HomeFeaturedFocusHTC One vs HTC One mini: care sunt diferentele notabile

HTC One vs HTC One mini: care sunt diferentele notabile

HTC One mini vs HTC One 7

Până o să public review-ul pentru HTC One mini vreau să răspund unei întrebări pe care am primit-o de la foarte mulți cunoscuți: care sunt diferențele reale între HTC One și HTC One mini?

HTC One mini vs HTC One 20

La parcugerea pozelor publicate pe site-ul oficial HTC, nu prea poți să îți faci o idee clară. Atât HTC One, cât și HTC One mini, au un format similar, sunt albe, au o carcasă metalică plus Beats audio și camera Ultrapixel.

Totuși, aparatele sunt cât se poate de diferite, concepute pentru a atrage două categorii de utilizatori. HTC One, așa cum am menționat și în review-ul său, este aparatul construit să iasă cel mai bun Android din 2013 și părerea mea este că a și reușit.

Pe de altă parte, HTC One mini vine să țintească o categorie de utilizatori cu pretenții mai reduse (și evident cu un buget mai mic), păstrând totuși caracteristici ale primului model.

HTC One mini vs HTC One 9

Modelele seamănă foarte mult în ceea ce privește construcția. Liniile de design sunt aproape identice, materialul carcasei fiind însă diferit. Pe One avem metal plus material ceramic, pe One mini avem un plastic (să îi zicem policarbonat) și metal. Diferența e evidentă la atingere.

Design: două modele construite în aceiași linie

Ce mai are diferit One mini e bordura ce încadrează display-ul. Chiar și așa, asemănarea este foarte puternică din aproape toate unghiurile din care cele două aparate sunt privite.

Vă dați seama în poza de mai jos care e One și care e One mini? Cel de sus e One mini, cel de jos e One.

HTC One mini vs HTC One 17

One mini e cu 5 mm mai îngust și mai scurt decât HTC One.

HTC One HTC One mini
Lungime (mm) 137,4 132
Lățime (mm) 68,2 63,2
Înâlțime (mm) 9,3 9,3

 

Și cu 21 de grame mai ușor (HTC One mini are 122 g, pe când HTC One are 143 g).

În rest, orificiile, poziționarea camerei foto, a boxelor, a senzorilor și a butoanelor de volum sunt păstrate în aceiași poziție, la o altă scară. Vedeți mai jos despre ce vorbesc.

HTC One mini vs HTC One 15

Difuzoarele stereo Boomsound sunt puse aproape la fel pe ambele modele, distanța față de margini e relativ aceiași (HTC One în stânga, HTC One mini în dreapta).

la fel și slot-ul pentru microUSB (One mini sus, One jos):

HTC One mini vs HTC One 18

Partea superioară e identică și ea la nivel de design (HTC One mini sus, HTC One jos):

HTC One mini vs HTC One 14

Observați și lateralele (One mini sus, One jos):

HTC One mini vs HTC One 15

Partea din spate, similară păstrând proporția (HTC One mini în stânga, HTC One în dreapta):

HTC One mini vs HTC One 13

One mini e puțin mai curbat și mai bombat pe partea din spate. Priviți cu atenție imaginea de mai jos ca să înțelegeți ce vreau să spun (HTC One mini sus, HTC One în partea de jos):

HTC One mini vs HTC One 5

Display: 4,7 (One) vs 4,3 (One mini)

E deja primul loc în care se vede că cele două aparate se adresează unor categorii diferite de utilizatori.

HTC One HTC one mini
Tip display Super LCD3 Super LCD2
Diagonală (inci) 4,7 4,3
Rezoluție (pixeli) 1080 x 1920 720 x 1280
Densitate (ppi) 469 342
Protecție Corning Gorilla Glass 2 Corning Gorilla Glass 3

 

Nu ziceți “și ce e cu asta?” Super LCD2 de pe HTC One mini are un dezavantaj major: are probleme importante legate de vizibilitate în condiții de soare puternic. Cu setarea pe auto sau chiar cu modul maxim activ, e greu de urmărit ce e afișat pe ecran atunci când e soare/lumină puternică naturală. Lucru mult diferit în cazul lui HTC One.

HTC One mini vs HTC One 12

Ce are într-adevăr bun HTC One mini, e modul în care e afișată culoarea neagră. Parcă mai intensă decât în cazul lui One.

Rezoluția mai mică a lui HTC One mini ar trebui să fie un avantaj în ceea ce privește autonomia, mai ales dacă ne gândim că și diagonala display-ului e mai mică. One mini are 4,3 inci vs 4,7 la HTC One și un 720 x 1280 pixeli vs 1080 x 1090.

Ceea ce nu e un plus la nivel de calitate a imaginii, e un plus în ceea ce privește construcția și dimensiunea. Forma mai alungită a lui HTC One mini îl face mai ușor de ținut în mână. Cu toate acestea, recomand HTC One, pentru că are un display mai bun, cu o densitate mai mare și calitate mai bună a imaginilor.

HTC One mini vs HTC One 10 În ceea ce privește calitatea culorilor, aș zice că există o egalitate între One mini și One.

Hardware: dual-core vs quad-core

Aici e locul în care diferența dintre cele două modele se simte la aproape fiecare operație. Obișnuit fiind cu HTC One și cu un timp de răspuns instant la orice comandă, am fost destul de intrigat să văd cum HTC One mini are probleme vădite în a realiza diversele operații la care l-am supus. Chiar și în navigarea pe net, în meniuri, sau in trecerea de la o aplicație la alta.

Explicația vine din mai multe direcții. Prima dată, combinația de procesor + memorie.

HTC One HTC One mini
Chipset Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600 Qualcomm Snapdragon 400
CPU quad-core Krait 300 dual-core Krait 200
Frecvență 1,7 GHz 1,4 GHz
GPU Adreno 320 Adreno 305
Memorie 2 GB + 32 GB stocare 1 GB + 16 GB stocare

 

HTC One e mult mai bine dotat, în primul rând la capitolul RAM și apoi la CPU, GPU. 1GB RAM în plus și probabil o memorie mai rapidă sunt primii factori de diferențiere. Cine este interesat de viteză să nu meargă pe varianta HTC One mini căci va regreta!

HTC One mini vs HTC One 2

Elementele de conectivitate sunt similare:

HTC One HTC One mini
GPRS da da
EDGE da da
Viteză HSPA+; LTE, Cat3, 50 Mbps UL, 100 Mbps DL HSPA+, LTE
WLAN Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi direct, HotSpot
Bluetooth 4.0 cu A2DP 4.0 cu A2DP
NFC da nu
Infraroșu da nu
USB microUSB 2.0 microUSB 2.0

 

Important de reținut: HTC One mini nu are nici NFC și nici port infraroșu (nu îmi dau seama câți utilizatori chiar folosesc cele două opțiuni și vor ține cont de ele în alegere).

Senzorii sunt aceiași pe ambele aparate: accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, de lumină și compas. Și ambele One-uri au GPS și receptor radio FM.

Software: HTC Sense UI v5 la unison

Pe zona de software, diferențele sunt minime: HTC One mini nu are suport software pentru telecomandă universală pentru simplul fapt că nu are nici senzorul IR. În rest, tot ce există pe One e și pe fratele mai mic, One mini.

Mă refer aici la Blinkfeed, Boomsound, Dropbox, Beats audio, Soundhound, etc. Și oricum, dacă ceva lipsește, cu un ROM custom poate fi suplinit foarte ușor.

Screenshot_2013-08-28-22-20-09 Blinkfeed

Camera foto: Ultrapixel și de o parte și de cealaltă

Camera foto cu tehnologia Ultrapixel e prezentă pe ambele aparate. Nu s-a făcut niciun fel de diferențiere în privința asta. Un senzor de 1/3” și 2µm pixel, opțiunea de fotografiere în timp ce se face și înregistrarea video, schimbarea vitezei de înregistrare, detecția feței, stabilizare optică a imaginilor. Înregistrare 1080p la 30FPS, HDR etc.

HTC One mini vs HTC One 8

Elementul promovat cel mai bine de marketingul HTC, adică tehnologia Ultrapixel e prezent pe cele două modele One, fără discriminare.

Autonomia: 25% plus pentru One

Din nou un loc unde trebuie să fiți foarte atenți: HTC One are o baterie de 2300 mAh, HTC One mini are doar 1800 mAh. Mulți vor zice că diferența de viteză pe CPU, GPU și rezoluție/diagonală a ecranului poate să compenseze pe HTC One mini o baterie cu capacitate mai mică, oferind în final autonomie similară.

HTC One mini vs HTC One 1

Vă pot spune că nu este deloc așa. Măsurătorile mele arată că One mini are o autonomie sensibil mai slabă decât HTC One.

HTC One HTC one mini
Muzica via 4G cu ecran pornit (ore:minute) 10:27 5:47
Redare film (ore:minute) 11:24 8:29

 

50% diferență în cazul folosirii unei conexiunni 4G active permanent și trafic pentru un stream de muzică reprezintă un criteriu ce din punctul meu de vedere ar trebui să fie extrem de relevant atunci când se alege un smartphone: dacă nu îl folosești conectat la internet și cu autonomie bună, de ce îl mai iei?

Astea fiind zise, sper că v-am trezit interesul față de HTC One mini. În zilele următoare vin și cu review-ul, pentru că merită cu prisosință unul. Cu One și One mini,  HTC face o figură frumoasă în piață, măcar la nivel de imagine, căci vânzările nu sunt cele așteptate. Încă…

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

5 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep