HomeFeaturedFocusStephen Elop sfatuit de acţionarii Nokia sa renunte la Windows

Stephen Elop sfatuit de acţionarii Nokia sa renunte la Windows

x10sctmp

Mulţi dintre acţionarii strânşi la întâlnirea anuală Nokia de la Helsinki şi-au arătat nemulţumirea faţă de decizia lui Stephen Elop din 2011 de a schimba strategia Nokia şi a merge împreună cu Windows pe viitoarele smartphone-uri ale companiei.

Vocile investitorilor i-au transmis lui Elop că “Eşti un tip de treabă, echipa de conducere face tot ce poate, numai că nu e de ajuns” sau … “Eşti conştient că rezultatele sunt cele ce contează? Drumul către iad e pavat cu intenţii bune. Te rog caută un alt drum!”.

În momentul de faţă Nokia pare că se îndreaptă către succes, pe platforma Windows aparatele Lumia sunt cele mai vândute. E drept că nu putem şti ce s-ar fi întâmplat dacă Nokia ar fi ales Android în locul Windows şi care ar fi fost acum cota de piaţă a companiei pe zona de smartphone-uri. Clar volumul de aparate Nokia vândute (5,6 milioane bucăţi în primul trimestru în creştere de la 4,4 milioane în trimestrul precedent) nu se apropie de cel Samsung sau Apple aşa cum şi-ar dori acţionarii Nokia. Situaţia provizorie în care Nokia stă destul de bine în termeni financiari nu se datorează unor vânzări bune de produse ci focusului pe reducerea de costuri care a implicat închiderea de unităţi de producţie şi vânzarea de active fixe.

Tot la şedinţa acţionarilor de la Helsinki Stephen Elop (ex director Microsoft dacă nu ştiaţi) a reafirmat că Nokia merge înainte cu Microsoft şi că lupta pe piaţă se va da cu Samsung şi Android, niciun fel de referire la Apple.

via HuffPost

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

9 COMENTARII

  1. @bolovan
    Pai e comparat cu S3 ca atunci cand au facut materiele nu era lansat inca S4 :)). Stai sa il dea la oameni si vei vedea ca apar comparatii cu S4, iPhone 5 si HTC One, Lumia 920.

    Vorbind in cunostinta de cauza, Windows Phone 8 nu e mediocru.

    E o diferenta de cat ai da TU sau EU pe un smartphone si cat costa el in realitate. Sincer, nici eu nu as da mai mult de 1000 de lei pe niciun aparat.

  2. @Ioane vad ca 925/928 ii comparat cu SIII. ca si hardware, 920 nu-i mediocru…problema ii software-ul de pe el (adevarat…dar pe net am citit despre el…n-am avut modelul asta…dar din ce am citit/vazut…nu as da mai mult de 1000 lei la liber pt el)

  3. @Ioane 920 era concurentul lu’ Samsung SII (dar la pret de SIII), 925/928 se vrea concurentul lu’ SIII…dar la pretul unui SIV…N-am spus ca-i un telefon rau…dar pentru segmentul de gama pe care vrea sa-l atace…trebuie sa exceleze…zona de mediocritate ii pe la 300 euro (ioai…ce urat a sunat…mediocritate).
    Faptul ca nu pot satisface toata cererea (cat timp ii peste un grag de 75%)…nu-i un lucru catastrofal…atata timp cat cumparaturii sunt entuziasmati de el. Cat timp clientul respectiv ce a cumparat doreste ca pe viitor tot un Nokia Phone sa cumpere. Dar certitudini asupra acestui aspect, o sa avem de abia spre sfaristul anului.

  4. @bolovan
    920 e un telefon bun. Complet diferit de ceea ce exista acum pe Windows, Android si iOS. Urmatorul – 925, e facut in acelasi stil si asta nu e neaparat bine si nici neaparat rau.
    Problema lor – problema Microsoft pana la urma – este ca nu au putut aduce Lumia 920 in cantitatile cerute si la timp. Si multi au trecut pe Android pt ca s-au saturat sa astepte.
    Daca si 925/928 o sa fie la fel, atunci vor incepe sa mearga in jos pentru ca se cam duce venitul obtinut din reducerea de costuri si vanzari.

    In plus, au nevoie sa vina cu inovatie si sa bage bani in aplicatii.

  5. @Ioane Nu’s ce o fo in capul lor. Ii foarte probabil sa ia dreptate. Eu acord 90% sanse punctului A. Punctul B ii cel mai catastrofal pt ei…si tot la punctul A se ajunge (Nokia merge in jos…piata telefoanelor dedicate scade – scad preturile la smartphone-uri…prin urmare…pretul devine prea apropiat). Iar C ii aproape imposibil. Ii o companie cu prea mare renume…prea multi actionari…si prea multe patente…prin urmare…cand pica…pica de sus (dupa cum se dovedeste).
    Cea mai buna alegere? Da…in opinia lor…dar in realitate…a fost o catastrofa:
    Au mizat totul pe o singura carte ce a mai avut rateuri pe piata (Windows pt telefon exista de ani buni)…cu atat mai mult cu cat a facut legaturi extrem de stranse cu o companie care-i recunoscuta pentru nocivitatea ei.
    Ceea ce ma doare pe mine cel mai tare: ecosistemul Nokia era unul senzational…dar era…Mai mult, brandul Nokia era recunoscut pentru calitatile lor (inovatie+simplitate+calitate)…acum nici nu stiu daca a mai ramas un punct de la ei (calitatea o sa o vedem, inovatie ioc, simplitate…da…tinand cont ca-i cu Windows…care-i simplu…aproape inutil de simplu).
    Dar…in urmatoarele 12-24 luni o sa vedem ce se intampla (si atunci o sa vedem si care-i viitorul WP8).

  6. @bolovan
    Si daca nu ar fi fost tarziu tot nu ar fi trecut la Android. Au fost primii pe piata, au metehne de genul suntem deosebiti, cei mai tari. De aia alegerea Microsoft a fost cea mai buna (singura) varianta.
    E foarte posibil sa se intample una dintre cele trei variante. In oricare situatie pe termen lung depind foarte tare de Microsoft.

  7. @Ionut cum discutam intr-un alt topic. Pentru Nokia ii deja prea tarziu sa treaca la Android. Cu atat mai mult cu cat si-a cam facut praf tot ecosistemul (parteneriatul cu microsoft?). Nokia la ora actuala are trei sanse:
    A) sa fie cumaprata de Microsoft…dar dispare de pe piata telefoanelor mobile…dar raman tonele de patente etc
    B) Ramane pe segmentul low end cu sisteme embeded (telefoanele clasice). Ramane si cu Microsoft pe Windows pentru telefoanele mai scumpe.
    C) Devine o companie de nisa (fanaticii Microsoft etc)

    Daca cumva sunt suficient de inteligent incat in paralel sa dezvolte si in mare secret un smartphone (secret…pentru a nu periclita parteneriatul cu Microsoft (vorba aia: frate cu dracu pana treci lacu).

    Vanzarile telefoanelor Nokia a crescut la 5.4 mil…dar profitul?

  8. Seria Lumia a avut vanzari destul de bune, iar Lumia 520 ar putea sa devina cel mai bine vandut telefon cu WP8. Pentru cei care vor ceva si mai ieftin, la concurenta cu modelele Android de baza, Nokia a lansat Asha 501.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep