HomeFeaturedFocusRichard Stallman vine în România pentru lansarea Fundației Ceata

Richard Stallman vine în România pentru lansarea Fundației Ceata

Richard Stallman
Richard Stallman

Pe 22 februarie se lansează fundația Ceata începând cu ora 14:00, la Aula Magna din Facultatea de Drept a Universității din București. În cadrul evenimentului se va prezenta Fundația Ceata iar Richard Stallman, fondatorul Free Software Foundation va avea un discurs despre software-ul liber.

Dacă Richard Stallman nu vă zice nimic și nici Free Software Foundation nu vă trezește niciun fel de emoție, dați-mi voie să mai aduc niște precizări. De pe Wikipedia în zona de limba română se poate afla că:

Stallman a fost unul din pionerii conceptului de copyleft și unul din autorii a mai multor licențe copyleft, inclusiv Licența Publică Generală GNU, care este cea mai răspîndită licență pentru software liber. Începînd cu mijlocul anilor ’90 el își petrece cea mai mare parte a timpului pentru promovarea software-lui liber. Stallman este creatorul și dezvoltatorul mai multor programe larg răspîndite cum ar fi Emacs, GCC și GNU Debbuger. El este unul din cofondatorii Ligii pentru Libertatea Programării în 1989.

Participarea la eveniment este gratuită – dacă sunteți în zonă, treceți pe acolo ca să vedeți ce au de zis cei de la fundația Ceata și Richard Stallman.

Noi credem în libertatea programelor de calculator. Orice utilizator ar trebui să aibă libertatea de a folosi, copia, studia, modifica și (re)distribui programele fară restricții, inclusiv în scopuri comerciale.

Aceste libertăți ale utilizatorilor sunt importante, deoarece ele determină capacitatea noastră de a controla tehnologia pe care o folosim și de a participa în societatea digitală. De asemenea, aceste libertăți ne oferă posibilitatea de a învăţa, colabora și dezvolta împreună tehnologii menite să servească interesele și necesitățile utilizatorilor, garantând respectarea principiilor democratice din societatea modernă.

De asemenea, împărtășim viziunea culturii libere. Credem că lucrările artistice ar trebui să fie libere, astfel încât oricine să aibă libertatea de a le folosi în orice scopuri, de a le copia, de a le împărtăși și de a face lucrări derivate. Aceste libertăți din domeniul lucrărilor artistice sunt importante deoarece permit accesul cetățenilor la cultură în egală măsură, ceea ce este premiza pentru o mai mare participare la îmbogățirea culturii.

Despre eveniment am aflat abia ieri și îmi pare rău că nu am știut mai de dinainte ca să pot spune și vouă. Evenimentul este sprijinit de Facultatea de Științe Politice în cadrul proiectului The Sponge.

Mai multe detalii despre Ceata găsiți pe https://ceata.org/

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep