HomeFeaturedFocusCe aplicații mobile aduc bani?

Ce aplicații mobile aduc bani?

image

Dacă vrei să faci bani din aplicații mobile trebuie să iei o decizie importantă: ce platformă să alegi și ce tip de aplicație să produci. Decizia nu e deloc ușoară, deși la prima vedere varianta optimă ar fi clar iOS. E posibil ca depunând același efort, dar alegând o altă cale, să se facă bani mai mulți pe Android sau chiar Windows Phone. În ideea asta, analizele legate de nivelul de încasări și costurile aferente dezvoltării aplicațiilor mobile sunt destul de puține și destul de firave calitativ.

Visionmobile a lansat de curând Developer Economics 2012, un studiu în care sunt analizate nivelurile de câștig din aplicațiile mobile pe mai multe platforme. Una dintre concluziile la care s-a ajuns e legată de faptul că mai mult de jumătate din cei care fac aplicații pentru platformele mobile nu au venituri suficiente și speră că vor da lovitura cu un produs de top – poate că explicația e legată și de faptul că există un număr mare de dezvoltatori de aplicații mobile din țări în curs de dezvoltare.

Studiul visionmobile arată că dezvoltatorii ce lucrează la aplicații mobile în timpul liber ajung să câștige cam 30% din ceea ce produc aplicațiile mobile realizate de către dezvoltatori plătiți special pentru așa ceva. Și se perpetuează ideea că e mai bine să se lucreze în grup, echipele având șanse de succes mai mari cu aplicațiile proprii.

Aplicațiile ce aduc cei mai mulți bani sunt cele de business, adresate sectorului bancar sau imobiliar (cam 5000 USD/lună) față de jocuri sau servicii (1500 USD/lună).

În cadrul categoriei de aplicații, cele din zona de comunicații și rețele sociale sunt de departe mai profitabile decât utilitarele, aplicații multimedia sau chiar jocuri. Vedeți mai jos diferențele prezentate sugestiv într-un grafic.

image

Alt element ce merită discutat e legat de timpul alocat creării unei aplicații. În medie, o aplicație mobilă poate fi făcută în aproximativ șase săptămâni și la un moment dat va aduce și bani. Pe măsură ce aplicația e testată, finisată, îmbunătățită veniturile generate sunt mai mari – firesc până la urmă: utilizatorii caută produse de calitate nu prototipuri.

image

Ceea ce se știa de foarte multă vreme – adică valori mai mari ale veniturilor pe iOS decât pe Android e demonstrat din nou. Da, utilizatorii de iOS sunt dispuși să plătească mai ușor. Am spus și eu asta în câtve din prezentările pe care le-am făcut la Webstock și Netcamp în ultimii ani.

image

Dincolo de aceste cifre, e interesant să știți că în Google Play – biblioteca de aplicații pentru Android – a crescut semnificativ nivelul veniturilor din 2011 în 2012. Cam 311% conform App Annie, o companie ce se ocupă cu studiile de piață. Și cu toate astea, în octombrie 2012, nivelul veniturilor din iOS (a crescut doar cu 12,9% din 2011) a fost de patru ori mai mare decât cel din Google Play Store.

Tot conform App Annie, primele 10 companii ce fac cele mai mulți bani pe iOS sunt: Electronic Arts, Supercell, Zynga, Gameloft, Apple, Applibot, SQUARE ENIX, GungHo Online Entertainment, Kabam și Gree.

Pe Android avem: DeNA Co., COLOPL, GungHoOnlineEntertainment , WeMade Entertainment, LTD, Zynga, GAMEVIL, Gree, NAVER, Gameloft și NextFloor.

Vorbind de monetizarea pe Android, Japonia a întrecut SUA ca și piață în care se fac bani pe Android.

Raportul App Annie (PDF) poate fi consultat de către oricine e interesat să afle mai multe detalii și chiar vă recomand să faceți asta.

În contextul în care iOS produce constant, Android e pe val, Windows Phone are vreo șansă? Părerea mea este că dezvoltatorii care vor să facă bani în perioada următoare ar fi bine să se orienteze către Windows Phone dintr-un singur motiv: e nevoie de aplicații performante pe o platformă în creștere.

via visionmobile

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

  1. Ar fi foarte interesant de vazut cum sunt segmentati consumatorii din Romania pe zona asta de aplicatii. Am senzatia, fara date oficiale, ca Androidul este mai popular decat la nivel global. Procentual vorbind.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep