HomeFeaturedFocusPrima zi cu HTC One: BlinkFeed agregatorul de informație e doar jumătate...

Prima zi cu HTC One: BlinkFeed agregatorul de informație e doar jumătate de produs

Screenshot_2013-03-20-21-04-06Screenshot_2013-03-20-18-52-06

Am ajuns la finalul primei zile de utilizare pentru HTC One. Lucrurile încep să prindă contur și să definească adevăratul smartphone HTC One. Entuziasmul primului contact dispare, te obișnuiești cu design-ul impresionant și imaginea se conturează din ce în ce mai clar.

Sunt un utilizator de HTC de când am trecut pe smartphone în 2005, am văzut la lucru și am apreciat interfața HTC Sense (cel mai mare atu pe care taiwanezii îl aveau în fața concurenței) încă de la primele versiuni de pe Windows Mobile. Am văzut cum trecerea pe Android nu a făcut decât să aducă utilizatorului plusurile de care avea nevoie pentru a folosi la capacitatea maximă un smartphone HTC. De foarte multe ori am făcut alegerea smartphone-ului personal strict pe criteriul legat de software și aproape permanent am căutat să replic funcționalitatea HTC Sense pe toate Androidele pe care le-am testat. Sunt în temă și apreciez conceptul HTC Sense.

Ei bine acum, cu HTC Sense 5, sunt puțin dezorientat: nu mai regăsesc elementele de integrare cu care eram familiarizat și parcă simt că lipsește ceva. Nu e neapărat un lucru rău, noul HTC Sense 5 fiind mai bine corelat cu sistemul de operare.

Cine intră pentru prima dată în contact cu HTC Sense va fi fermecat de noul ecran principal – în care funcționează BlinkFeed. În locul clasicei combinații de ceas, prognoză meteo și calendar din versiunile precedente de Sense apare un concept nou: agregarea informațiilor din mai multe surse, direct pe ecranul principal.

Vedeți mai jos despre ce vorbesc: la stânga un home screen de pe One X, la dreapta home screen-ul de pe One.

imageScreenshot_2013-03-20-21-05-14

BlinkFeed este o opțiune dezactivabilă pe ecranul principal de către cei ce nu au neapărată nevoie de așa ceva – adică toți cei ce nu folosesc social media și care nu au de ce să fie permanent la curent cu știrile.

Înainte de a trece mai departe vă recomand să urmăriți un mic preview al funcției BlinkFeed:

BlikFeed e de fapt înlocuitorul lui Friend Stream din vechiul Sense și vine cu opțiunea de a afișa compact informații dintr-o varietate de surse, nu numai Twitter și Facebook. Se pot pune în el și feed-uri de știri, poze, elemente din calendar etc.

La nivel de concept ideea este excelentă și hardware-ul lui One face posibilă o performanță deosebit de bună la parcurgerea informației.

Screenshot_2013-03-20-21-04-22Screenshot_2013-03-20-21-20-45

BlinkFeed e format din două zone: partea superioară în care apare inițial ceasul și prognoza meteo plus zona propriuzisă în care informația e agregată și aranjată să ocupe inteligent spațiul disponibil de pe ecran. E un fel de Flipboard implementat de HTC pe One în care derularea se face de sus în jos, de la cel mai recent mesaj către cel mai îndepărtat.

Inițial am fost foarte încântat de modul în care funcționează BlinkFeed: am putut să îmi aleg sursele din care să fie trasă informația (din păcate doar dintr-o listă prestabilită) inclusiv site-uri de știri și rețelele de socializare. Ulterior am putut să definesc ce să fie arătat din lista creată.

Screenshot_2013-03-20-21-04-30Screenshot_2013-03-20-21-04-39

După arajarea și valdiarea surselor, informația curge fluid pe display și ecranul prinde viață. Reamintesc că toată informația trasă de pe net și afișată se soldează cu trafic de date, de asta și setările aplicației sugerează update-ul automat doar pe WiFi.

Screenshot_2013-03-20-21-04-46Screenshot_2013-03-20-21-24-56

Cine dorește are și opțiunea de a face căutări prin listă.

Dându-se click pe fiecare material se prezintă o fereastră dedicată în care e afișat tot conținutul – exact ca în cazul lui Flipboard. Dimensiunea textului e selectabilă din aplicație.

Screenshot_2013-03-20-21-04-55Screenshot_2013-03-20-21-05-00

Ulterior, tot ca la Flipboard, sunt prezente facilitățile de partajare a conținului pe toate canalele disponibile în Android.

Screenshot_2013-03-20-21-05-05Screenshot_2013-03-20-21-05-18

Totul funcționează (aproape) perfect pentru un utilizator obișnuit.

Nu este pentru Power User

Din păcate, cineva în postura mea de utilizator avansat, va găsi insuficient de bine construit BlinkFeed. Făcut doar pe jumătate. Mai ales dacă vine cu experiența unui HTC Sense mai vechi în care Friend Stream era una din sursele de informare.

Odată cu venirea BlinkFeed, clienții nativi HTC de conectare pe Facebook și Twitter dispar, locul lor fiind luat de aplicațiile oficiale ale serviciilor. E un lucru bun pentru optimizare, limitarea traficului și eliminarea erorilor, rău pentru că direct din BlinkFeed, nu se poate posta un mesaj decât pe un singur canal la un moment dat.

Ori eu m-am obișnuit (de fapt HTC m-a obișnuit inițial și apoi Microsoft) să pot posta direct și pe Facebook și pe Twitter același mesaj.

Al doilea neajuns este că în căsuța asociată fiecărui mesaj din BlinkFeed nu există nicio informație legată de momentul (ora) la care a fost postat. Doar un titlu, o mică descriere și sursa. În funcție de canalul de pe care a venit e deschisă aplicația dedicată la click pe mesaj.

Și nici nu se poate derula la infinit stream-ul de mesaje.

Toate neajunsurile astea m-au făcut să instalez suplimentar TweetDeck și Flipboard, motiv pentru care sunt nevoit să dublez din nou traficul și să fiu foarte aproape de a renunța la BlinkFeed.

Ceea ce am văzut acum e doar o primă versiune. Sper că HTC preia feedback din piață și lucrează deja la un update care să extindă funcționalitatea BlinkFeed care la origini este o idee excelentă.

Cam atât pentru azi. Mâine revin cu alte informații despre HTC One.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep