accesate și manevrate de pe Offie RT via Windows RT.

11

8. NU RULEAZĂ aplicații x86 (cele pe care le știm de pe PC). Punctez din nou: aplicațiile pe care le aveți acum pe Windows XP/Vista/7 NU VOR RULA PE Windows RT. Doar dacă aveți acces la surse și faceți recompilare pentru platforma ARM.

9. Aplicațiile se instalează numai din Windows Store. Singurul loc din care se vor putea descărca și instala aplicații pe tabletele Windows RT este WIndows Store. Exact la fel cum se întânplă pe iPad, lucrurile vor fi posibile și pe tabletele Windows RT. În mediile enterprise ce vor avea nevoie de aplicații proprii, Microsoft va oferi o cale de a instala local aplicații pe Windows RT.

10. Aplicațiile Modern UI compilate pentru ARM vor rula și pe Windows RT. Dezvoltatorii de aplicații Windows 8 care decid că vor să își publice produsele și în Windows Store-ul de pe tablete o pot face dacă recompilează corespunzător programele. Și nu văd de ce nu ar face asta.

11. Există multitasking. La fel ca pe WIndows 8 și varianta pentru platforma ARM suportă multitasking. Se pot face multe operații deodată, cel puțin în teorie. În practică veți vedea că ceea ce se întâmplă pe Android în cazul tabletelor ARM se repetă și pe Windows RT. Cu cât aveți mai multe aplicații ce rulează simultan, cu atât performanța scade.3

12. Momentan, singurul browser disponibil pe Windows RT este Internet Explorer. Vine în versiunea Modern UI și în versiune clasică și nu are suport Flash. Are în schimb suport pentru HTML 5. 7

13. Sincronizare în cloud: via contul Live ID se pot face sincronizări între fișierele locale și cele de pe SkyDrive. Sistemul funcționează similar cu cel din Windows 8.

14. Multe din funcțiile clasice din Windows sunt prezente și pe WIndows RT. De exemplu posibilitatea de a rula materiale video via DLNA – merge din Windows Explorer și nu din aplicațiile Modern UI.

15. Optimizat pentru touch. Sistemul Windows RT e creat special pentru mobilitate, cu accent pe folosirea via touch. Tabletele ce rulează Windows RT au ecrane touch cu cel puțin 5 puncte de contact.

 

CE ESTE SURFACE?

În toată vânzoleala legată de lansarea de Windows 8 se discută intens și despre Surface. Ca să vă fie foarte clar, Surface este numele tabletelor pe care Microsoft s-a hotărât să le vândă sub brand propriu și așa să o ia pe urmele Apple.

Avem două tipuri de tablete: Surface RT (cea construită în jurul platformei ARM, și care funcționează cu Windows RT) și Surface (construită pe platformă x86, rulează Windows 8). Mai multe detalii găsiți aici.

 

 

Mai jos aveți ocazia să vedeți mai în detaliu ce diferențe există între versiunile de Windows 8, Pro și RT.

341825-windows-8-rt-feature-table

 

Cu asta sper că am lămurit o parte din întrebări. În cursul săptămânii voi reveni și cu alte specificații pe marginea Windows 8/Windows RT/Surface.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

9 COMENTARII

    • Nu, nu poate pentru ca nu exista aplicatie Digionline pentru Windows RT, iar browser-ul e prea vechi ca sa poata folosi versiunea web. Si oricum nu cred ca procesorul este suficient de bun pentru a putea face decodare la o calitate buna.

  1. Buna seara. Am o tableta Allview wi10n pe care trebuie reinstalat sistemul de operare. Ce windows sa pun ca sa aiba driverele necesare? Ma intereseaza sa functioneze touch.ul…

  2. Buna ,,as vrea sa stiu ce tableta este ideala pentru a folosi o diagnoza auto (auto com),am inteles ca doar cele cu windows se preteaza,,multumesc

  3. @teo
    Da, se pot. Pe tabletele cu Windows 8 și nu RT, operația e perfect posibilă. Ele rulează Windows 8, exact ca cel pe care îl ai pe PC. Dacă te interesează o tabletă la un preț mai bun, cu autonomie, pe care să ai Windows-ul complet funcțional atunci orientează-te către una cu procesor ATOM și NU ARM.
    Tot ce are extensia RT nu îți va permite să rulezi aplicațiile clasice din Windows.

  4. As dori sa stiu daca se pot instala programe care ruleaza pe un sistem windows de calculator. Gen SPSS. Si daca pot scrie documente word, excel, etc.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep