HomeFeaturedFocusSamsung Galaxy Gear review: un gagdet aproape inutil

Samsung Galaxy Gear review: un gagdet aproape inutil

Samsung Galaxy Gear nu este nici primul și nici cel mai interesant smartwatch de pe piață. Samsung a vrut să fie un deschizător de drum, propunându-și multe cu Galaxy Gear, ceasul companion. Din păcate prea puține lucruri le-au ieșit coreenilor, insuficiente pentru a face din Galaxy Gear un hit în zona ceasurilor inteligente. Iar prețul de vânzare este mult prea mare.

Nu înseamnă că e un produs rău, e doar poziționat defectuos. Cu puține schimbări de strategie ar putea fi un produs interesant la a doua (sau a treia) iterație.

Modelul Samsung Galaxy Gear (negru) pe care l-am testat în ultimele săptămâni a ajuns la noi prin programul Orange Smartphone Tester.

Specificații tehnice:

· 800MHz Exynos CPU

· Android 4.2.2

· 1.63-inch Super AMOLED display cu rezoluție 320 x 320 pixeli

· 1.9MP camera cu senzor BSI

· înregistrare video 720p

· Integrare Samsung Apps și ChatON

· 2 microfoane, 1 difuzor

· Bluetooth 4.0 și LE

· Accelerometru, Giroscop

· 4GB stocare

· 512MB RAM

· baterie 315mAh

· Extra- Smart Relay, S Voice, Auto Lock, Find My Device, Media Controller, Pedometer, Stopwatch, Timer, Safety assistance

Ce e de fapt Samsung Galaxy Gear?

Înainte de a începe să discutăm ce știe să facă Galaxy Gear, cred că e important să spunem ce este: cu Galaxy Gear Samsung a încercat să intre înaintea competitiorilor săi direcți din zona de smartphone și tablete pe piața dispozitivelor inteligente pe care le purtăm cu noi. Galaxy Gear nu este nici primul ceas inteligent lansat pe piață, nici cel mai inovator și nici cel mai bun. Este probabil doar cel despre care s-a vorbit cel mai mult, grație asocierii încă de la lansare cu phablet-ul Samsung Galaxy Note 3.

Teoretic, când ne gândim la un ceas inteligent avem în vedere un ceas care e capabil să ruleze aplicații, într-un mod apropiat de ceea ce avem deja pe smartphone.

În practică, modelele existente sunt puțin … mai mult diferite. În cazul smartwatch-ului Galaxy Gear lucrurile sunt clare: știe să facă puține lucruri bine și mai multe lucruri incomplet.

Samsung Galaxy Gear 5

1.Ceas

Înainte de toate Galaxy Gear este un ceas, e probabil singurul loc în care este exact ceea ce ne așteptăm să fie: un aparat care arată ora exactă ori de câte ori dorim. Poate să ne și vorbească în limba engleză dacă îl întrebăm frumos: ”Tell me the time” sau ”What is the time”. La un ceas obișnuit nu e nicio problemă să vezi ce e afișat pe ecran: display electronic sau ecran cu limbi, ceasurile normale arată permanent ora. La un smartwatch, procesul poate deveni complicat – dacă display-ul e deschis permanent, se duce bateria repede, dacă se închide, la fel ca pe un smartphone sau tabletă, el trebuie pornit cumva. Fie prin touch, fie prin gesturi fie prin comandă vocală. Samsung a pus în valoare accelerometrul și a reușit să includă o soluție ce funcționează: în momentul în care se detectează o mișcare normală de ridicare a mâinii pentru consultarea ceasului, ecranul se aprinde automat. E un lucru ce le-a ieșit celor de la Samsung.

Samsung Galaxy Gear 2

2. Cameră foto

Da, al doilea lucru pe care Galaxy Gear poate să îl facă este să fie folosit pe post de cameră foto. Senzorul de 1,9 MP nu e chiar rău, în condiții bune de lumină își face treaba destul de bine. Știe să și filmeze clipuri de 15 secunde dacă e nevoie. Camera e poziționată pe brățara ceasului într-o zonă apropiată de ceas.

Priviți mai jos rezultatele folosirii camerei foto:

20131018_132424(0)

Fără lumină destulă, camera e puțin cam de pomană.

20131020_113610

Când există lumină ambientală bună, lucrurile se schimbă.

20131020_115631

Lumina artificială nu e chiar cel mai bun mediu în care să fie folisită camera lui Galaxy Gear.

20131025_190739

Iar de filmat, filmează după cum puteți vedea mai jos. E nevoie de multă atenție ca să nu iasă un material ca cel realizat de mine:

3. Handsfree pentru telefon

264

Mai departe, altă funcție destul de bine implementată în Galaxy Gear este cea de handsfree pentru telefon – am testat cu Galaxy  Note 3. Samsung are în vedere oferirea suportului și pentru alte modele Samsung, unele dintre ele au început deja să primească update-urile.

Folosindu-se de conexiunea bluetooth, ceasul Galaxy Gear se leagă de smartphone și devine difuzor/microfon pentru el. Ideea nu e rea, e chiar trasă din filmele SF. Funcționează uneori – atunci când zgomotul ambiental e suficient de mic încât să permită o convorbire.

Am testat combinația de Galaxy Gear plus Note 3 când am dat un interviu la radio, vorbind preț de 15 minute la … ceas. Rezultatul a fost bun în cea mai mare parte, dar a trebuit să țin ceasul foarte aproape de gură ca să ne putem înțelege.

Display-ul touch al ceasului e folosit pentru afișarea de informații despre apelant – nume, prenume dacă e găsit în agendă respectiv număr de telefon în caz contrar.

Tot de pe display, folosind tastatura numerică virtuală poate fi scris și apelat un număr de telefon, dacă nu se dorește consultarea și folosirea aplicației de tip agendă, preinstalată pe Galaxy Gear.

Samsung Galaxy Gear 6

4. Prognoza meteo

Pe baza conexiunii Bluetooth dintre Galaxy Gear și smartphone-ul Galaxy Note 3, se folosește accesul la internet al phablet-ului pentru a fi preluate date despre starea vremii ce sunt afișate pe ecran. Informația implicită afișată pe ecranul principal (Galaxy Gear rulează Android) poate fi un ceas, un ceas cu notificări sau un ceas cu prognoza meteo. Comportamentul e selectabil din aplicația Galaxy Gear manager, instalată automat pe Note 3 de îndată ce e stabilită conexiunea via NFC și Bluetooth.

1224png

Utilizatorul poate cere prin comandă vocală date despre starea vremii: ”Tell me the weather” de exemplu.

3029

5. Notificări

Una dintre funcțiile inteligente ale ceasului Galaxy Gear este cea de notificări: ceasul atenționează prin vibrații și/sau sunet despre apariția unui eveniment. Evenimentul poate fi un apel telefonic, un email, un SMS, un mesaj pe rețele sociale, o întâlnire din calendar etc.

Conceptual, notificarea se cam termină aici. Pentru apeluri, ora exactă, email primit prin aplicația de email terță (nu GMAIL – aici e afișat doar un număr ce identifică cantitatea de mesaje necitite) pot să fie afișate informații suplimentare. Și chiar le putem parcurge folosind interacțiunea touch cu display-ul (apăsare, swype sus/jos și stânga/dreapta).

Din păcate, nu există posibilitatea de interacțiune – să zicem răspuns, amânare a notificării etc. E doar vine și poate fi consultată parțial.

2533

Cu aplicații terțe se poate crește complexitatea notificărilor. De exemplu FBQuickView și QuickTweet pot s afișeze două trei linii de text cu mesajul primit. Nici de aici nu se poate răspunde.

Din cauza asta conceptul de notificare e restrâns strict la … anunțul apariției unui eveniment. Nimic mai mult.

6. Pedometru

19

Galaxy Gear mai poate fi folosit pe post de Pedometru. Folosindu-se de senzorii de pe ceas (GPS, accelerometru) poate prelua informațiile despre mișcare și împreună cu aplicația dedicată să le transforme în date de intrare pentru S Health-ul de pe Galaxy Note 3. Ideea nu e rea deloc, doar că din nou, e limitată.

Nu prea știe să își dea seama cu exactitate dacă deplasarea se face în mașină cu viteză redusă sau în mers pietonal. Din cauza asta datele trimise aplicației S Health nu sunt corecte.

La începerea folosirii opțiunii de pedometru se introduc date de identificare pentru utilizator: înâlțime, greutate, elemente ce sunt folosite pentru calculul caloriilor arse ca urmare a mersului pe jos. Teoretic!

Ca să fie activată funcția, utilizatorul nu trebuie să facă nimic.

7. Comenzi vocale

23

Samsung și-a dat seama că nu e deloc o idee deșteaptă să introducă multe funcții inteligente pe ceas, iar ele să poată fi folosite doar dacă se interacționează touch cu display-ul. În 98% din timp nu vrei să faci asta. Varianta este să te folosești de comenzile vocale, dar și pentru asta există o chichiță: e nevoie să activezi mai întâi aplicația S Voice, interfața pentru programul similar de pe Galaxy Note 3.

Partea bună este că are o rată bună de recunoaștere a vocii și știe să interpreteze comenzile dacă mediul o permite. E însă absolut necesar ca mediul ambiant să nu fie poluat sonor, ceea ce în realitate nu se prea întâmplă. Pe stradă, în mașină, nu prea ai parte de ambianță sonoră curată. Din cauza asta soluția nu e una fezabilă de a fi folosită în mod obișnuit.

Și mai e ceva: înainte de a da comanda trebuie să faci cumva să pornești aplicația S Voice – adică să atingi cumva butonul hardware al ceasului, după ce în prealabil l-ai setat să pornească automat S Voice. E complet peste mână în majoritatea cazurilor.

De asta spun că S Voice e o idee bună, implementată prost din cauza condițiilor de mediu și a specificului de folosire a ceasului.

8. Alte aplicații

Dincolo de funcțiile pe care le-am amintit până acum, pe Galaxy Gear mai pot fi puse și alte aplicații. Ele se aduc prin modulul Galaxy Gear manager de pe Galaxy Note 3.

1517

Vreau să remarc EasilyDo, integrat cu aplicația similară de pe smartphone ce joacă rolul unui fel de Google Now. Departe și mult mai limitat decât soluția Google. Conceptual e o soluție interesantă, în practică aproape inutilă.

78

Samsung dorește să deschidă oportunități de dezvoltare pentru aplicații și idei interesante care să poată pune în valoare elementele smart de pe Galaxy Gear. Până acum e doar o promisiune, eu unul nu am descoperit nimic care să merite cu adevărat.

9. Controler multimedia

2021

Și cu asta închei lista de lucruri pe care Galaxy Gear le poate face: poate fi un instrument de control pentru centrul multimedia de pe … telefon. Scenariul ar fi cam așa: smartphone-ul e legat pe WiFi via DLNA sau serviciile Samsung de sincronizare cu aparate multimedia din casă și prin ceas poți controla redarea de muzică din player-ul standard.

Câți folosesc asta? Cred că un număr infim. Poate dacă ceasul ar fi avut două conexiuni Bluetooth, una la telefon alta la căști, soluția ar fi avut mai mult succes.

Display-ul touch: unul din lucrurile bune

Display-ul de 1.63-inch Super AMOLED cu rezoluție 320 x 320 pixeli e unul din lucrurile foarte bune de pe Galaxy Gear. Informația se citește ușor (luminozitatea are 4 trepte, la maxim face ca informația de pe ecran să fie vizibilă și în soare puternic). Nu are însă setare automată, lipsindu-i un senzor dedicat.

Samsung Galaxy Gear 1

Touch merge bine de îndată ce te-ai obișnuit. Așa cum am mai spus, swype sus/jos, stânga/dreapta și apăsarea sunt comenzile cu care se controlează aplicațiile.

Păcat de faptul că aplicațiile Android nu știu să folosească la maxim rezoluția display-ul și prin urmare afișarea are de suferit – prea puține linii, icon-uri mari.

Autonomie și performanță

16png10

Partea smart din Galaxy Gear e construită în jurul unei platforme cu procesor la 800MHz Exynos, 512 MB RAM și 4 GB pentru stocare. Sufricient pentru ca aplicațiile să se miște bine (atunci când nu dau erori).

Bateria de 315 mAh oferă o autonomie de aproape 3 zile în condițiile în care ceasul nu e folosit intensiv pe post de cameră foto (pozele se transmit manual prin Bluetooth către smartphone) și nici pe post de handsfree, iar noaptea conexiunea Bluetooth e oprită.

Când se folosește intensiv – în realitate în afară de a vorbi la ceas, intensivitatea nu prea există – autonomia se reduce la puțin peste 6 ore. iar între timp Galaxy Note 3 trebuie să fie încărcat măcar o dată.

În testul meu, cu un Galaxy Gear folosit intensiv – conectat permanent prin Bluetooth la telefon, cu display-ul la valoarea maximă de luminozitate, a avut o autonomie de o zi, timp în care Galaxy Note 3 a fost încărcat de două ori.

Nu sunt valori care să atragă atenția în mod pozitiv. După telefon, laptop și tabletă să începi să îți încarci ceasul zilnic parcă nu e o opțiune.

Samsung Galaxy Gear 4

Apropo de încărcare, există un suport din plastic (și nu piele cum probabil ați crede) în care trebuie pus ceasul și acesta e conectat la încărcător – cablu microUSB. Se încarcă în aproximativ 2 ore.

Construcție

Samsung Galaxy Gear 12

Ceasul modern este o bijuterie pentru mulți bărbați/femei. Poate singura bijuterie acceptată la un bărbat. Mulți se individualizează cu ceasul pe care îl poartă.

Se pare că Samsung nu a ținut cont de asta. A creat un produs cu aer futurist, atunci când e privit de la distanță, din combinație de material plastic și metal. Unora o să le pară interesant, altora nu.

Samsung Galaxy Gear 1

Metalul carcasei în care se văd și șuruburile de prindere (e probabil un element ornamental) prinde ecranul AMOLED. Corpul ceasului e construit din plastic negru, mat. Cureaua este și ea din plastic, cu striații, prinderea find din același metal ca și carcasa.

Samsung Galaxy Gear 7

Îmbinările sunt reușite. Ceasul e rigid și pare a fi solid – nu am făcut teste distructive. Știu doar că de câteva ori display-ul și metalul carcasei s-a frecat de laptop, de capsa de la geacă și de portiera mașinii. Partea bună este că nu au rămas urme vizibile pe ceas …

Concluzie: nu își justifică banii

Samsung Galaxy Gear 10

Galaxy Gear nu este nu produs rău, atâta doar că nu este ceea ce aștepta lumea de la el. Iar prețul, mult prea mare pentru ceea ce oferă de fapt și costisitor față de cel al produselor similare, cu mult mai bine adaptate cerințelor utilizatorilor (am aici în vedere Pebble și ceasul Sony).

Ceea ce îi lipsește în primul rând este o facilitate mai complexă de a interacționa cu aplicațiile/notificările, un mod mai inteligent de a lansa/lucra cu aplicațiile de pe telefon. E blocat în conectivitatea (limitată până acum la Galaxy Note 3) și nici nu excelează la design sau preț.

Când îl vezi prima dată și începi să te joci cu el îți place: e ceva nou, strălucitor. Te simți ca un copil care descoperă o jucărie nouă. Dar după ce trece entuziasmul inițial ajungi la concluzia că de fapt ai în mână doar un ceas cu prognoză meteo și opțiune de handsfree. Pentru el plătești cam 300 EUR/USD.

Merită?

Eu zic că nu. Există alte opțiuni mai interesante chiar și în zona de smartwatch, dacă nu doar în zona ceasurilor clasice. Poate că la versiunea 2.0 Samsung o să facă un produs mai bun din Galaxy Gear, dar acum nu este deloc ceea ce speram a fi.

Sfatul meu: investiți banii în altceva!

 

Preț: aproximativ 300 EUR la Orange

Informații: Samsung

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

5 COMENTARII

    • Acum merge cu orice telefon cu android cucateva smecherii, plus ca daca ii pui un custom rom, ii faci root si pui si nova launcher se transforma in cel mai bun smartwatch existent, dar ca si device pentru userul de rand e complet aiurea.

  1. Ce e f important pt mine va rog un raspuns … merge bine si pe alte telefoane cu Android sau “sa pupa” doar cu Note ? De ex LG G Pro

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep