HomeFeaturedFocusUbuntu for Phones la lucru: primul contact cu Ubuntu Linux pentru smartphone...

Ubuntu for Phones la lucru: primul contact cu Ubuntu Linux pentru smartphone pe LG Nexus 4

x10sctmp

Canonical s-a ţinut de cuvânt şi ieri după amiază a dat drumul imaginilor Ubuntu for Phones and Phablet pentru smartphone-urile din seria Nexus pentru ca orice entuziast care doreşte să testeze un preview al sistemului de operare Ubuntu pentru smartphone să o poată face.

Fiind un preview, actuala versiune de Ubuntu for Phones are doar câteva elemente funcţionale – conexiunea WiFi, modulul de telefonie, un browser, camera foto, galeria de poze, aplicaţia de notiţe. Un mix suficient de funcţionalitate care să dea o idee despre Ubuntu for Phones ca sistem de operare, interfaţa şi interacţiunea cu ea plus integrarea cu aplicaţiile/serviciile pe care le vom folosi în viitor.

WP_20130222_001

Ubuntu for Phones se poate instala deocamdată pe un set de limitat de hardware: Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7 şi Nexus 10. Ca urmare, dacă nu aveţi un astfel de aparat nici nu încercaţi să pierdeţi vremea ca să faceţi instalarea că nu veţi avea şanse de succes.

Build-ul preview de Ubuntu for Phones arată o structură similară cu interfaţa Ubuntu pe desktop şi multe similarităţi cu Android şi multe elemente de navigare împrumutate parcă din MeeGo.

WP_20130222_017

 

După instalare, Ubuntu for Phones porneşte cu un ecran de tip lock screen, deocamdată doar sub forma unei imagini statice, dar care sugerează totuşi că va suporta notificări în stilul Android. Prin tragere la stânga sau la dreapta, ecranul lock screen este deblocat şi se oferă accesul în ecranul principal.

WP_20130222_015

Iniţial este afişată doar o listă cu aplicaţii, aşa cum vedeţi în prima poză din articol. Swype pe margine din stânga a ecranului aduce bara de acces rapid ce conţine în momentul de faţă icon-uri care lansează browser-ul, camera foto, aplicaţia de luat notiţe şi galeria de poze. Restul nu fac decât să prezinte capturi de ecran cu interfeţele aplicaţiilor respective.

WP_20130222_002

Am preferat să nu citesc înainte nimic despre cum se foloseşte interfaţa Ubuntu for Phones şi să încerc să îmi dau seama singur de funcţionalitate. În mai puţin de 10 minute ştiam toate operaţiile de bază: swype de la stânga la dreapta ascunde aplicaţia curentă. Swype de la dreapta la stânga aduce pe ecran aplicaţiile active din memorie – apropo de asta, pe măsură ce sunt lansate aplicaţii, într-o zonă specială de pe ecranul principal apar thumbnail-urile lor şi pot fi relansate mai simplu.

WP_20130222_005

Modulul de telefonie funcţionează la un nivel minimal – se pot face apeluri. Deocamdată nu e dată nicio posibilitate de încărcare a unei liste externe de contacte şi trebuie să ne jucăm cu cele lăsate de dezvoltatori în imaginea de test.

Mi-a plăcut modul de tip carusel în care se poate parcurge lista de contacte. Ca şi la HTC Sense de exemplu, clic pe fiecare contact înseamnă afişarea unei ferestre în care sunt date informaţii despre el, inclusiv statusul de pe Facebook – nu e funcţională opţiunea în developer preview.

WP_20130222_006

Continuând cu modul de interacţiune: swype de sus în jos, pe fiecare dintre icon-urile prezente în partea superioară aduce o fereastră în care sunt setările asociate respectiv mesajele legate de funcţionalitatea respectivă.

WP_20130222_010WP_20130222_003

Doar setarea de luminozitate, volum şi alegerea/activarea unei conexiuni WiFi sunt active.

La început tastatura funcţiona destul de greu. Cum nu e încă nicio opţiune de recalibrare a trebuit să schimb stilul de apăsare (obişnuinţa de pe Android) mai exact şi mai apăsat ca să meargă aşa cum trebuie. Modulul de tastatură virtuală dispare de pe ecran dacă este tras în jos.

Ţinând apăsat degetul pe centrul ecranul este activat un fel de meniu contextual în care apar comenzile ce pot da în aplicaţia respectivă. Direct prin shortcut-uri sau prin intermediul vocii/unui mesaj scris de genul Quit/Open.

Notes e una dintre puţinele aplicaţii funcţionale pe Ubuntu for Phones Developer Preview. Are o structură minimală, după cum puteţi vedea mai jos.

WP_20130222_008

După cum spuneam, camera foto e funcţională: se lansează destul de repede modulul. Deocamdată nu sunt prea multe opţiuni în afara celor de focalizare, zoom şi înregistrare. Focalizarea se face la fel ca pe Android, iOS sau Windows Phone prin apăsarea pe zona dorită.

WP_20130222_011 WP_20130222_014

Împreună cu aplicaţia de control a camerei este funcţională şi una de browsing prin galeria de poze. Stă ceva până îşi creează thumbnail-urile.

Clic pe fiecare poză şi se va deschide, iar dacă se apelează meniul contextul apar indicii că se poate trimite către diverse aplicaţii/servicii într-un mod similar funcţionalităţii de pe Android.

Închei periplul cu o ultimă captură de ecran în care am surprins modul în care e readusă pe ecran o aplicaţie din background.

WP_20130222_007

Browser-ul de pe Ubuntu for Phones e funcţional şi randează chiar foarte bine paginile. Am văzut că unele site-uri iau semnătura sa drept browser de iOS şi ca urmare propun instalarea unei aplicaţii dedicate :).

După câteva ore în care m-am jucat intens cu Ubuntu for Android pot să spun că propunerea făcută de Canonical este interesantă şi aşa cum era de aşteptat aduce o mixtură de funcţionalităţi preluată de la Android, iOS şi Windows Phone (modul în care sunt prezentate secţiunile dintre aplicaţie, trecerea dintr-una în alta făcându-se prin swype dreapta/stânga). Suficient cât să atragă atenţia şi să ne facă să aşteptăm un următor build.

Ubuntu for Phones e făcut să ruleze pe un hardware cu un minim de specificaţii:

  • Dual-core A9 ARM CPU
  • 1GB RAM
  • 4GB Flash Storage + SD
  • 800×400 WVGA Screen
  • Multi-touch

Optimul ar fi:Quad-core A9 ARM CPU

  • Quad-core A9 ARM CPU
  • 1GB RAM
  • 32GB Flash + SD
  • Minimum of 720p
  • Multi-touch

În măsura în care timpul îmi va permite o să încerc să fac şi un material video cu Ubuntu for Phones pe care să îl urc pe YouTube.

Vă tentează să faceţi şi voi o instalare? Instrucţiunile de instalare (aproape complete) se regăsesc postate pe wiki-ul Ubuntu dacă vreţi să testaţi şi voi.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

10 COMENTARII

  1. @MR Smith
    Deocamdata nu. Combinatia de Windows Phone (HTC 8X) si Android 4.2 (Nexus 4) e ok. Din ce am testat pana acum Ubuntu e interesant si daca o sa vina si pe un hardware atractiv va fi o cale de urmat.

  2. @bolovan
    Atata vreme cat doar in versiunile preview se va misca asa e ok. Tare imi e teama ca fortarea catre quad-core va exista si pe ubuntu. Ramane sa vedem.

    Daca mai iti mai aduci aminte o sa descoperi ca si alte produse nonMS au fost interesante. Adica tot ceea ce a meritat.

  3. @Ioane da…stiu ca nu-i prima data…de exemplu, z80 (proc-ul)…sau 80386/80486 etc. Nu-i nici o legatura…doar puterea obisnuintei.
    Nu se misca dintr-un motiv simplu (banuiesc…)…extrem de mult cod de debug…si multe aplicatii compilate cu optiunea de debug (-ggdb)…ce umfla executabilul/libraria…etc
    Dupa cum iti spuneam, din nefericire n-am un telefon nexus ca sa il incerc…dar dupa specificatii…hardware-ul telefonului ar trebui sa zburde (cel putin fata de android…care-i java based…)
    Acum, cine stie ce scapari in potimizarea pentru hardware-ul respectiv are ubuntu. Dar dupa cum spuneam…pana nu iese primul release canditate…nu poti spui nimic legat de performante/buguri

  4. @bolovan
    Nu e prima data cand un produs non MS imi place. MacBook Air e un alt exemplu, HTC Desire etc. NU vad care e legatura, sincer.

    Da, promite. Sunt multe chestii ce trebuie rezolvate. O problema pe care o av deja este ca Nexus 4, care nu e chiar low end nu se misca asa cum ar trebui. Ok, e developer preview, nu e optimizat etc. Dar daca nu rezolva problema asta o sa fie cam nasol.

    E un bug in configurarea de wordpress de nu stie sa trimita. mai caut.

  5. @Ioane ii un produs non-microsoft si tie aproape ca-ti place? Woa…au facut astia gresit un calcul cu 21 decembrie 2012?
    Any way…
    Pare promitator…sunt tentat sa-l instalez…dar exista o micuta si discreta hiba: n-am un Nexus…am un samsung i9070. Astept un build pt el.
    Dar asta nu ma impiedica sa-l dau jos si sa-mi bag nasul in el 😀
    Sincer…pare promitator…dar parca inca-i prea putin functional ca sa ne dam cu parerea.

    P.S. Dam…acum imi dau seama…sunt mai rezervat cu aprecilerile decat un fan Microsoft? Clar…se intoarce lumea cu susul in jos.
    P.S.2 A aparut casuta unde sa bifez “Trimite notificari de comentarii via e-mail”…il bifez…dar tot nu trimite

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep