HomeFeaturedFocusTatuajele pot deveni instrumente medicale

Tatuajele pot deveni instrumente medicale

dsc00236

Tocmai de aceea, termenul folosit de echipele de cercetători de la University of California San Diego și University of Toronto pentru conceptul inventat și testat, este de “smart tattoo”. Că tot ne plac nouă smartphone-urile.

Pentru că tot am atins în ultimele articole subiectul implicării și în medicină al IT-ului, care mi se pare firesc, util și de încurajat (spre deosebire de folosirea tehnologiilor moderne pentru generarea mâncării), mi s-a părut interesant să vă aduc la cunoștiință despre noua utilitate pe care o pot avea tatuajele. Nu cele obișnuite, ci unele care, chiar dacă la prima vedere par normale, sunt de fapt aplicate provizoriu și dispun de o serie de senzori/electrozi senzitivi la ionii din organism, care pot detecta și transmite diverși parametri (nivelul pH-ului, concentrația de sare din organism, nivelul de minerale sau oxidarea sângelui).

Toți acești parametri pot detecta apariția anumitor boli înainte ca simptomele clasice să devină vizibile, făcând astfel misiunea doctorilor mult mai ușoară. Partea cea mai frumoasă este că se pare că nu există costuri enorme pentru fabricarea acestor tatuaje aplicabile, iar procesul de producție este relativ rapid, ceea ce le face disponibile pentru marea masă a populației. Există deja entități care își canalizează toate resursele înspre acest domeniu: MC10 din Massachusetts, sau Sano Intelligence.

EMG344

Ideal este ca și aparatele care citesc și interpretează informațiile transmise de tatuajul-senzor să devină disponibile pentru majoritatea doctorilor. Și probabil că vor fi. Astfel că perspectivele pentru o industrie medicală futuristică, nu mai par atât de îndepărtate, iar filmele SF pe care le savuram în copilărie, nu mai par chiar SF.

8 COMENTARII

  1. Eu n-as incerca…sunt om insurat…ma omoara nevasta…si soacra.
    Acum serios…tatuajele sunt de mult mai mult decat decoratii: vezi evreii etc.
    Dar…pentru mai mult decat tiparirea unei cifre…este inutil. Din mai multe motive:
    a) Capacitatea de scocare pe cm2 nu poate sa fie mare
    b) Ce te faci daca te ranesti? Imbatranesti…cutele de pe mana se accentueaza…apar noi…
    c) Daca il tatuezi ca circuit (practic tatuezi tranzistorii…portile…etc)…mana trebuie sa fie extrem de fixa…si intr-o anumita pozitie…si ii foarte greu sa o pui in pozitia initiala.
    d) Ca sa faci tatuajul cu o toleranta mare la factorii externi…trebuie sa fie colosal de mare ca sa fie util.

    Viitorul tot o sa fie cipul implantat sub piele/soanca/slana. Ii mult mai mic, cu posibilitati de upgrade (il scoti mai usor decat tatuajul), capacitatea de stocare mai mare…si cu tolerante mai mari la schimbari.

  2. Bine ca ai vazut placutul, de aia era pus in fata! 🙂
    Utilul, realist vorbind, peste vreo 10 ani, probabil. Dar exista acolo, cu cat depistezi o afectiune intr-un stadiu mai incipient, cu atat este mai usor de vindecat. Trebuia sa dau la medicina 🙂

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep