HomeFeaturedFocusReview Asus VivoTab Smart: combinație de Windows clasic și interfață METRO într-o...

Review Asus VivoTab Smart: combinație de Windows clasic și interfață METRO într-o tabletă de 10,1 inci

Asus VivoTab Smart Windows 8 5

Când Microsoft a gândit noul concept de Windows cu METRO probabil că a avut în vedere un produs harwdare de genul tabletei Asus VivoTab Smart, capabil să pună în mâinile utilizatorului ce e mai bun din ambele lumi. Cu o platformă ATOM în locul ARM, Asus VivoTab Smart se dovedește a fi mult mai util/eficient decât produsele din gama Windows RT. În cele ce urmează vă voi spune de ce.

Windows 8 și nu RT: Atom în loc de ARM

Cine a avut ocazia să folosească platforma Intel Atom pe prima generație de netbook-uri cu Vista sau Windows 7 știe foarte bine că nu a fost cea mai nimerită alegere din partea Microsoft pentru zona de dispozitive portabile. În cel mai bun caz, procesoarele Atom erau în stare să ruleze la un nivel minimal, cu interfața grafică clasică, câteva din programele cele mai folosite – un browser, un player, un pachet Word. Nu se punea problema de mai mult. Pe măsură ce Intel a continuat să îmbunățească generația Atom, introducând mai multe nuclee și optimizând consumul de energie situația s-a schimbat, insuficient pentru a mai ține în viață gama de produse netbook.

Pe baza acestor experiențe este normal ca un utilizator să privească sceptic combinația de tabletă, procesor Atom și Windows 8. Vă spun că nu trebuie sub nicio formă să faceți această greșeală pentru că în cazul tabletei Asus VivoTab Smart experiența de utilizare (în general pe post de tabletă) este mult mai bună decât vă așteptați, peste cea de pe platforma Windows RT cu ARM. Și în plus, prin faptul că platforma hardware este una x86, Asus VivoTab Smart este un sistem care permite rularea decentă a cam tuturor programelor de Windows XP/Vista/7 pe care le folosiți în momentul de față, nefiind limitată doar la oferta de aplicații din Windows Store.

Asus VivoTab Smart Windows 8 38

Asus VivoTab Smart este în primul rând o tabletă de 10,1 inci, cu display IPS de 1366 x 768 pixeli, care își bazează performanța pe un procesor Intel Atom Dual-Core la 1,8 GHz. Design-ul exterior este unul familiar celor ce cunosc produsele Asus din zona de tablete Windows și Android.

La construcția carcasei sale s-a folosit o combinație de sticlă (acoperă toată partea din față) și un material plastic pentru partea din spate. Există o bordură de plastic ce iese câțiva milimetri peste nivelul sticlei formând un sistem de protecție împotriva zgărieturilor în cazul în care tableta este pusă cu fața în jos pe diferite suprafețe. Zona de îmbinare este rotunjită și în mare parte etanșă – cu toate astea există șansa ca firicele de praf să intre între sticlă și plastic.

Asus VivoTab Smart Windows 8 34

Partea din spate, din material plastic acoperă complet conturul carcasei. Nu există posibilitatea de desfacere în vedere extragerii bateriei din interior. Pe spate sunt prevăzute fantele pentru camera foto, LED-ul Flash asociat și fix pe mijloc, logo-ul Asus.

Asus VivoTab Smart Windows 8 23

Marginile sunt curbate în așa fel încât să ofere o trecere lină către exterior. Toate elementele de conectivitate fizică prevăzute a fi folosite cu Asus VivoTab Smart sunt poziționate pe lateralele tabletei.

În partea din stânga avem slot-ul microUSB folosit pentru încărcarea bateriei și eventual pentru conectarea unor dispozitive externe – DACĂ aveți un adaptor microUSB to USB. În partea superioară, ascuns în spatele unei ușițe de plastic avem conectorul microHDMI.

Asus VivoTab Smart Windows 8 25Asus VivoTab Smart Windows 8 26

În zona superioară, spre partea din stânga este butonul pentru pornire/oprire, foarte puțin ieșit peste nivelul carcasei ceea ce îl face puțin mai greu de manevrat mai ales că se află pe o suprafață curbată. Tot aici se află și difuzorul de pe Asus VivoTab Smart.

Asus VivoTab Smart Windows 8 28

Laterala din dreapta adăpostește slot-ul pentru jack-ul audio, butoanele de volum și microfonul, relativ ușor de manevrat – aici este un avantaj design-ul curbat al carcasei.

Asus VivoTab Smart Windows 8 29Asus VivoTab Smart Windows 8 9

Din punct de vedere exterior Asus VivoTab Smart este o tabletă care se adresează unui utilizator obișnuit. Materialele și forma sunt alese pe criterii de cost, pentru a putea compensa introducerea unor componente hardware mai puternice în interior. Se vede și simte această alegere mai ales dacă veți vrea să comparați tableta de față cu modele de top lansate de Asus pe zona Android.

O repercusiune directă a combinației de plastic cu sticlă este că uneori, dacă strângeți tableta cu două mâini veți simți că nu este chiar așa de rigidă precum v-ați fi așteptat.

Display: 10,1 inci, IPS

Asus a ales să compenseze o carcasă de plastic cu un display IPS cu LED backlit. Când vorbim despre o tabletă, calitatea display-ului este unul din criteriile cele ai importante de diferențiere. Contează claritatea, modul în care răsopunde la touch, luminozitatea, unghiurile de vizualizare. De ceva vreme Asus a descoperit rețeta succesului în ceea ce înseamnă display-ul pe tabletele Android și o folosește fără să stea pe gânduri și cele cu Windows.

Mai jos vedeți display-ul de pe Asus VivoTab Smart, cu luminozitatea la maxim în condiții de întuneric.

Asus VivoTab Smart Windows 8 32

Culorile redate pe display sunt vii și clare. Rezoluția asociată ecranului de 10,1 inci este de 1366 x 768 pixeli, normală pentru această categorie de produs, cu un raport de 16:9. Pe ea, interfața METRO Windows 8 se mișcă foarte bine.

Lucrurile ar fi excelente dacă senzorul de luminozitate s-ar înțelege cu sistemul de operare și ar ști să creeze luminozitatea optimă a display-ului. Din păcate, de foarte multe ori am fost în situația de a seta manual nivelul de luminozitate pentru a optimiza bateria sau pentru a face lizibilă informația de pe display. Nu am reușit să îmi dau seama dacă este o problemă a sistemului de operare sau una asociată senzorului de luminozitate.

Hardware: 64 GB, dual-core, NFC, WiFi, Bluetooth

Ceea ce lipsește în termeni de atractivitate la nivel exterior pentru tableta Asus VivoTab Smart este compensat cu brio în ceea ce privește dotarea hardware. După cum aminteam deja, platforma ce motorizează tableta este una Atom, cu un procesor Intel Z2760 dual-core la 1,8 GHz, 2 GB RAM, 64 GB pentru stocare (rămân cam 50 GB liberi pentru utilizator), conectivitate WiFi, Bluetooth, microUSB, microHDMI, card reader etc. Este prima tabletă dotată cu NFC pe care am avut ocazia să o testez. Mai avem două camere web, una de 8 MP principală și una de 2 MP frontală.

Asus VivoTab Smart Windows 8 22

Asus anunță în specificații Dual Speaker cu SonicMaster Audio Technology. Pe toată perioada de utilizare am căutat să văd care este valoarea adăugată a tehnologiei Dual Speaker cu SonicMaster. Nu am găsit-o, din contră, unul din dezavantajele majore pe care le-am notat la sample-ul VivoTab Smart este legat de calitatea slabă a sunetului ieșit prin difuzor. Și dacă tableta este ținută cu mâna stângă, fix pe fantele difuzorului, intensitatea sunetului scade și mai tare.

Asus VivoTab Smart Windows 8 33

Am tot vorbit despre Asus VivoTab Smart ca și o tabletă de 10,1 inci dar nu am aminttit nimic despre dimensiunile sale. 265.5 x 171 x 9.7 mm, aproape cât o foaie A4. Cântărește 580g cu tot cu baterie, fără tastatură și smart cover. Și dacă tot am amintit despre baterie, Asus nu dă capacitatea în mAh ci anunță doar 25 Wh.

Software: Windows clasic plus METRO și aplicații Asus

Asus VivoTab Smart este o tabletă cu Windows 8 și nu Windows RT – cine nu a observat încă subtilitățile de notare asociate lui Windows 8, le spun că VivoTab Smart rulează același Windows pe care îl aveți și pe PC. Adică acela făcut pentru platforma x86 pe 32 de biți împreună cu interfața grafică METRO și are acces la Windows Store pentru a instala și folosi programe METRO.

Asus VivoTab Smart Windows 8 6

Pe scurt, tot ce rulați acum pe un PC cu Windows XP/Vista/7 poate fi rulat și pe Asus VivoTab Smart, bineînțeles cu limitările date de performanța procesorului și a plăcii video. Țineți cont și de faptul că VivoTab Smart este în primul rând tabletă și implicit e livrată fără maus și tastatură. Deci aplicațiile folosite primordial trebuie să aibă posibilitatea de a fi controlate prin touch.

1

Vechile aplicații Windows funcționează la un nivel decent, controlul lor fiind însă o problemă importantă peste care va trebui să treceți – interfața clasică din Windows 8, moștenită de la Windows 7 ridică încă mari probleme în folosirea touch, cu toate micile inovații introduse de Microsoft (butoane mai mari, meniuri noi etc.). Dacă veți lega o tastatură și un maus, aunci tableta devine un netbook cu care vă veți face treaba instant.

Dotarea software implicită este cea din WIndows 8 cu câteva module introduse de Asus. În primul rând un client pentru serviciul cloud ASUS WebStorage pentru care primiți 32 GB gratuiți în primii 3 ani. Veți mai regăsi și o aplicație Asus pentru controlul camerei web.

2

Nefiind vorba despre varianta Windows RT a sistemului de operare nu veți avea preinstalată o versiune de office. Sunteți însă liberi să instalați orice program de Windows doriți. În combinația cu maus și tastatură va funcționa bine.

Performanță: mai bun decât un Windows RT

VivoTab Smart este în primul rând o tabletă. Și una reușită aș completa, pentru că aduce o performanță decentă pentru Windows 8 (nu RT!) împreună cu o autonomie de cel puțin 8 ore de folosire continuă, cu elementele de Power Management activate. Din setarea corespunzătoare din Windows nu aveți cum să modificați parametrii de funcționare – adică nu veți interveni decât în activarea sau dezactivarea unor conexiuni (WiFi, GPS, NFC, Bluetooth) și nivelul de luminozitate.

Cu acestea închise am obținut 8 ore și 37 de minute de rulare în buclă a unui material video. Pentru browsing, timpul de folosire a fost ceva mai bun: 9 ore și 21 de minute, suficient pentru o zi de lucru obișnuită.

Cum nu se poate conecta fizic o tastatură fără un adaptor microUSB to USB (ce nu este inclus în pachet), folosirea pe post de netbook presupune activarea conexiunii Bluetooth care va mai diminua ceva din autonomie. Asta în ideea că veți dori să folosiți tableta pe post de netbook, cu tastatură.

În termeni de putere de calcul lucrurile sunt clare: VivoTab Smart e mai puternică decât variantele de tablete pe platformă ARM cu Windows RT. Cu o performanță aproape dublă dacă este să ne luăm după benchmark-ul de browser Sunspider 705,7 ms respectiv Peacekeeper 403 puncte.

Și cu avantajul că pe Asus VivoTab Smart se poate instala orice browser cu suport Flash, Java, Active X ca pe un PC normal.

Nu am considerat oportun să rulez benchmark-uri dedicate paltformei x86 gen 3DMark sau PCMark pentru simplul motiv că discutăm de o tabletă nu despre un sistem de producție. Sunt conștient de diferențele majore ce vor apărea.

Mergând mai departe, Asus VivoTab Smart are în dotare două camere: 8 MP principală și 2MP frontală. Face poze destul de bune dacă acest aspect va fi un criteriu de departajare.

Mai jos vedeți o poză făcută în condiții normale de lumină artificială:

2013_0101_1330_41

Ce ar mai fi de amintit la nivel de performanță este că filmele de pe YouTube merg fără probleme atât din browser cât și din aplicația dedicată din Windows Store. De asemenea, două filme DivX, rulate simultan în modul Windows Classic merg fără să sacadeze și că se pot rula și materiale MKV în format Full HD.

Extra: tastatură și smart cover

În pachetul standard al Asus VivoTab Smart vine doar tableta cu Windows, fără niciun fel de accesoriu extra (cablul de încărcare și încărcătorul sunt incluse). Asus vinde separat o tastatură pe Bluetooth cu care m-am jucat preț de câteva zile.

Dimensiunea, materialul constructiv și greutatea o fac atractivă. Are dimensiuni aproape egale cu tableta: 259 x 167 x 5 mm și cântărește 225,2 grame. Bateria este de doar 450 mAh, suficientă pentru câteva ore de utilizare. Încărcarea ei se face tot printr-un cablu microUSB.

Asus VivoTab Smart Windows 8 14

Un element pe care l-am remarcat este că folosind un încărcător microUSB HTC pentru tastatură, aceasta nu a putut fi activată și conectată la tabletă în timp ce se încărca. Funcționează pe Bluetooth 2.1.

Asus VivoTab Smart Windows 8 11

Al doilea accesoriu pe care probabil va trebui să îl luați pentru VivoTab Smart este smart cover, o husă ce are și scop de suport pentru tabletă.

image

Ambele accesorii vor fi disponibile și în România în momentul lansării produsului.

Ce se poate face cu Asus VivoTab Smart?

Am tot spus că Asus VivoTab Smart este o tabletă în primul rând. Așa că poate fi folosită cu succes la operațiile de citire a informațiilor de pe net vi browser sau aplicații specializate de știri, poate rula materiale video de pe YouTube, poate reda filme pe display sau via DLNA pe Smart TV-uri, poate descărca în paralel filme de pe diverse servicii (torenții incluși aici). Aveți acces la sistemul de fișiere pentru copierea de documente și materiale multimedia, puteți pune o suită Office, programe de editare foto sau video.

Sau mai puteți folosi tableta pentru a comunica via Skype: merge chiar foarte bine chiar și atunci când aveți în spate servicii de download active. Vorbind de multitasking, VivoTab Smart e capabil de un multitasking decent, perfect pentru utilizatorul casnic.

Asus VivoTab Smart Windows 8 1

Dincolo de acestea puneți dumneavoastră orice alte operații pe care le faceți acum cu PC-ul dumneavoastră și ele vor funcționa. Poate nu la același nivel de calitate, dar vor merge.

Concluzie: alegeți o tabletă Windows cu ATOM!

Dacă înainte să folosesc tableta Asus VivoTab Smart aș fi fost întrebat dacă prefer o tabletă cu ATOM în locul uneia ARM aș fi fost ezitant. Acum nu mai sunt și vă zic direct: decât să luați o tabletă ARM cu Windows RT (limitat la nivel de aplicații) mergeți pe o variantă cu Intel ATOM și una din canditate este evident Asus VivoTab Smart.

Asus VivoTab Smart Windows 8 37

Obțineți o autonomie similară cu platforma ARM, o performanță dublă și aveți la dispoziție Windows-ul clasic, cu toate aplicațiile sale și multitaskingul asociat. Faceți trecerea mai lină către viitorul mod în care vom folosi PC-urile.

Primiți o tabletă cu care explorați pe îndelete noua paradigma METRO din Windows 8 și pe care o transformați la nevoie în netbook ca să vă faceți treaba de la laptop.

Motivele de mai sus sunt suficiente ca să vă îndemn să treceți peste probleme inerente pe care Asus VivoTab Smart le are încă și care probabil vor fi rezolvate în timp.

Mă refer aici la calitatea slabă a sunetului din difuzor, la faptul că nu aveți cum conecta un stick USB, sau un harddisc extern fără un adaptor specializat (pe care nu îl primiți în pachet), la blocările parțiale ale sistemului de operare, nefuncționarea permanentă a opțiunii de setare automată a luminozității și nu în ultimul rând la niște bug-uri legate de WiFi prin care nu sunt văzute toate rețele până nu este închisă și redeschisă conexiunea. Acestea sunt doar cele pe care le-am detectat în timpul folosirii.

Aștept cu interes disponibilitatea acestei tablete și la noi pentru că așa cum arată ea acum o pot considera o alternativă pentru orice produs similar pe Android și nu văd de ce nu s-ar orienta către ea o persoană ce s-a hotărât că vrea să exploreze lumea tabletelor.

Faptul că are multitasking, că se poate accesa sistemul de fișiere, că touch-ul funcționează foarte bine și că display-ul este unul de calitate sunt plusuri de care de asemenea trebuie să țineți cont.

 

Evaluare: 8

Preț: aproximativ 2499 lei fără accesorii

Informații: ASUS

 

Pro:

+ Windows 8

+ display IPS

+ autonomie

+ interfață METRO

+ display

+ performanță

 

Contra:

– materialul plastic al carcasei

– bug-uri în sistemul de operare

– inexistența unui port USB sau adaptor

 

Specificații tehnice:

Sistem de operare: Windows 8
CPU: Intel Atom Z2760 Dual-core, 1,8 Ghz
RAM / Stocare: 2GB / 64 GB + 32 ASUS WebStorage
Display: 10,1 inci, 1366 x 768 pixeli, IPS cu LED backlit
Camera: 8 MP principală, 2 MP secundară
Conectivitate: Bluetooth 4.0, WiFi 801.11 b/g/n, GPS, NFC
Senzori: Accelerometru, luminozitate, compas
Conectori Audio, microSD, microUSB, microHDMI
Baterie: 25 Wh
Dimensiune / greutate 265,5 x 171 x 9,7 mm / 580 g

[nggallery id=16]

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

7 COMENTARII

  1. @Teler
    Nu am vreo data clara. Ma batea la un moment dat sa imi iau Surface. Intre timp am renuntat. Poate la versiunea 2.0 sa fac achizitia.
    Sunt in discutii cu diverse magazine online sa primesc unul. Sa vedem ce iese.

  2. Suna interesant dar inca astept sa vad un surface cu Win 8 Pro inainte de a cumpara. Ai idee daca si cand vei primi in teste in surface cu win 8 ?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep