HomeFeaturedFocus5 lucruri PRO si CONTRA phablet-ului Samsung Galaxy Note 3

5 lucruri PRO si CONTRA phablet-ului Samsung Galaxy Note 3

În timp ce Cristi se joacă cu un Galaxy Note 3, eu îl testez intens pe celălalt (venit prin programul Orange Smartphone Tester) împreună cu ceasul Galaxy Gear. Până acum am tot scris despre ceas, ce este, cum se folosește. După o săptămâna de teste mi-am făcut o impresie preliminară și pot deja să spun mai pe larg ce îmi place și ce nu îmi place la el.

Voi începe cu lucrurile PRO:

Galaxy Note 3 - 2

1. Ecranul generos

E în mod clar o chestiune de preferință și de … obișnuință. În continuare spun că phablet-urile sunt niște palete de ping-pong, dar niște palete utile. Începe să îmi placă ideea de a folosi un aparat de dimensiunea lui Galaxy Note 3 pentru că îți permite să faci multe chestii într-un mod mai facil decât modele cu display-uri de dimensiuni mai mici. 5,7 inci într-un corp de 151.2 x 79.2 x 8.3 mm și o greutate de 168g încep să fie chiar foarte ok. Ecranul mare îți permite să vezi mai clar informația și să o manipulezi mai ușor. Poți citi fără probleme știrile (integrarea Flipboard e de bun augur), compune și citi email-uri, browsing și chiar să te uiți la filme într-o calitate decentă.

 

2. Performanta

Galaxy Note 3 se mișcă excelent, interfața e fluidă, aplicații se deschid aproape instant. Nimic nu îți diminuează experiența de folosire. Galaxy Note 3 conține o combinație de 3 GB RAM plus 32 GB pentru stocare, pe un cipset Qualcomm Snapdragon 800 și folosește un CPU Quad-core 2.3 GHz Krait 400 împreună cu un GPU Adreno 330. Seria Galaxy Note a fost dintotdeauna avangardistă și Note 3 nu face excepție.

Galaxy Note 3 - 7

3. Integrarea Flipboard

HTC a adus dintotdeauna integrarea informațiilor din rețelele sociale cu cele din email direct pe ecranul principal. HTC One și One mini se folosesc pentru asta de Blinkfeed din nou HTC Sense. Samsung aduce ceva similar pe Galaxy Note 3 prin configurarea unui modul special Flipboard ce citește și afișează doar informațiile setate de utilizator: news, social media și personal. Fiecare categorie poate fi personalizată vizavi de ceea ce este afișat pe ecran.

Setul de informații apare pe ecran atunci când se face swype de jos în sus – dacă vreți să folosiți și Google Now va fi cam complicat atâta vreme cât aveți activă setarea cu Flipboard.

 

Galaxy Note 3 - 6

4. Calitatea display-ului

Ecranul Super AMOLED cu rezoluție de 1080 x 1920 pixeli face din Galaxy Note 3 un excepțional aparat pentru citit și redat poze/filme. E o plăcere să te uiți la ecran și să îl foloseși. Că veni vorba, controlul touch merge ireproșabil. Ecranul ocupă aproape toată partea din față a phablet-ului (tot îmi vine să spun telefon), marginile fiind foarte înguste (se vede în poza de mai sus). O densitate de 386 ppi pe Super AMOLED-ului de pe Galaxy Note 3 sunt o combinație ideală – se poate și mai bine, sunt convins de asta.

Galaxy Note 3 - 3

5. S-pen

Pe vremuri, când foloseam aparate Windows Mobile mă bazam destul de mult pe stylus (îmi aduc și acum aminte cu plăcere de HTC Diamond). Crezut mort, stylus-ul a fost readus în actualitate de către Samsung sub forma S-Pen pe seria de produse Galaxy Note.

La început în mod clar vei ignora stylusul, ascuns ingenios într-o fantă de pe spatele phablet-ului. În timp, când deja ești obișnuit să faci mai multe chestii cu telefonul, simți nevoia de a avea un control ceva mai fin, pe care touch-ul cu degetul nu ți-l oferă. De la editarea de poze până la folosirea soluțiilor Office (Word, Excel) prin aplicația Polaris Office stylusul se dovedește foarte util. Modulele software dedicate folosirii cu S-Pen-ul sunt utile chiar dacă design-ul lor lasă de dorit.

Galaxy Note 3 - 35

 

Extra: Multiwindow

Galaxy Note 3 - 34

Mai introduc o funcție de care încep să nu mă mai despart: Multiwindow. Galaxy Note 3 poate să ruleze în paralel două ferestre pe ecranul phablet-ului. Utilizatorul poate să aleagă din meniul lateral stânga ce aplicație să mai fie adusă peste cea care rulează la momentul respectiv. Oferta e lagră, programele folosite cel mai des sunt prezente acolo. Eu aleg browser, player-ul video și Twitter plus email.

Acum aspectele contra CONTRA:

1. Plasticul carcasei

Samsung slăvește foarte mult plasticul în construcția aparatelor sale. Plusul dat de folosirea unui material mai ușor, fără impact în recepția semnalului GSM/WiFi e contracarat de aspect și rezistența la diverse accidente. Galaxy Note 3 arată bine din față (tot mi se pare că seamănă cu iPhone-ul), ciudat din spate. Avem la teste și modelul pe alb și cel pe negru așa că pot să spun că spatele lui Note 3, făcut cu un model care simulează pielea, arată bine de la distanță. Și pe alb și pe negru. Când te uiți mai de aproape îți schmbi părerea.

 

2. Dimensiunea

Ceea ce e un plus la mărimea display-ului e un minus în aspectul general al phablet-ului: e mare. Greu de folosit cu o singură mână chiar și atunci când sunt activate setările speciale puse la dispoziție de Samsung. Îți trebuie buzunare largi să poți căra phablet-ul după tine. E și puțin incomod de a fi folosit pe post de telefon – bine că am Galaxy Gear și nu sunt nevoit permanent să vorbesc direct la phablet.

 

3. Greu de folosit cu o singura mana

Deja am amintit aspectul: Galaxy Note 3 e greu, aproape imposibil, de folosit cu o singură mână de o persoană cu membre de dimensiuni normale. Nu ai priză suficientă, nu poți atinge corect marginile. Nici măcar un mesaj email/sms nu poate fi trimis cu o singură mânî. Unii vor zice că folosirea S Voice ar putea rezolva problema asta – e adevărat doar parțial, pentru oeprații simple și doar atunci când în jur nivelul de zgomot permite comunicarea la un nivel acceptabil cu S Voice.

 

4. Interfata Touch Wiz si bloatware

Samsung Galaxy Note 3 e înțestat cu funcții și opțiuni. De la senzori la soluții software, toate sunt destul de greu de găsit, activat și folosit. Te pierzi foarte ușor prin meniu (mai ales că zona de setări diferă de cea standard din Android). Îți trebuie foarte mult timp să te obișnuiești și să poți folosi rapid aparatul. Tot aici trec și miriada de aplicații, module și setări de care utilizatorul obișnuit sigur nu are nevoie.

 

5. Solutiile Air nu funcționeaza asa cum trebuie

Am pus la un loc elementele din categoria Air, adică gesture, view, command și puțin forțat, Smart Screen. La nivel conceptual ele sunt ok și pot să aducă valoare. Când într-adevăr le pui la treabă ajungi la concluzia că mai bine stai fără ele pentru că de foarte puține ori le poți folosi cu succes. Smart Screen pare ok o bucată de vreme, atâta timp căt folosești telefonul și ești în fața lui. Dar dacă începi să îl mai lași pe lângă tine din când în când (să zicem că rulează un clip de pe youtube sau un film) te trezești să se oprește pentru că aparatul nu îți mai detectează fața în zona de vizibilitate. Sau seara, pe lumină difuză, display-ul și aplicațiile nu se comportă așa cum te aștepți dacă ai setarea activă.

Gesturile, comenzile air se folosesc și mai puțin. Reclama Samsung cu grătarul e inspirată, puțin cam prea inspirată pentru utilizarea normală.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. nu sunt de acord cu nici o opinie “contra”.
    am acest telefon de o luna .este cel mai puternic telefon din punct de vedere hardware la momentul actual.comparatia cu iphone este inutila.
    legat de carcasa ,de exemplu cei de la htc au facut rabat la rami,baterie nonremovable,fara slot pt.card si au pus o carcsa intr-adevar nu din plastic dar prefer sam am 3 gb de rami in loc de 2,prefer sa am stylus,prefer sa am o carcasa din plastic (oarecum din plastic) pentru ca marginile par din metal.din nou comparatia cu iphone 5 s nu se poate face pt. ca pe acela il “scutura” bine din toate incheieturile si s 3 -ul meu ,mai vechi ca si model dar tot un telefon performant.

  2. pot să folosesc Note 3 ca să mă uit la filme on line? E prea mic ecranul? De ex: intru pe 990.ro si vreau să văd un film…se poate sau numai pe PC?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep