HomeFeaturedFocusPicasaoriginals salvează originalele pozelor și mânancă spațiu de pe disc

Picasaoriginals salvează originalele pozelor și mânancă spațiu de pe disc

image

Mă număr printre cei ce folosesc programul Picasa (e simplu, rapid, versatil) și serviciul picasaweb pentru a ține în ordine o parte din colecția de fotografii pe care o am strânsă în ultimii 15 ani (cealaltă parte am migrat-o deja pe SkyDrive din motive spațiu – am acolo 25 GB gratuiți și versatilitate – pozele de pe smartphone-ul Lumia sunt urcate automat în cloud, fără ca eu să fac nimic). Pentru asta mă folosesc de un laptop Acer mai vechiuț (a trecut săracul prin Vista, Windows 7 și acum rulează decent Windows 8 pe cei 2 GB RAM ai săi) cu un harddisc destul de obosit și cam plin. În ultima vreme am observat că spațiul liber scade vertiginos în ciuda faptului că am mare grijă cu ceea ce copiez și păstrez.

Întâmplător m-am apucat să fac browsing printre directoarele cu poze, când am descoperit că pe lângă fișierul picasa.ini pus de Picasa acolo mai apare și un alt director ascuns, denumit picasaoriginals. Intrând în ele, descopăr cu stupoare că sunt păstrate fișierele originale ale pozelor pe care le editasem deja în Picasa. Adică motivul pentru care spațiul de pe harddisc dispărea.

De obicei, fac pe săptămâna cam 400-500 de poze, din care ajung să păstrez sub 100. Și aici se adaugă pozele de produse. Nikon-ul D40 care tocmai a decedat salva o poză la aproximativ 4MB – faceți și voi un calcul cât de mult spațiu era ocupat. Păstrând cam 100, din care aproape toate editate, spațiul necesar pentru stocare devenise aproape dublu, fără să fi știut până acum – orice corecție (lumină, culoare, orientare, crop, ochi roșii) aplicată unei poze din colecția genera salvarea automată a originalului în subdirectorul picasaoriginals.

Vă dați seama că am trecut rapid la căutarea unei soluții automate de eliminare a acestor directoare. Google nu permite asta din Picasa. Variantele terțe impun folosirea unor script-uri PowerShell, Python etc. ce parcurg toate directoarele de pe disc și unde găsesc picasaoriginals, le vor șterge. Nu am apelat la script-uri de genul ăsta – să zicem că nu am avut încredere să las un script scris X să își facă de cap în colecția mea de poze. Drept urmare am șters manual toate subdirectoarele – nu erau chiar așa de multe, 30 minute mi-au fost suficiente.

Surpriza cea mai mare a fost la final: într-o colecție de aproape 30 GB de poze se strecuraseră mai bine de 5GB de poze duplicat. Pe moment a meritat efortul.

Voi cei ce folosiți Picasa, aruncați o privire prin subdirectoarele ascunse. Poate sunteți și voi în aceiași situație și nu știți unde dispare spațiul liber.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

  1. Eu am patit altceva. Am instalat Picasa pe laptop si, dupa prima scanare dupa pozele din el, mi-au disparut ~50GB cu folderele care contin poze….unde sunt?
    Help!

  2. Este unul din motivele pentru care eu am renuntat la Picasa de cativa ani. Ca rapiditate e fain, pentru orice altceva pe termen lung, nu se merita.

    faza cu cache-ul făcută automat pe aceeași partitie cu windows-ul, iar e mâncătoare de spațiu.

    Lightroom e pentru mine acum unealta optima, dar nu cred ca se pretează oricui.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep