HomeFeaturedFocusRechizitele moderne: PC-ul cu Windows sau tableta Android?

Rechizitele moderne: PC-ul cu Windows sau tableta Android?

WP_20130829_17_46_26_Pro

Când eram eu școlar și nu e chiar foarte de mult (numai vreo 30 de ani), 1 septembrie însemna momentul în care părinții erau preocupați de începerea anului școlar. Asta însemna goana după rechizite – caiete, creioane, coperți, gumă de șters, stilou. Îmi aduc aminte că nu aveam voie cu pixuri, că cică ne stricăm scrisul. Acum mi se pare că e altfel. Orientarea către digital și online e clară, modul clasic de învățare începe și el să pălească.

Deunăzi stăteam de vorbă cu un prieten și îmi spunea că își pregătește băiatul de școală. Imediat trece în clasa a cincea, motiv pentru care este nevoit să cumpere piciului un nou PC. Cel vechi e cam ieșit din uz și se mișcă destul de greu. Auzise pe undeva că PC-ul moare și că mai bine ia copilului o tabletă, numai că nu era foarte convins că merită să investească 400 EUR + pentru o tabletă. Nu vedea utilitatea imediată, dincolo de platformă de jocuri și … bucuria copilului de a fi în trend cu colegii/prietenii.

Eu sunt departe de stadiul în care trebuie să mă agit pentru începerea anului școlar. Fetele mele sunt încă micuțe, o să mai treacă ceva ani până când voi intra și eu joc, dar văd deja la ele faptul că folosesc cel puțin în aceiași măsură foaia de hârtie și creionul cu tableta și televizorul. Nu le-am dat încă acces la PC, cu toate că poate ar fi momentul să încep să fac primii pași și în direcția asta.

WP_20130829_17_46_32_ProDar ce voi alege? Un PC clasic? În niciun caz. Un laptop? Poate. Un hibrid Windows 8? Din nou, poate. O tabletă Android? Mi se pare incompletă. un iPad? La fel, incompletă.

Folosind permanent Surface-ul (PRO și RT) îmi dau seama că în momentul de față, o tabletă cu Windows e o soluție convenabilă pentru un părinte care a decis că micuțul său are nevoie de tehnologie. La noi școala nu e încă suficient de avansată ca să spunem precum americanii că vom dota școlile cu iPad-uri și o să arătăm ce ușor învață copiii. Înseamnă asta că rămânem blocați la caiet, creion, stilou?

Nu văd nimic rău în asta. Cu atâta tehnologie în jurul meu chiar aș milita pentru obligativitatea măcar a câtorva ore de învățare ”clasică” chiar și în eventualitatea în care sistemul de învățământ de la noi s-ar schimba brusc, radical și ar merge pe tehnologizare. Dar asta e deja o altă poveste.

Că vrem sau nu, copiii noștri au ocazia să interacționeze cu tehnologia de mici. Îi putem feri o bucată, dar nu îi putem ține departe de fenomen pentru că la un moment dat tot vor da de un prieten care are gadget-ul și va învăța să îl folosească.

WP_20130829_17_46_50_Pro

De asta am ajuns la concluzia că educația e cel mai bun mod în care un părinte poate să se asigure că oferă copilului instrumente de învățare și îl conduce pe un drum bine ales. Și pentru asta, soluțiile actuale de sisteme hibrid cu Windows 8 sunt ideale.

V-ați gândit vreodată că puteți să luați copilului o tabletă, care la nevoie să fie și PC? Că pe ea rulează Windows, cu toate aplicațiile cunoscute (bune și rele), mai puțin jocuri? V-ați pus problema că nu e suficient să dați copilului un PC/Mac ci mai e nevoie și de educație, de monitorizare și chiar restricționare?

Produsul hibrid pe care îl am în vedere pentru un școlar este un laptop/tabletă Asus VivoTab Smart ME400, de 10.1 inci (rezoluție 1377 x 768). Având un procesor ATOM poate să ruleze la o performanță decentă suita Microsoft Office (cu Word, Excel, PowerPoint) preinstalată ȘI licențiată, plus toate celelalte aplicații educaționale (sau nu) disponibile pe Windows.

Cu Windows 8, se poate transforma în tabletă (aproape 9 ore autonomie), interfața METRO și aplicațiile din Windows Store permițând interacțiunea touch, lucru inexistent pe sistemele cu Windows 8. Adică dați copilului o tabletă pentru timpul liber – citit, desenat, filme, jocuri și un laptop pentru momentul în care trebuie să își facă lecțiile. Și peste toate astea, să aveți facilitatea de a controla exact ce aplicații rulează, când le rulează, cum le rulează. Pe ce site-uri intră, cu cine vorbește, despre ce. Chestii ce ar trebui să preocupe extrem de puternic orice părinte modern?

Windows 8 permite asta într-un mod cât se poate de simplu. Poate că la un moment dat o să fac și ceva tuturiale în direcția asta, ca să explic detaliat despre ce vorbesc acum.

Sunt mereu tentat să recomand pentru așa ceva un Surface RT. Uit că nu e încă disponibil la noi și mai ales că un produc ca VivoTab Smart ME400 de la Asus are un atu imbatabil: prețul. La 1899 LEI luați hardware-ul, sistemul de operare și pachetul Office de la Microsoft.

Cu ocazia asta intrați și în Windows Store și verificați două aplicații: OneNote în varianta pentru ecrane touch, cu care veți putea lua notițe instant.

onenotetouch

Și GraphPaper, un instrument pentru generare rapidă a graficelor. Poate că nu e o idee bună să dai unui elev acces direct la o soluție de generare automată a graficelor, însă e mult mai bine să aibă ceva cu care să se joace/să se verifice decât să nu exploreze deloc această lume.

graph

Mie unul sigur mi-ar fi prins bine așa ceva. Ambele aplicații sunt disponibile și gratuite în Windows Store.

Iar pentru părinții care știu că vor să își învețe copii bazele programării, recomand și Programming Tutorials, o colecție de screencast-uri ce vin în ajutorul tinerilor dezvoltatori cu informații utile și peste 1.500 de clipuri video. Are dezavantajul că e în limba engleză, ceea ce înseamnă că va trebui să stați cu copilul și să învățați împreună cu el.

Prin magazinele de specialiate o să dați și peste alte sisteme cu Windows 8, poate chiar și PC-uri. Dacă pot să vă spun un lucru cert, acela este că trebuie să evitați să mai investiți în PC. Treceți pe laptop, chiar dacă vă costă ceva mai mult și dacă se poate, pe unul hibrid ce se transformă imediat în tabletă. Avantajele oferite merită diferența de bani.

WP_20130829_17_46_12_Pro

Față de alți ani, văd că la începutl de septembrie oferta de sisteme (laptop, hibrid, tablete) disponibilă la noi e chiar interesantă. Dați o raită prin magazine ca să vedeți ce puteți alege. Mie mi-a făcut cu ochiul și Touchpad-ul ăsta de la Panasonic.

WP_20130829_17_45_34_Pro

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep