HomeReviewMini-review Overmax Quattor 7, tableta decenta la un pret cinstit

Mini-review Overmax Quattor 7, tableta decenta la un pret cinstit

De mai bine de o lună de zile încerc, pe cât de mult posibil, să îmi direcționez activitățile domestice (și nu numai) care implică utilizarea tabletei, spre Overmax Quattor 7, tableta pe care am primit-o spre testare de la producătorul olandez. Și prima concluzie la care am ajuns nu are nimic de-a face cu produsul respectiv. Este un sentiment de îngrijorare legat de faptul că smartphone-ul tinde să devină instrumentul principal de folosit atunci când vine vorba de browsing sau activități de mail. Chiar dacă tableta și telefonul stau cuminți pe birou, unul lângă celălalt, primul impuls, care de cele mai multe ori este și cel câștigător, mă îndeamnă să apuc smartphone-ul. Nu mă puneți să explic de ce, pentru că nu știu.

Dar testarea e testare, așa că am recurs la Quattor 7 destul de des în această perioadă. Și de fiecare dată am fost tentat să compar comportamentul ei cu cel al lui Evotab HD 7, tableta de 7 inchi de la Evolio. Ambele produse fac parte din aceeași categorie de dimensiune și, mai important, merg pe același segment de preț.

IMG_20131110_155553

Prețul

Și dacă tot am pomenit de preț, o să încep puțin atipic, tocmai cu prețul. Și asta pentru că produsul celor de la Overmax nu iese din linia clasică stabilită de companie, aceea de maximă prietenie cu buzunarul consumatorului. Prețul recomandat de producător pentru România este de 300 de lei. Pentru comparație, pe site-ul Evolio, Evotab HD este disponibilă la vânzare la 399 de lei, chiar dacă este un produs de generație puțin mai veche.

Caracteristici tehnice

Overmax Quattor 7 încearcă să ofere cât mai multe păstrând totodată prețul la un nivel acceptabil. Și prin nivel acceptabil o să vă rog să înțelegeți un procesor quad-core și o memorie RAM de 1 GB. Sunt niște minime pe care consider personal că ar trebui să le îndeplinească orice produs din categoriile tabletă sau smartphone.

Din acest punct de vedere, nimic de reproșat celor de la Overmax. Cu un procesor quad-core setat la 1,5 GHz, o memorie RAM de 1 GB și una internă de 8 GB, un display de 7 inchi cu rezoluție declarată de 1024 x 600 pixeli, o baterie de 3000 mAh și un Android 4.1, toate încadrate în prețul de mai sus, efortul de a păstra acest preț este evident. OK, am putea pretinde un acumulator mai mare, pentru că, veți vedea mai târziu, se cam simte nevoia. Prin comparație, Evotab HD aduce un acumulator de 3600 mAh, care își face simțit aportul în comportamentul tabletei, dar coboară stacheta destul de puternic la procesor, acolo unde avem doar un dual-core, la aceeași frecvență. Iar prețul este sensibil mai mare, chiar hotărâtor pentru anumiți cumpărători!

IMG_20131109_150421

Aspect fizic

Trecând mai departe, la partea de aspect fizic, mă văd nevoit să mai compar odată cele două produse. Nu am fost niciodată, nu sunt și nici nu cred că voi fi un mare fan al chestiilor sclipicioase. Iar plasticul de pe Quattor 7 este unul destul de lucios pentru gustul meu. Textura mată și senzația de cauciuc date de plasticul de pe Evotab HD mi-au fost mult mai dragi. Dar aceasta este o chestiune subiectivă, care ține de gusturile fiecăruia. În rest, cu dimensiuni de 193 x 121 x 11 mm, Quattor 7 este mai mică dect surata sub brand autohton, dar ceva mai groasă (9,3 mm în grosime pentru Evotab HD).

Performanțe, display, autonomie, camera

Din punct de vedere al performanțelor, Overmax Quattor 7 își arată din plin cele două nuclee în plus din procesor. Aplicațiile rulează ceva mai cursiv, se deschid mai repede, timpii pierduți sunt parcă mai mici. Testul suprem, rularea unui joc destul de dinamic și cu animație 3D, Rage of the Gladiator, a fost trecut. Chiar dacă și Quattor 7 s-a încălzit puțin, nu s-a blocat niciodată, spre deosebire de Evotab HD. Aș fi vrut să realizez și o comparație, dar AnTuTu nu pornește cu nici un preț pe Quattor 7. Cel puțin modelul care a ajuns la mine s-a încăpățânat cu îndârjire să ruleze testul. Să sperăm că a fost doar o coincidență.

Display-ul își face treaba cu brio în condiții normale. Atunci când prin condiții normale se înțelege utilizarea tabletei în interior. Dacă vă trece prin minte să ieșiți cu ea afară, mai ales în lumină puternică, veți avea dificultăți, chiar și cu luminozitatea la maxim. Nu sunt adeptul folosirii tabletei pe post de e-book reader (mai ales al uneia de 7 inchi), dar știu persoane care utilizează tableta pentru activități de citit, motiv pentru care le preferă pe cele mai mici. Quattor 7 s-a descurcat foarte bine în manevrarea unui fișier PDF cu aproape 900 de pagini, cursiv și fără sincope, iar textul poate fi citit cu ușurință. Încă odată, în condiții normale, adică în interior, cu o lumină mai blândă.

IMG_20131110_145258

Din punctul de vedere al autonomiei, acumulatorul și-a arătat de câteva ori limitele. Iar diferența de la 3000 mAh la 3600 mAh se simte din plin. O pauză de 24 de ore între două sesiuni de activitate intensă cu Quattor 7 își cam pune amprenta asupra bateriei, existând chiar și situații în care aceasta a avut nevoie de reîncărcare pentru a reporni tableta. Asa a fost una dintre diferențele în favoarea Evotab HD. În schimb, la utilizarea paralelă, la același tip de activitate (browsing, gaming și email), nu au existat diferențe demne de luat în calcul.

Camera de pe Quattor 7, ca de altfel toate camerele de pe tabletele entry-level, are un rol mai degrabă decorativ. Bine, dacă ești martorul secret al unei crime, poți încerca câteva fotografii și o filmare, în ideea în care acestea vor ajuta la prinderea asasinului. În rest, nu prea este o idee bună. O să vă las să urmăriți rezultatele fotografierii și filmării cu tableta noastră, cu mențiunea că, spre surprinderea mea, camera s-a descurcat mai bine în interior, în condiții de lumină mai “chioară”, decât afară, în ciuda vremii însorite care ne bucură această toamnă.

IMG_20131104_153716

IMG_20131109_130120

Tableta vine cu un Android 4.1.1. Versiunea primită de noi la teste s-a prezentat cu câteva aplicații preinstalate, adresate pieței din Polonia, care, cel mai probabil, prin pregătirea pentru piața din România, vor dispărea.

În loc de concluzie

Dacă în zona de smartphone, în ciuda studiului realizat, încă am urme de îndoială legate de luatul în serios ca variantă al produselor entry-level din partea producătorilor autohtoni sau a celor mai puțin tradiționali, în ceea ce privește tabletele, lucrurile se schimbă radical. Diferențele de preț își spun cuvântul (și ca la smartphone, prețul este unul din factorii care influențează radical decizia de achiziție) și, ne place sau nu, interacțiunea dintre tabletă și copil este greu de oprit. Tocmai de aceea, datorită riscurilor la care este supusă o tabletă în aceste condiții, produsele de tip Quattor 7 de la Overmax sunt variante care chiar stau în picioare. Se descurcă decent la niște prețuri extrem de cinstite, care, ce-i drept, își pun amprenta asupra anumitor limitări. Dacă însă, folosiți tableta în mod uzual, și chiar vă bazați, în anumite activități, pe ea, poate că este cazul să vă uitați și mai sus. Măcar la vârfurile de gamă ale acelorași producători amintiți mai devreme. S-ar putea să aveți niște surprize plăcute.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep