HomeFeaturedFocusSalvați-ne de cabluri!

Salvați-ne de cabluri!

IMAG0096crop

Încă lucram la CHIP, când unul dintre marii producători de imprimante – Canon sau HP, nu îmi mai amintesc exact care – a luat decizia de a nu mai livra clienților împreună cu imprimanta cablul paralel necesar conectării la PC. Mulţi clienţi sunau indignaţi la redacţie și ne spuneau că “aşa ceva este inadmisibil”, iar OPC-ul a început să primească reclamaţii legate de această situație.

Dar “furtuna” a durat puţin, că afectaţi erau doar aceia care cumpărau imprimanta pentru prima dată, ceilalţi clienţi fiind bucuroşi că nu se pricopsesc cu încă un cablu inutil, cu care nu ştiu ce să facă. Şi până la urmă ne-am obişnuit cu toţii, iar producătorii respectivi au bifat o economie la buget.

De curând am citit că HTC şi O2 au făcut un experiment în Marea Britanie (sursa aici) pe parcursul căruia nu livrau încărcător celor ce cumpără un telefon nou. Au pornit de la premisa că 70% dintre clienţi dispun deja de un încărcător cu mufă micro USB, standardul pe zona Europei. Bineînţeles că au fost foarte puţini cei deranjaţi de iniţiativă.

În fond, numai dacă mă gândesc la mine, pot număra minim 10 încărcătoare “colecţionate” de-a lungul anilor. Şi nu îmi schimb telefonul anual. Iar acestea acoperă 4 standarde de mufă: cele 2 mufe tradiţionale de la Nokia, mini USB, folosit la telefonul gratuit de la RDS, şi microUSB, folosit la HTC şi Blackberry.

Aşa că iniţiativa e binevenită şi ar fi bine ca producătorii să o extindă la tot poporul: ar economisi şi ei nişte bani, am scăpa şi noi de corvoada depozitării lor (cel puţin pe perioada garanţiei) şi ar mai profita şi mediul înconjurător.

Iar autorităţile şi producătorii de hardware ar face bine să se agite mai mult şi să standardizeze cablurile şi mufele, ca să nu mai fim nevoiţi să păstrăm salata de maţe prin sertare.

Articol scris de Zsolt Bodola.

4 COMENTARII

  1. @sil as recicla cu placere incarcatoarele. Unde? Parca Vodafone imi preia telefoanele vechi, nu stiu daca si incarcatoarele…
    Pe de alta parte reglementarea cu microUSB este rezultanta situatiei in care se afla milioane d eutilizatori care dispun de aceleasi incarcatoare in mai multe exemplare. Care ajung la gunoi sau ocupa locul prin cine stie ce sertare.
    Sau poate tu preferi ce face Apple: mufe propritare, pe care le mai si schimba din cand in cand, sa te oblige sa ii cumperi alte accesorii, ca nu se mai potrivesc…..

  2. Ce prostie.. Poate ar fi mai bine sa se livreze doar cutia, fara produs. Asa scapam de corvoada depozitarii telefonului/tabletei, nu?
    Oricum, daca ai nokia si iti cumperi un iphone fara incarcator poti folosi incarcatorul ramas de la nokia, daca fortezi oleaca mufa gasesti vreo gaura la iphone sa intre.
    PS. ia si recicleaza incarcatoarele alea daca te dau afara din casa..

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep