HomeFeaturedFocus10 sfaturi despre cum optimizezi bateria de pe smartphone-ul Android

10 sfaturi despre cum optimizezi bateria de pe smartphone-ul Android

image

La cererea publicului m-am decis să refac un articol mai vechi și să îl public pe mobzine.ro. E vorba despre câteva sfaturi simple prin care să crești durata de viață a bateriei a unui HTC One sau Samsung Galaxy S4. Poate fi aplicat foarte bine și pe oricare alt smartphone Android care suferă de durată de viață scurtă.

1. Închideți permanent aplicațiile de care nu aveți nevoie

Intrați în Task Manager și de acolo vedeți ce aplicații rulează încă. Sigur nu aveți nevoie de toate, faceți selecția și închideți-le pe restul.

image

2. Urmăriți ce aplicații vă consumă cel mai mult din baterie: intrați în meniu, settings și power/battery. Acolo veți vedea o imagine similară cu cea de mai jos:

image

În funcție de ceea ce observați veți ști ce trebuie să faceți.

3. Reduceți strălucirea, folosiți un wallpaper negru, dezactivați Live Wallapper și puneți timeout la 45 de secunde

Când la pasul 2 vedeți că ecranul este cel care vă mănâncă cel mai mult din baterie e momentul să luați măsuri rapide.

a) Prima este să renunțați la wallpaper-ul animat (Live Wallpaper) dacă aveți așa ceva. Știu că vi se pare o treabă excelentă și vă puteți impresiona ușor prietenii, dar prețul plătit e cam mare și nu merită.

b) Este indicat să alegeți și o imagine de fundal închisă, care să nu necesite aprinderea tuturor pixelilor de pe display, ceea ce înseamnă consum de energie.

c) Verificați perioada de time-out: recomandarea mea este să mergeți pe o valoare de 45 de secunde după

d) În setări, la Display aveți opțiunea de setare manuală a strălucirii ecranului. Ori de câte ori e posibil (mai ales când folosiți telefonul în interior) debifați setarea automată și mergeți pe valoarea minimă.

image

4. Dezactivați toate conexiunile de care nu aveți nevoie, inclusiv localizarea GPS

O setare esențială ce vă permite creșteri importante ale duratei de viață pentru smartphone este să dezactivați toate conexiunile de care nu aveți nevoie până când va trebuie să le folosiți. Și atunci le activați manual.

Recomandarea mea este să rămâneți doar cu cea voce (nu puteți folosi altfel telefonul, nu?) și cea de transfer de date. Și pe asta, dacă nu trebuie să fiți permanent conectați, să o folosiți cu atenție. Adică să o activați doar atunci când vreți să primiți feed-urile de pe rețelele sociale, email-urile sau aveți nevoie de browsing. În rest să fie dezactivată.

La fel, dezactivați WiFi, Bluetooth, NFC, localizarea GPS și orice altceva ce nu folosiți.

image

5. Dezactivați/filtrați opțiunile extra

image

De exemplu, pe Galaxy S4 există o tonă de servicii extra: Air Gestures, rotirea automată a ecranului, S beam, Air View, Smart Stay, Smart Scroll. Sigur nu le folosiți pe toate tot timpul. Mai dezactivați din ele.

6. Activați Power Saver – acolo unde se poate

image

Mai toate modelele noi de smartphone-uri Android beneficiază de o opțiune personalizată de tip Power Saver. Producătorul a inclus acolo câteva din tweak-urile menționate deja de mine plus multe altele. Practic, cu Power Saver activ nu vă bateți capul cu dezactivarea funcțiilor pe care nu le folosiți, pentru că asta o să facă automat sistemul de operare.

Aruncați totuși o privire prin setările funcției Power Saver și personalizați modul de funcționare – puneți de exemplu intervale în care vreți ca aparatul să fie automat trecut pe silent (noaptea?) sau să aibă toate conexiunile închise.

7. Opriți vibrația

E clar, cei mai mulți dintre noi folosesc vibrația când au pus telefonul pe modul silențios ca să știe când primesc un apel/notificare. Acțiunea are utilitate și are și un mare dezavantaj: consumă multă energie din baterie. E indicat să decideți bine dacă este chiar necesar să puneți aparatul pe modul Vibration.

8. Dezactivați notificările Push

image

Sistemul de notificare de pe Android este probabil cel mai bun de pe orice sistem de operare pentru smartphone. Ce vrem (și uneori ce nu vrem) apare acolo să ne semnaleze că ceva s-a întâmplat cât timp nu am folosit smartphone-ul. Clar, dezvoltatorii de aplicații au tot interestul să ne trezească interesul și să ne facă să nu mai lăsăm din mână telefonul, jucându-ne cu produsele lor.

Nu e tot timpul o idee bună să lăsăm notificările active, mai ales pentru aplicații mai puțin interesante sau pe care le folosim rar.

Recomandarea mea este să renunțați la orice înseamnă notificare Push atâta vreme cât nu aveți nevoie imediată. Chiar și pe email e indicat să nu țineți notificarea Push activă – mai bine mergeți pe o valoare predefinită, să zicem la 30 min. Consumă mai puțin din baterie.

9. Background transfer

image

Multe aplicații vor face transfer de date în fundal, fără să ne dăm seama imediat de treaba asta. Verificați să fie activă opțiunea de restricționare a transferului din Data Usage. Apoi, pentru fiecare aplicație de tip RSS dezactivați manual transferul în fundal.

image

10. Treceți recepția pe un canal unde e semnal mai puternic

Cu cât recepția semnalului GSM e mai bună cu atât ”efortul” aparatului e mai mic, adică și un consum mai mic de energie. Urmăriți în permanență nivelul semnalului pentru tipul de canal ales și dacă nu e cel mai bun, încercați să treceți pe un nivel inferior.

De exemplu rețeaua 4G nu are acoperire maximă în toate zonele pe unde vom merge. Uneori suntem în locații unde e 4G firav dar 3G bun. Smartphone-ul va sta conectat pe 4G cât timp are încă semnal, efortul de recepție și consumul de baterie va fi ceva mai mare.

Dacă trecem manual recepția pe 3G atunci nu o să se mai consume la fel de mult din baterie.

Același lucru e valabil și pentru rețelele WiFi. Alegeți tot timpul rețelele cu cel mai bun semnal și dacă se poate, cu securizare. Așa aveți consum minim de energie.

image

Vedeți nivelul semnalului și direct în bara de notificare de pe Android – cu cât aveți mai multe liniuțe, cu atât mai bine.

Cu toate setările de mai sus folosite în mod inteligent, se poate obține un spor de autonomie chiar și de 30%.

Baftă!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

9 COMENTARII

  1. Daca inchizi tot, la ce ti-ai mai cumparat telefon?! Sa vada lumea ca esti in trend? Nu este asa de scump curentul electric. Exista si baterie auxiliara.

  2. Smartphonul meu,Huawei Ascend G 510,trece singur in modul silentios,pe vibrare ,desi il setez mereu ca “dezactivat”.Cum pot renunta definitiv la modul silentios (vibrare)?

  3. @Ioane ai grija…are si un revers al medaliei…daca stai toata ziua pe telefon…mai mult consumi assa din baterie (stai mai mult timp cu el pornit…se incarca mai greu).
    trecutul pe gsm il faci doar cand nu vrei sa folosesti prea mult telefonul (adica nu vrei sa te uiti pe youtube, sa te dai pe site-uri cu gagice goale si culturale gen click si cancan…sau mai stiu eu ce).

  4. @Ioane o alta setare:
    daca nu ai nevoie de browsing etc. Si totusi vrei sa-ti pastrezi conexiunea de date pornita pentru rss-uri, email etc.
    In setar->Wireless and networks->Mobile Networks->Network Mode selectati GSM Only.
    Consumul de curent scade drastic. Iar viteza pe care o are pe net ii mai mult decat suficienta pentru headerele de mail si alte maruntisuri.
    Eu nu opresc niciodata conexiunea de date si wifi. Cu toate astea, telefonul ma tine in medie 2-2.5 zile…si sunt dati cand ma tine si 3 zile.
    Mai mult, cand receptia 3G ii slaba…telefonul cauta sa o mentina cat mai mult…pentru ca are viteza cea mai mare…dar asta inseamna si un consum ridicat de curent. Am patit sa fiu pe un drum de 6 ore…timp in care bateria a scazut de la 80% la 40%. Pe acelasi drum, doar cu GSM-ul…a scazut maxim 10%.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep