HomeFeaturedFocusTarifele de roaming din UE scad din nou, transferul de date devine...

Tarifele de roaming din UE scad din nou, transferul de date devine atractiv

image

În procesul de reducere a tarifelor de roaming impus de Comunitatea Europeană operatorilor de telefonie, de la 1 iulie mai asistăm la o reducere semnificativă. Apelurile de voce efectuate în roaming scad de la 0,29 EUR la 0,24 EUR în 2013, urmând ca în final, adică în 2014 să ajungă la 0,19 EUR. Apelurile primite scad de la 0,08 EUR la 0,07 EUR, urmând ca în 2014 să fie 0,05 EUR și SMS-urile scad de la 0,09 EUR la 0,08 EUR.

Cel mai tare se simte la traficul de date: de la 0,7 EUR / MB se ajunge la 0,45 EUR /MB în 2013 pentru ca în 2014 să fie 0,2 EUR/MB.

Tariful este fără TVA.

image

Vă dați și voi seama ce gaură mare este dată în buzunarul operatorilor de telefonie ce trăiau lejer de pe urma tarifelor din roaming?

Îmi aduc aminte în 2001, când am ieșit din țară în Germania și fiecare apel primit costa aproape de 1 EUR, cel efectuat fiind mult mai mult. Cu facturi de 20-30 EUR abia dacă vorbeai la telefon. Transferul de date era ceva interzis (în termeni financiari) pe vremea aia.

Acum, când ies în UE, nu mai stau să calculez cât costă și am început să folosesc tot mai des opțiunile de trafic de date – apropo de asta, vedeți că Vodafone are de exemplu Roaming pe zi, unde pentru o taxă de 3 EUR/zi, activabilă apoi automat pe perioada șederii în roaming, se pot folosi opțiunile de voce și trafic de date din abonament. Pentru 10 zile de ieșit în concediu în UE, plătiți doar 30 EUR și beneficiați de voce și trafic de date ca și cum ați fi acasă.

Pun accentul pe traficul de date, pentru că în ultima vreme am ajuns să fiu dependent de el pe oriunde plec prin Europa (UE mai exact). Cum am nevoie de ceva, cum apelez la smartphone să rezolv problema. Google Maps e excepțional în Europa, Bing în SUA. De câteva ori m-am folosit de navigarea pedestră din Google Maps ca să găsesc hotelurile unde eram cazat și să iau date despre metrou și/sau autobuze.

Vreau să vă spun și că am ajuns să folosesc mailul și chat-ul de pe Facebook ca mijloc mai rapid de comunicare în roaming decât apelul de voce Smile sau SMS-urile.

Noroc că acum e și Turcia prinsă în aceste pachete, în urmă cu doi ani am luat o plasă maximă fiind în concediu în Antalya și vorbind la telefon normal, pe costuri extra UE.

Treaba asta cu reducerea costurilor de roaming e una dintre cele mai faine chestii impuse de comunitatea europeană. Dacă nu cea mai faină.

via EUROPAPRESS

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Si eu m-am gasit in situatia de a folosi tot mai des transferul de date in afara tarii. trebuie totusi sa fiu atent la cat trafic se face – androidul o cam ia razna cand nu esti atent.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep