HomeFeaturedFocusÎn ce piață de mobile câștigă mai bine un developer?

În ce piață de mobile câștigă mai bine un developer?

image

Știu, primul răspuns ce vă vine în minte este iOS. E alegerea firească. Dacă ați fi un dezvoltator ce rebuie să aleagă o piață, către ce v-ați orienta? Ați râmâne pe iOS? Sau ați deveni un mercenar, ce dezvoltă la cerere?

Cei 900 de milioane de utilizatori de Android par o țintă ușoară, rapid de atins. 600 de milioane de posesori de iOS, cu mulți bani de cheltuit și poate ușor de convins, e iarăși tentant. Sau cei 12 milioane de utilizatori de Windows Phone, avizi de aplicații?

Via Forbes am citit niște statistici interesante ce merită puțin analizate, extrase din declarațiile oficialilor de la conferințele Apple, Google și Microsoft. 1,25 milioane de aplicații în AppStore generează 50 miliarde de download-uri și un venit de 5 miliarde USD plătit dezvoltatorilor.

Google Play Store a oferit 48 de miliarde de download-uri, valoare apropiată de cea din AppStore, pentru un număr de 800000 de aplicații create de 150000 de dezvoltatori. Banii plătiți de Google se ridică la cifra de 900 de milioane USD.

Microsoft, cu doar 160000 de aplicații în Windows Store și 45000 de dezvoltatori înregistrați, cu un număr de 650 de milioane de download-uri.

Sunt cifre disparate, ce trebuie privite mai atent.

image

După cum observați, Windows Store are un avantaj semnificativ: cel mai mare venit asociat fiecărui download de aplicație, adică 0,15 USD pentru fiecare download. Urmează Apple și abia apoi Google. E relevant?

Aș zice că nu, dacă nu se pun cifrele în context. Mai exact, dacă e să calculăm venitul mediu pe aplicație înmulțit cu numărul de download-uri, obține un venit mediu pe care un dezvoltator îl poate spera în fiecare dintre cele trei platforme. Adică 4000 USD în AppStore, 1125 USD în Google Play și doar 625 USD în Windows Store.

image

Informație ce la rândul ei poate fi agregată cu numărul mediu de aplicații publicate de un dezvoltator în fiecare dintre cele trei biblioteci de aplicații și avem și o structură potențială de venituri: 21276 USD în AppStore, 6000 USD în Google Play și 2222 USD în Windows Store.

Acum, cu cifrele în față, către ce o să vă îndreptați? E clar că încă AppStore este un loc de unde se pot scoate bani frumoși dacă este găsită ideea de aplicație potrivită. La fel și în Android, cu toate că numărul de aplicații gratuite descărcate de utilizatori este covârșitor de mare în fața celor plătite (rar trece de 18%).

Windows Phone are avantajul unui ecosistem aflat la început, în care e nevoie de multe aplicații.

Dacă e să tragem linie, decizia este și mai grea: AppStore și Google Play Store sunt deja saturate, dar încă pot aduce avantaje. Windows Phone e la început și poate să rămână așa încă mult timp.

Sfatul meu: dacă aveți o idee faină, lansați-o în App Store, faceți-vă cunoscuți în Google Play Store și explorați zona Windows Phone. Cu un produs multitplatform aveți șansele cele mai mari să faceți bani. Mulți.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep