HomeFeaturedFocusReview Evolio Evotab HD, o tabletă de 7 inci surprinzătoare

Review Evolio Evotab HD, o tabletă de 7 inci surprinzătoare

Evolio HD 17

A trecut ceva vreme de când nu am mai folosit/testat o tabletă Android comercializată sub un brand românesc. După Evotab FUN, reîntâlnirea cu un produs Evolio (în speță tableta Android de 7 inci Evotab HD) este o surpriză mai mult decât plăcută. La prețul actual (479 LEI), Evotab HD se prezintă excelent, având inteligent balansate performanța cu design-ul și calitatea display-ului. E un produs pe care trebuie să îl aveți în vedere atunci când vreți o tabletă care să se miște (aproape) instant și care să fie capabilă să ruleze majoritatea aplicațiilor/jocurilor din Play Store, lăsând la o parte pretențiile legate de finisajele constructive.

Evolio HD 25

Cum arată

Evotab HD e în mare parte construită similar cu celelalte produse din gama Evolio, cu mare atenție acordată costurilor. O carcasă dintr-un material plastic gri, cu bordură rotunjită, închegată binișor. Se simte destul de solid în mână.

Evolio HD 19

Pe laterale găsim fantele pentru conectori – jack audio, cablu HDMI, conectorul pentru cablul de alimentare (nu, Evolio Evotab HD nu poate fi încărcat direct prin USB), slot-ul microUSB pentru transfer de fișiere, cel microSD pentru card.

Evolio HD 20Evolio HD 21

Plus butoanele de volum și pornire/oprire. Atât jack-ul audio cât și cel pentru alimentare sunt dispuse lateral, pe aceiași parte, o idee bună pentru situația în care tableta va trebui folosită cu cablul de alimentare conectat (și va fi destul de des, autonomia nefiind un punct forte al tabletei Evotab HD).

Evolio HD 14Evolio HD 24

Pe Evotab HD există și două camere foto (principală de 2 MP, secundară de 0,3 MP), suficiente pentru a fi folosite în aplicații de gen Skype. Și aici, alegerea componentelor s-a făcut în restricțiile drastice ale unui preț cât mai mic.

Evolio HD 11

Cu toate astea, aveți și cameră foto/video în caz că veți avea nevoie de așa ceva.

Evolio HD 9

Pe spatele tabletei Android Evotab HD se vede clar numele produsului, inscripționat pe plastic. Zona superioară, în care este montată fanta camerei foto principale și ușița de acces la cititorul de microSD, e construită tot din plastic, argintiu de data asta. Introduce o schimbare interesantă în colorit.

Evolio HD 10

În partea inferioară avem fanta pentru difuzor. Sunetul produs are o calitate normală, atâta vreme cât nu mergeți pe valoarea maximă.

Display: 7 inci cu rezoluție atipică 1024 x 600 pixeli

Evotab HD e o tabletă cu display de 7 inci, cu o rezoluție de 1024 x 600 pixeli combinație ce rezultă o densitate de 170 ppi, destul de mică în comparație cu cea de pe tabletele de top. Veți remarca de la început efectul de oglindă pe care îl are, ceea ce face mai complicată citirea informației de pe ecran atunci când folosiți tableta afară, în soare puternic.

Evolio HD 2

Display-ul de pe Evotab HD produce în general culori normale, fără aberații.

Evolio HD 1

Pentru folosirea în interior, unde există predominant lumină artificială, alegerea acestui tip de display se dovedește o soluție bună. Informațiile sunt ușor de identificat și culorile normale, fără să exceleze. Trebuie să țineți cont și de faptul că unghiul de vizibilitate nu e foarte larg, situație care se traduce în termeni de folosire prin obligativitatea de a privi perpendicular pe display, aproape permanent.

Evolio HD 3Evolio HD 4

Că veni vorba, puteți vedea ce impact are modul în care cade lumina pe display asupra lizibilității informației de pe ecran.

Evolio HD 7Evolio HD 23

Pot să spun că display-ul lui Evotab HD, deși nu excelează, e unul suficient de bun pentru majoritatea cazurilor în care se va folosi tableta. Mai ales că nu sunt probleme în manevrarea touch.

Ce poate face?

Evotab HD e o tabletă Android cu preț accesibil care se descurcă bine în orice operație veți dori să faceți cu ea. Permanent am spus că degeaba o tabletă are un preț accesibil, dacă ea este de nefolosit. Din păcate pentru Evolio, în situația asta s-au găsit câteva din modelele anterioare.

Cu Evotab HD situația e favorabilă: tableta reacționează aproape instant la comenzi, browser-ul pornește într-un timp scurt, filmele pot fi rulate fără să foe nevoie de a opri toate celelalte procese. Mai mult, dacă veți dori să faceți multitasking pe Evotab HD, e posibil – un test pe care îmi place să îl aplic tuturor produselor Android este cel în care în timpul sincronizării aplicațiilor asociate contului meu, fac browsing sau încerc să mă uit pe YouTube. Dacă operațiile decurg fără blocări, atunci tableta trece testul.

2

M-am bucurcat să văd că Evotab HD a fost capabilă să ducă foarte bine operația de multitasking. Bine, foarte bine în condițiile în care nu am avut blocări sau timpi morți nu și din prisma încălzirii. Partea laterală stânga s-a încins însă destul de bine. Același lucru l-am simțit și când am rulat un film în format MKV, la rezoluție 720p.

3

Android-ul de pe Evotab HD este versiunea 4.1.1 cu posibile update-uri.

5

Performanță: aproape de Galaxy Tab 7

Capitolul performanță este cel în care Evotab HD lasă cea mai bună impresie. Așa cum spuneam, poate să ducă multitasking, orice operație îi dați va fi executată destul de rapid. Și fără blocări, în marea majoritate a cazurilor.

Evolio HD 25

Pentru exemplificare, puteți vedea graficul pentru Benchmark PI, un benchmark centrat pe performanța procesorului:

image

Observați că Evotab HD are un scor apropiat de cel al lui Nexus 7.

Mai departe, pentru CaffeineMark, un benchmark de performanță generic, Evotab HD e din nou aproape de Nexus 7.

image

În zona de grafică, Nenamark1 și Nenamark2 rulează niște randări ale unor lumi virtuale. Rezultatele sunt analizate prin prisma unui FPS. Evotab HD e din nou aproape de Nexus 7 pentru primul benchmark, destul de departe în al doilea.

imageimage

Clasicul Quadrant ne arată un Evotab HD mai puternic decât Nexus 7 cu 3984 de puncte față de doar 3566 obținute în testele noastre de Nexus 7.

Folosesc benchmark-ul SunSpider pentru a măsura performanța în browsing, un indicator mai bun pentru cineva ce nu folosește tableta în jocuri. Și aici Evotab HD e aproape de Nexus 7, rezultat de 1704,1 ms obținut în cea mai nouă versiune de Chrome.

image

Antutu Benchmark, o suită de teste ce măsoară separat subsistemele aparatului ne arată un Evotab HD destul de apropiat de Nexus 7 în termeni de performanță.

image

Nu trebuie să mire rezultatele bune obținute de Evotab HD, ele datorându-se unui procesor A9 dual-core la 1,5 GHz în combinație cu 1 GB RAM. Pentru stocare există 8 GB incluși plus opțiunea de adăugare a unui card microSD.

Toată performanța pozitivă în procesare e contrabalansată de o autonomie scăzută – din punctul meu de vedere cel mai mare dezavantaj al acestei tablete. Pe testele de rulare în buclă a unui material video 720p în format MKV, o autonomie de puțin peste trei ore nu e ceva de dorit.

Pentru o folosire normală, de browsing, e posibil să se obțină undeva la 5 ore de autonomie.

Concluzie: un produs de avut în vedere dacă se acceptă minusurile

Am mai spus deja: Evotab HD e o tabletă Android de 7 inci care se descurcă onorabil în scopul pentru care a fost creată. Majoritatea operațiilor ce trebuie să le execute se întâmplă destul de repede, fără blocări majore.

Și vorbesc aici de browsing, redare de filme, ascultat muzică, YouTube etc. Când puterea de procesare necesară este prea mare (redare 720p de exemplu, sau jocuri) atunci veți observa că se încălzește destul de puternic.

Evolio HD 18

Prețul atractic de 479 de lei e obținut ca urmare a alegerii unor materiale constructive mai ieftine, lucru evident la carcasă, display. Merită să acceptați aceste neajunsuri pentru a obține o tabletă mai ieftină?

Eu zic că da, cu siguranță. Atâta vreme cât tableta răspunde la comenzi, oferă un display decent, nu văd de ce ar conta foarte mult calitatea carcasei. Când prețul e criteriul cel mai important, atunci utilizatorul trebuie să aleagă unde va face compromisuri.

Din punctul meu de vedere Evotab HD a reușit o combinație optimă de elemente constructive, performanță la un preț decent. La 330 de grame aveți o tabletă care își face treaba.

Singura obiecție majoră: autonomia.

 

Evaluare MOBZINE: 7/10

Preț: 479 lei

Informații: Evolio.ro

 

PRO CONTRA
+ preț
+ performanță
+ greutate
– se încălzește destul de mult
– calitatea materialelor constructive
– autonomie scăzută

Specificații tehnice:

Sistem Operare: Android 4.1 Jelly Bean

Procesor: Dual Core

Model procesor: A 9

Frecventa Procesor: 1,5 GHz

Tip Ecran: Capacitiv Multitouch

Diagonala Ecran: 7 inch

Rezolutie Ecran: 1024 x 600 px

Dimensiuni: 330 g

Camera: front 0,3 Mpx; back 2 Mpx

Memorie interna: 8 GB

Memorie RAM: 1 GB

Memorie externa:MicroSD pana la 32 GB

Baterie: 3600 mAh

Conexiuni:Modem extern 3G, Wi Fi

Porturi: Jack, Micro USB, Mini HDMI

Multimedia: Redare Audio, Redare Foto, Redare Video

 

[nggallery id=23]

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Buna ziua. Daca aveti nevoie de componente pentru acest brand, va recomand cu incredere site-ul inowgsm. Sunt produse de calitate, la preturi ok. Au produse si pentru alte branduri, unele cunoscute, altele mai putin cunoscute. Va multumesc.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep