HomeFeaturedFocusPrima mare dezamăgire cu Windows Phone

Prima mare dezamăgire cu Windows Phone

image

Știți cu toții că folosesc Windows Phone de când a apărut, înainte fiind un fan Windows Mobile. Mi-au trecut prin mână mai toate modelele de Windows Phone 7.x și 8 și permanent am susținut că Windows Phone e un sistem de operare capabil să țină piept cu succes iOS și Android.

De curând am trecut pe un Nokia Lumia 920, telefon în care e instalată cartela personală – il am permanent la mine, îl folosesc mereu și până deunăzi nu m-a dezamăgit combinația hardware Nokia plus software Microsoft. Cealaltă cartelă (cea de Vodafone) stă în aparatele ce imi vin la teste.

Săptămâna trecută am fost în concediu în Grecia și ca de obicei am plecat cu două aparate: Lumia 920, cu cartela personală și un HTC One, cu cartela de teste Vodafone. Am fost foarte aproape să plec cu două Windows Phone: tentația de a folosi Lumia 720 care e acum la Cristi a fost învinsă de o gândire rațională, bazată pe experiența multor deplasări în afara țării, din care am învățat un lucru: nu te baza niciodată pe un singur telefon sau pe serviciile unui singur operator. Când te vei aștepta mai puțin, ceva rău se va întâmpla.

Cam asta mi s-a întâmplat și mie: în hotelul în care mergeam (Grecia, insula Kos) trebuia să fie WiFi la discrecție. Așa se anunța pe site, așa citisem pe Tripadvisor. Teoretic nu aveam de ce să îmi fac probleme.

Net free, cu schepsis

Practic, ajuns acolo m-am trezit în situația în care nu am putut să mă folosesc de conexiunea la internet pe Lumia 920. Se conecta la AP, primea IP, nu ieșea pe net. M-am dumirit eu că trebuie să existe vreo șmecherie și întreb la recepție care e situația: hotelul administrat de niște francezi avea sistem WiFi optimizat pentru iOS. Orice iDevice se conecta printr-un serviciu din iTunes și primea dreptul de a ieși pe net (adică i se acorda drept de interogare pe DNS) după ce era introdusă o parolă. pe iPhone-ul soției și pe iPad nu am avut decât să realizez conexiunea la net și în Safari/Chrome să introduc parola de conectare.

Pe Lumia 920 nu mergea defel. Liniștit, pun HTC One să se conecteze. Surpriză, aceiași situație: nu ajungeam să ies pe net, neștiind că de fapt DNS-ul pe care îl primeam pe DHCP nu era cel ”oficial” prin care se rezolvau corect cererile de conectare la net. Tot de recepție aflu și soluția (care de altfel era o monedă de schimb pentru barmanii, români de afltfel, ai hotelului): pui IP-ul pe DHCP, setezi manual DNS-ul. Și ieși pe net.

Știind soluția, dau să o aplic pe Windows Phone, dornic să le arăt celor de acolo că și eu pot ieși pe net, chiar dacă nu am Android sau iOS. Brusc îmi aduc aminte că de fapt pe Windows Phone 8 e un feature (nu bug!) care nu îți permite să setezi manual IP-ul sau DNS-ul. Probabil cea mai cerută schimbare pentru următorul update, pe care GDR2 se pare că a ignorat-o.

IP, DNS setat manual: feature sau bug?

Și așa se face că am stat pe net doar de pe HTC One (nu m-a deranjat în mod deosebit, Flipboard, WordPress, Facebook și Twitter fiind extrem de bine implementate pe Android).

Rămâne însă o mare dezamăgire vizavi de Windows Phone și setarea manuală a IP/DNS-ului. În cazul acesta a fost fix acel mic element de departajare care mi-a făcut inutilă partea de smartphone de pe Lumia 920.

Pot să trec peste asta? Da, fără probleme pentru că am avut un Android cu mine. Dacă nu îl aveam, probabil că m-aș fi enervat serios.

După mai bine de doi ani de folosire, e prima dată când într-adevăr am simțit un minus în zona de Windows Phone. Sper ca Microsoft să ia în serios această mică (mare) scăpare și să rezolve feature-ul cât mai repede.

Apropo, încă nu am primit GDR2 pe Lumia 920.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

  1. Am avut si eu o perioada de timp un Htc 8S(pe care l-am schimbat cu un Galaxy S4) si pot sa spun ca sistemul de operare pare promitator dar mai are nevoie de schimbari la nivel de system de operare si primul mare feature de care m-am lovit pe 8S-ul meu a fost posibilitatea de a muta aplicatiile pe card. Win 8 mergea super fluid pe slabutul 8S dar ajunsesem la punctul in care nu mai puteam pune aplicatii pe el deoarece nu mai aveam spatiu, lucrul asta mi sa parut extreme de neplacut si lipsa posibilitatii de a le muta pe card a facut telefonul usles, cei drept pe telefoanele high-end nu ai problema asta din cauza spatiului mare de stocare.

  2. win phone e la ani lumina in spatele Androidului.

    le-au trebuit 3 updateuri sa aiba functioni gen : copy/paste si drafturi la mesaje…

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep