HomeFeaturedFocusTraficOK: avem în final un serviciu de informații din trafic (TMC) în...

TraficOK: avem în final un serviciu de informații din trafic (TMC) în timp real

navigatie-GPS-Smailo

 

 

Zilele trecute vă anunțam că în curând se va lansa și în România un serviciu de informații de trafic în timp real. Acum au venit și detaliile: AROBS Transilvania Software în parteneriat cu Be-Mobile (o companie belgiană) și Europa FM au lansat TraficOK, ”primul sistem privat care colecteaza, interpreteaza si livreaza date din trafic in timp real, la nivel national”.

Soluția va fi disponibila atât ca aplicație TMC (Traffic Message Channel) pentru GPS-uri cât și ca aplicații pentru smartphones și tablete și vine în sprijinul conducătorilor auto cu scopul de a evita diversele blocaje sau situații neprevăzute din trafic.

Sistemul extrage datele dintr-o bază de date cu peste 11500 de puncte geocodate ce ofera o acoperire aproape integrala a retelei de drumuri din Romania. Baza de date Este dezvoltată de AROBS si ulterior certificată de cptre TISA (Traveller Information Services Association), forumul international in domeniu.

image

Ce este TMC? Citiți definiția de mai sus ca să aveți un puct de plecare. Colocvial, prin TMC înțelegem un sistem automatizat prin care se colectează date despre condițiile de trafic ce ulterior sunt transmise către aparatele de navigație asistată de GPS, ce știu să le interpreteze și să țină cont de ele atunci când calculează rutele. Combinația TMC și sistem de navigație inteligent face posibil să fie evitate aglomerările și ambuteiajele din trafic.

Sau mai scurt: prin TMC șoferii vor ști în timp real unde sunt probleme în trafic și le vor putea evita!

Tipul de date colectate: Datele referitoare la fluxurile de trafic, incidente, fenomene meteo, lucrări la carosabil, blocaje, etc. sunt colectate din diverse surse de monitorizare a traficului, serviciile de urgență, autorități sau alți participanți la trafic.

Acoperire: ”pentru început se dorește o acoperire a serviciului în proportie de 80% a teritoriului și a rețelei de drumuri din România, distribuția de date făcându-se cu ajutorul a 10 stații Europa FM de emisie RDS-FM, amplasate astfel încât acoperirea să cuprindă principalele municipii din țară plus principalele drumuri de legătura dintre acestea.”

Smailo TraficOK este GPS-ul care vine cu acest serviciu TMC preinstalat.

“Necesitatea implementarii acestui serviciu vine in urma cresterii considerabile a numarului de autovehicule pe drumurile din tara, a situatiilor frustrante tot mai des intalnite in trafic precum blocaje, drumuri inchise si ambuteiaje ce creaza disconfort conducatorilor auto toate in stransa legatura cu starea actuala a infrastructurii din Romania” a declarat Voicu Oprean, Director General AROBS.

În mod normal serviciul TMC ar trebui să poată fi folosit de orice aparat GPS care are receptor TMC, conectat la frecvența Europa FM și are software care să știe să folosească aceste date. Zilele astea voi încerca să testez în Brașov pe un aparat MIO cu funcții TMC să vedem dacă funcționează. Voi reveni cu detalii.

traficOK

Până atunci, dacă voi ați folosit serviciul, aștept feedback. Vă ajută? Cum? De ce nu?

UPDATE: Serviciul TraficOK merge in momentul de fata doar pe produsele Smailo Hdx, modelele Travel si Mondo ce folosesc software-ul de navigatie Mireo Don’t Panic.

“Tabela TMC pentru Romania certificata de catre noi a fost implementata numai pe GPS-urile Smailo Hdx, modelele Travel si Mondo care folosesc softul de navigatie Mireo Don’t Panic. Nu este suficient sa ai un GPS cu receptor TMC incorporat si alt soft de navigatie, pentru ca nu va functiona.”

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

21 COMENTARII

  1. Da, aşa este. Alimentatorul original, cu care a venit aparatul, era simplu. Am cumpărat separat un alimentator cu TCM, şi anume Garmin GTM 36,care-i chiar cum spuneţi: un receiver pe fir, din care pleacă un firicel cu venzuze.

  2. @Vlad Soare,
    Cablul de alimentare de la bricheta masinii la Garminul dvs.are incorporat receiverul si antena TCM?Asta ar inseamna, ca ar trebui sa fie doua cabluri,unul de alimentare si unul care pleaca probabil de la reseiver(aflat undeva pe firul de alimentare), se lipeste cu o ventuza de parbriz si este antena?Va multumesc anticipat pt raspuns.

  3. Am fost cu un prieten care are un Smailo Mondo (cel cu display de 7) ieri si sistemul functioneaza foarte tare, apar iconite in functie de tipul evenimentului (drum in lucru, ceata, aglomeratie etc.) La ce drumuri sunt la noi e bun ca poti vedea din timp unde sa reduci viteza sa nu iti f… masina.

  4. Fa si Mio-ul sa prinda TMC, si incerca si un test cu varianta oficiala de Smailo. E interesant de vazut cum se misca si cat de edificatoare sunt informatiile! Sper sa iti iasa!

  5. Nu știu de ce, dar acum nu-mi mai afișează frecvența. Prima oară mi-a afișat 103 și ceva. Acum îmi afișează “trafic_nav”, fără frecvență, și nu știu cum să-l forțez să-mi arate frecvența. Totuși, dacă ar fi prin ProFM, n-ar trebui să fie pe 102,8? Știu sigur că nu era asta frecvența; sînt sigur că începea cu 103.
    Informații de trafic îmi arată nu numai din București, ci și din restul țării. Îmi arăta aseară, de exemplu, un segment de drum în lucru din apropiere de Onești. Sau un segment de pe A1, pe sensul spre Pitești, pe care se mergea pe o singură bandă.

  6. E posibil. Nu stiam ca exista si alt serviciu de TMC functional. Pina acum nu era nici unul, iar acuma dintr-o data avem doua. 😀
    O sa mai verific o data si o sa revin cu detalii.

  7. @Vlad Soare
    Vezi ca s-ar putea sa fie serviciul dat de ProFM pentru Bucuresti si nu cel Europa FM. De asta am intrebat pe ce frecventa si in ce oras.
    Dl Voicu ne-a spus ca deocamdata doar aparatele Smailo HDx au acces la TraficOK.

  8. Scuze, am uitat sa specific, in Bucuresti.
    Ceea ce mi se pare curios este ca nu mi l-a gasit pe frecventa Europa FM locala, adica 106,7. Mi l-a gasit undeva pe la 103 (cred ca era 103,4 dar nu sint foarte sigur). In orice caz, n-a trebuit sa setez eu nimic.

  9. Am incercat eu ieri si astazi pe un BMW cu navigatie din fabrica si nu primeste niciun fel de date. Receptorul TMC scaneaza automat toate frecventele si isi ia datele de unde gaseste. Dar nu gaseste nimic….

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep