HomeFeaturedFocusGoogle vrea să dea bani artiștilor români ce au conținut pe YouTube

Google vrea să dea bani artiștilor români ce au conținut pe YouTube

image

UCMR-ADA, adică asociația compozitorilor și textierilor de muzică care colectează și administrează drepturile de autor pe teritoriul României, a semnat un contract de licențiere cu Google Irlanda pe 6 martie 2013 pentru YouTube.

via Florin Grozea aflăm că s-a semnat un contract prin care se acordă:

“Autorizatie licenta neexclusiva de utilizare a operelor muzicale prin streaming oneros” pentru site-ul www.youtube.com. Prin intermediul acestui contract, UCMR-ADA a obtinut pentru membrii sai, dreptul de a colecta remuneratii, pentru utilizarile operelor muzicale pe internet, pe site-ul www.youtube.com, prin streaming.

Efectul contractului este că Google recunoaște și dreptul de autor al artiștilor români în ceea ce înseamnă conținutul de pe YouTube și reglementează un cadru prin care să se poată controla și remunera corespunzător dreptul de autor distribuit pe teritoriul României (al artiștilor români și străini).

Până acum ați văzut de nenumărate ori pe YouTube mesaje care spuneau că anumite materiale nu pot fi văzute din România din cauza drepturilor de autor. Cu acest acord în picioare situația poate să dispară (nu înseamnă că va dispărea în totalitate) pentru că s-a pus la punct un sistem prin care să se poată plăti de către Google Inc. dreptul de autor pentru ceea ce vizionează utilozatorii din România.

Când, cum? În curând.

Google România prin Gabriela Chiorean de la agenția de PR declară:

”Suntem încântați să aducem serviciile noastre utilizatorilor și advertiserilor din România în curând, dar nu avem mai multe detalii de anunțat în acest moment.”

De mult de tot vorbește de YouTube cu conținut localizat. Acum avem și fapte care să arate că Google lucrează la treaba asta.

Vor fi și efecte adverse: toate materialele ce au drept de autor și sunt urcate aiurea pe YouTube de persoane din România probabil că vor fi retrase.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep