HomeFeaturedFocusDupă Windows 8 piața de PC-uri scade serios

După Windows 8 piața de PC-uri scade serios

image

Iată că încep să apară și primele confirmări oficiale legate de faptul că Windows 8 nu se vinde și nici nu vinde, în ciuda milioanelor de licențe anunțate de Microsoft ca fiind vândute.

Pe scurt, NPD (companie specializată în studii de piață) tocmai a dat drumul unui raport în care arată că în SUA, în perioada 21 octombrie – 17 noiembrie, adică primele patru săptămâni de la lansarea Windows 8, piața de PC-uri din SUA a scăzut cu 21% în comparație cu aceiași perioadă din 2011. Cred că dacă la americani, unde oricum prețurile PC-urilor sunt mai mici decât în restul lumii situația stă așa, nu văd de ce în alte zone am avea un alt grafic de vânzări.

Mult mai afectată a fost zona de notebook-uri ce a scăzut cu aproape un sfert față de 2011.

Se poate face legătura între atractivitatea lui Windows 8, proaspăt lansat, și lipsa de vânzări?

În teorie e relativ simplu: dacă produsul ar fi fost interesant, atractiv, ar fi generat și vânzări. Vezi istoricul Apple cu iPad, iPod, iPhone.

Explicațiile pot fi legate direct de Windows 8 numai că problema nu e numai aici. Explicația ține și de faptul că lumea migrează către dispozitive mobile (tablete) și nu mai văd necesitatea de a investi într-un PC nou (studiul nu a luat în calcul vânzările de tablete Surface și Windows RT), sau cei interesați nu au găsit un hardware suficient de bun/performant/ieftin care să le atragă atenția pentru Windows 8.

Și nici Black Friday nu e cuprins în analiză.

Chiar și așa, MIcrosoft tot are o problemă mare cu Windows 8. O dată că Steven Sinofsky a plecat (sau a fost dat afară), că sistemul de operare e o struțo cămilă ce poate fi pus în valoare numai pe display-uri touch și că nu are încă un hardware de excepție care să atragă privirea și vânzările.

Mai e puțin și vin sărbătorile. Poate că lucrurile se vor schimba.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Evident ca lumea se orienteaza din ce in ce mai mult spre deviceuri mobile. Piata de PC-uri va mai trai o vreme datorita companiilor care inca mai folosesc stilul clasic de lucru. Iar W8 cred eu ca arata ca si cei de la Microsoft consientizeaza acest lucru.

  2. Analiza este cât se poate de falsa iar preluarea si interpretarea lăsa de dorit din partea ta. In ritmul rând lansarea W8 nu a coincis cu lansarea tuturor modelelor de PC-uri anunțate. Mulți umparatori, printre care si eu, așteaptă lansarea laptop-ului/tabletei dorite. Pe urma, cam toți potentiali cumpărători de C-ui noi așteaptă sa se sedimenteze un pic ferată, prețuri, etc.

    Deși, nu poți măsura vânzările la 1, 2 chiar 4 saptamâni de la lansare, dar, deh, vestile de genul asta vând site-uri precum asta. Cel puțin pe termen scurt….

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep