HomeFeaturedFocusGoogle Glass folosit așa cum nu vrea Google: recunoașterea fețelor

Google Glass folosit așa cum nu vrea Google: recunoașterea fețelor

face recognition

Imediat după ce a lansat proiectul Glass, ochelarii Google ce văd și interpretează automat informațiile folosindu-se de tehnologia și cunoștințele Google din cloud, Google s-a văzut în situația în care a descătușat o cutie a Pandorei: entuziaștii au început să folosească puterea produsului în modalități pe care nici cei de la Google nu le-au conștientizat (sau poate că au făcut-o și nu au vrut să fie ei cei care promovează asta?): recunoașterea facială de exemplu.

Vă aduceți aminte filmul Terminator în care robotul venit din viitor recunoaște automat fețele celor din jur?

Cam asta a reușit Stephen Balaban să facă cu ochelarii Google Glass: să pună pe ei un sistem de operare alternativ, capabil să facă ceea ce dorește el și nu Google, după cum singur spune. Google a implementat un sistem pe Google Glass care avertizează publicul din jur atunci când este făcută o poză sau când camera funcționeză – un mic led se aprinde pe ochelari. Teoretic, Google s-a asigurat că cei din jur vor vedea că un posesor de Google Glass face o poză – e obligat să dea comandă vocală sau să atingă rama – gets ce i-ar trăda intențiilor celor ce sunt dispuși să fie atenți.

Cu toate astea, hack-urile apar și erodează sistemul Google. Hardware-ul e deja pe piață, lumea începe să se obișnuiască cu el și aplicații din ce în ce mai interesante apar.

Revenind, Stephen Balaban a modificat sistemul de operare de pe Google Glass după cum a avut nevoie. Android-ul de pe el nu e suficient de sigur pentru a păstra intacte scopurile gândite de Google pentru Glass. De altfel, Google nu a fost deloc încântată atunci când Balaban a anunțat proiectul său, declarând că nu va susține proiecte de acest gen și va face tot posibilul să le blocheze.

S-a speriat cineva? Nu cred. Posibilitățile deschise de un hardware precum Google Glass sunt prea tentante ca să nu fie explorate chiar dacă Google are o rată bună de rezolvare a vulnerabilităților.

E totuși Android pe Google Glass, sistem de operare plin de găuri de securitate, nu uitați asta! Google acoperă azi una pentru ca în perioada următoare să fie descoperite altele. Probabil că succesul celor ce vor să folosească Google Glass nu e încă îngrădit și o să asistăm și la alte aplicații interesante.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep