HomeFeaturedFocusSnowden: Stuxnet a fost creat de NSA (SUA) și Israel!

Snowden: Stuxnet a fost creat de NSA (SUA) și Israel!

image

Ceea ce până acum era doar bănuit, adică faptul că SUA și Israel sunt statele ce au creat viermele Stuxnet, e acum confirmat (convenabil aș zice eu) de către Edward Snowden, cel care a avut curajul să aducă în dezbatere publică PRISM, avansatul sistem de supraveghere al SUA.

Într-un amplu interviu oferit Spiegel, Snowden menționează printre altele (că și Germania își spionează cetățenii, Franța, Anglia a fel) și că SUA, prin agenția NSA a ajutat Israel-ul să creeze viermele Stuxnet, responsabil pentru oprirea pe moment a cercetărilor iraniene legate de centralele (bomba?) nucleare.

image

Îmi aduc aminte că am scris un articol în revista CHIP în care am povestit pe larg despre Stuxnet și am citat diverse surse (Eugene Kapersky e una dintre ele) care spuneau că un vierme de o așa complexitate nu poate fi făcut fără un maer volum de bani, hardware și inteligență, resurse pe care doar câteva guverne ale lumii le pot oferi. SUA și Israel, alături de Germania erau posibile șinte.

Acum, cu dezvăluirea lui Snowden, dacă e adevăarată, faptul este confirmat. Pus alături de PRISM, Stuxnet pare un mic copil. Împreună ne arată că de fapt războiul cibernetic a început de mult și că, fără să vrem neapărat, participăm la el. Episoadele anonymous și wikileaks sunt doar câteva înfruntări, deschizătoare de drumuri.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep