HomeFeaturedFocusFBI, CIA, si NSA avertizeaza consumatorii sa nu foloseasca produse Huawei sau...

FBI, CIA, si NSA avertizeaza consumatorii sa nu foloseasca produse Huawei sau ZTE, de parca asta ar conta in cazul in care se doreste spionarea

courtesy-Huawei-mate-9

După ce au avut treabă cu Kaspersky și au reușit să elimine produsul din magazinele americane online și retail, agențiile guvernamentale ale SUA au trecut acum la alt ”inamic”, Huawei și ZTE. De data asta șefii unor șase agenții guvernamentale au ieșit să sfătuiască americanii să nu folosească produse și servicii făcute de giganții chinezi Huawei și ZTE. Declarațiile au fost făcute astăzi, în cadrul unei audieri din cadrul Senate Intelligence Committee.

Directorul FBI Chris Wray a spus că guvernul SUA este ”profund îngrijorat de riscul de a lăsa orice companie sau entitate ce este legată de guverne ce nu împărtășesc valorile americane să dobândească poziții de putere în interiorul rețelelor americane de telecomunicații”. Acest lucru ar permite ”posibilitatea de a modifica și fura informații și a derula activități de spionaj”.

Ideea nu e nouă, de ceva vreme se știe că au existat avertismente vizavi de Huawei, fondată de un fost inginer din cadrul Armatei Poporului de Eliberare din China, caracterizat de politicieni drept un ”braț eficient al guvernului chinez”. În 2014, acest avertisment a dus la blocarea accesului Huawei la contracte guvernamentale, acum se merge mai departe și se încearcă excluderea și de pe piața bunurilor electronice de consum.

Pentru cine încă nu știe, Huawei a început ca și firmă de telecomunicații oferind infrastructură companiilor din această zonă, abia recent intrând pe zona de smartphone-uri, cu un avans spectaculos, copiind foarte bine strategia Samsung. Cu toate astea, în SUA Huawei nu a reușit să se impună așa cum s-a întâmplat în Europa, întâmpinând o rezistență acerbă din partea companiilor de telecomunicații în preluarea modelelor de smartphone – AT&T a renunțat în ultimul moment la a introduce Huawei Mate 10 Pro în oferta sa.

Asta nu împiedică Huawei să încerce să intre în SUA cu diverse modele. Ba chiar se spune că ar fi încercat să momească utilizatorii să scrie review-uri false pentru Mate 10 Pro pe site-ul BestBuy, în schimbul participării la un concurs pe Facebook ce le-ar fi adus șansa de a câștiga următorul flagship, posibil de a fi prezentat la MWC.

Acum, că au trecut declarațiile de ”profundă îngrijorare” și nu doar de îngrijorare, că tot este la modă să fie exacerbate declarațiile, senatul american trebuie să decidă dacă o să dea o dispoziție oficială prin care membrii guvernului vor avea interdicție în a folosi smartphone-uri ZTE sau Huawei. Și probabil că o decizie favorabilă va veni cât de curând, așa cum s-a întâmplat și în cazul Kaspersky. Americanii suflă și în iaurt și folosesc orice oportunitate de a ”da afară” orice companie/produs care nu e făcut peste ocean.

Dar dacă îngrijorarea e fondată sau nu, nu pot spune. Știu că multe alte companii chinezești au fost prinse spionând utilizatorii și îmi e clar că acolo unde e vorba despre produse ieftine, care se vor la fel de competitive ca unele de 3-4 ori mai scumpe, trebuie să existe un dezavantaj și cel mai la îndemână este spionajul.

Despre Huawei nu există încă dovezi că ar fi făcut așa ceva, dar dat fiind cota de piață pe care o au, nu cred că vor risca să facă așa ceva în masă. Doar că la final e vorba de politică și de constrângeri despre care noi nu avem habar.

Ce e clar este un singur lucru: cine ne garantează că un smartphone de la Apple sau Samsung nu este compromis deja atunci când ajunge în posesia noastră, fără ca producătorul să aibă neapărat vreun cuvânt de spus în această direcție. Am scris de mai multe ori despre cât de simplu ar fi unui jucător cu resurse să intre în curtea unui producător (Foxconn) și să îi compromită linia de asamblare, instalând malware pe produse ce ar trebui să fie ”curate” și ”oficiale”.

Și atunci pentru ce tot acest circ? Pentru imagine și protejarea intereselor naționale …

via TV

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep