HomeFeaturedFocusLa revedere Nikon D40: ‘Error. Press shutter release button again’

La revedere Nikon D40: ‘Error. Press shutter release button again’

WP_20130608_003

După aproape cinci ani de conviețuire frumoasă a venit momentul să mă despart de primul meu DSLR: Nikon D40. Îl luasem prin 2008 cu speranța că voi avea o cameră excelentă cu care să pot face poze copiilor și ori de câte ori plec în concediu, delegații. Partea faină este că așa a și fost: până acum Nikon D40 mi-a fost de mare folos, fiind mijlocul prin care am reușit să descopăr o particică din lumea fascinantă a fotografiei.

Relația s-a terminat într-un moment cât se poate de prost: eram în vizită în New York, mă bucuram de priveliștea din Central Park și deodată camera a amuțit: m-am ales mesajul ‘Error. Press shutter release button again’ afișat pe display. Focalizarea nu mai merge, declanșatorul nici atât. Prima reacție a fost … ok, s-a stricat. De ce oare? Aveam net la îndemână și ca orice om de IT am apelat la Google: ce îmi spui despre ‘Error. Press shutter release button again’? Câteva pagini irelevante și un film pe YouTube. Îi dau drumul și fericit mă relaxez: nu e nicio problemă, e doar niște praf la motoraș/rotițe, se poate repara acasă. Citesc mai atent puțin și descopăr că soluția reparării acasă e chiar atractivă, trimiterea aparatului la reparare către Nikon costă destul de mult … în SUA (160-200 USD). Aș fi vrut să mă documentez cât ar fi așa ceva acasă, nu am cum aici. Poate acasă să încerc să investighez mai mult.

Mi-am continuat plimbarea prin New York și cu ocazia asta am pus la treabă Lumia 920. În zilele următoare o să vă arăt ce poate face Lumia 920, pe setări automate, într-o zi frumoasă de iunie, atunci când e folosit pe post de cameră foto în vacanță. Norocul meu, că așa nu am plecat din New York fără nicio poză …

Revenind, am stat câteva zile și m-am tot întrebat: să încerc să repar Nikon-ul sau să îl trimit la garanție. Unul nou (adică D3200 sau D5100) face undeva la 650 USD, cam de trei ori mai mult decât o reparație. Merită? strict pentru fotografie, pentru mine nu merită upgrade-ul. Vine însă cu garanție și funcții de filmare HD, chestii care mă atrag și pentru care aș da banii.

Drept urmare, dacă tot nu sună chiar așa de rău o nouă achiziție, de ce să nu încerc să repar eu D40-ul? zis și făcut: am luat o trusă de șurubelnițe subțiri, un spray WD40 de degresare și m-am apucat de treabă. Scos bateria, cardul SD, apoi cu atenție am deșurubat toate micile șuruburi de pe corpul camerei, am îndepărtat capacul și am expus angrenajul care pare a fi blocat. Cu un ac de cusut am îndepărtat cu atenție toate impuritățile – și erau câteva pe rotița cea roșie. Am rotit manual rotița roșie în ambele direcții de câteva ori – la un moment dat ajungea într-un punct unde se bloca. Vă dați seama că nu am insistat.

Pus puțin lichid din WD30 și rotit manual de câteva ori rotița roșie. Lucrurile păreau că s-au rezolvat și că am scăpat de problema. Mulțumit, am asamblat camera și am ieșit la fotografiat. Bucuria a durat fix vreo 20 de cadre și am revenit din nou la mesajul deja cunoscut: ‘Error. Press shutter release button again’. Pus mâna pe Google din nou, căutat, citit comentarii și descoper o nouă informație valoroasă: mai e o rotiță în angrenaj, una albă, la care se ajunge dând joc capacul metalic. Zis și făcut, redesfac Nikon-ul, dau la o parte capacul metalic și încep să curăț rotița albă – nu părea să aibă nimic pe ea. Repet pașii de curățare aplicați deja la rotița roșie, fac niște teste – totul merge. Închid camera, o pornesc și … surpriză: ‘Error. Press shutter release button again’.

În momentul ăsta am decis că e deja prea mult și că nu mai are rost sa insist ca să nu o stric și mai tare. Voi vedea când mă întorc acasă dacă am șanse ca Nikon-ul D40 să fie reparat și mai ales cât costă.

Treaba care m-a frapat citind indicațiile de reparație și comentariile celor ce au avut problemă similară este că mesajul ‘Error. Press shutter release button again’ apare la destul de mulți posesori de camere Nikon D40 (ȘI NU NUMAI: D90, D5100, D3200) după aproape 4 ani și jumătate de folosire. Fix situația în care mă aflu și eu acum. Mă cam deranjează ideea că aș putea să iau un D3200 și în patru ani să mă aflu în același punct și dacă nu aș fi avut deja obiective pentru Nikon aș fi trecut pe un DSLR de la Canon.

Cum nu am variante, trebuie să încep să mă documentez: D3200 sau D5100. Ce recomandați?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep