HomeFeaturedFocusCriptarea TMC spartă extrem de ușor

Criptarea TMC spartă extrem de ușor

image

Poate ați avut ocazia să vedeți în călătoriile prin Europa canale TMC al căror conținut nu putea fi accesat de către oricine alături de altele, cu conținut gratuit. Cele blocate erau de fapt criptate, iar pentru folosire era nevoie de achiziționarea unei chei (licențe) de la ofertantul serviciului respectiv.

Procesul de blocare a accesului pe canalele TMC respective este de fapt unul de criptare, folosind ISO/DIS 14819-6. Mesajele TMC sunt de fapt niște coduri de identificare a unor evenimente predefinite, stocate în niște baze de date accesibile public. Locația efectivă a evenimentului semnalat este de fapt criptată, cu o cheie aleatoare, aleasă din 31 de variante, predefinite, descărcate odată cu activarea licenței pentru serviciul TMC respectiv. Cheia nu este niciodată transferată, doar ID-ul ei (1-31).

Fără chei, nu se poate folosi serviciul. E simplu. Cu toate astea, apare o mică scăpare a celor ce au gândit sistemul de protecție. Ca să fie economisită lățime de bandă, numai mesajele asociate unei anumite zone (cea în care se găsește receptorul) sunt transmise. Înseamnă că automat e redusă semnificativ aria de adresare. Dacă cineva e interesat să stocheze informațiile TMC respective dintr-o anumită zi, are o bază de date de plecare. A doua zi, reia operația și se mai alege cu încă un set de date. Multe din mesajele TMC sunt identice – de exemplu lucrări de durată la șosea, poduri etc.

Înseamnă că seturile de date vor conține informații diferite pentru același eveniment – se poate extrage doar codul locației, același în fapt, diferit în mesaj din cauza criptării. Repetând operația se poate obține cheia de criptare și cu ajutorul ei să se descifreze toate mesajele din ziua respectivă. Repetând operația pe parcursul mai multor zile, e foarte posibil ca cineva să poată crea o bază de date cu cheile de criptare folosite de serviciul respectiv TMC și fără o licență validă să poată să se bucure de beneficiile serviciului pe oricare alt aparat GPS care are și funcție TMC.

Ce va face ulterior cu ea, e treaba respectivului. Important este că s-a găsit o modalitate de ocolire a opțiunilor de criptare.

via windytan

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep