HomeFeaturedFocusCum un addon HTC face de ras niste romani

Cum un addon HTC face de ras niste romani

image

Nu e prima dată când citesc articole despre niște hoți de gadget-uri care s-au dat de gol în fața deținătorilor de drept prin faptul că nu au fost în stare să își ia minimele măsuri de prevedere să nu fie prinși. Prima dată a fost vorba despre un domn care a rămas fără un laptop Macbook rămas conectat la un un serviciu remote prin care se putea activa camera web și a putut obține o imagine a hoțului.

De data asta informația e și mai interesantă pentru că are legătură cu România: un individ, denumit țigan din Tulcea, a furat telefonul unui alt individ în Spania. Și îl face cadou soției/prietenei fără să se ostenească (cred că mai degrabă fără să știe) să îi facă hardware reset – nokiile cu care probabil fusese obișnuit până atunci nu aveau niciun sistem de protecție pe care ar fi trebuit să îl cunoască ca să scape de probleme.

Habar nu are că smartphone-ul (un HTC One X) are activ serviciul de sincronizare în cloud, configurat de posesor să urce automat pozele făcute cu camera foto direct pe Dropbox (are și opțiune de SkyDrive).

image

Din cauza asta, la câteva luni de la momentul furtului, contul de Dropbox al păgubitului a început să fie populat de poze reprezentative pentru stilul de viață al respectivului individ, inclusiv câteva poze ce ar putea fi cu succes urcate pe site-uri gen Hi5 sau pitipoance. Cum prea multe lucruri nu mai puteau fi făcute, singura răzbunare a păgubitului rămâne să își facă un blog pe care să pună mostre din viața unui român din Tulcea.

Site-ul în cauză este http://thisguyhasmyhtc.tumblr.com/. Cred că după publicitatea făcută de curând în România, domnul în cauză și-ar fi putut scoate banii pentru un nou HTC dacă ar fi fost prevăzător să contracteze ceva banner-e pe care să le afișeze.

Lăsând gluma la o parte și gustul amar pe care ți-l lasă parcurgerea site-ului, un lucru e cert: diversele add-onuri puse de producători în smartphone-uri încep să se arate utile, poate chiar altfel decât s-a intenționat. Sincronizarea în cloud cu Dropbox, SkyDrive dată de HTC ajută la identificarea unui hoț.

Dacă păgubitul ar fi avut activ și serviciul de administrare remote dat tot de HTC prin www.htcsense.com ar fi putut să și șteargă datele importante pe care le avea pe telefon și atunci nu mai aveam subiect de discuție Smile.

Însă, două lucruri mi se par importante:

1. E bine să folosești elemente de sincronizare în cloud pentru că nu numai că ai un backup la informații (poze) în cazul apariției unui dezastru, dar în situația de mai sus ai și șansă să vezi instantanee din viața hoțului.

2. Cu foarte puțin efort în plus poți să blochezi aparatul și să ștergi informațiile de pe el.

De asta zic tuturor celor ce au un smartphone modern: activează sincronizaea în cloud și funcțiile de indentificare a locației telefonului. Niciodată nu poți ști când ai nevoie de ele.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. pana mea… pai tigan din tulcea este, nu ai cum sa negi, il tradeaza pozele!
    tare poza de intro, dar si aia cu maestrul in trening multicolor. iar copilasul cu euro…
    ghertoi ordinar!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep