HomeFeaturedFocusDevice-urile anului 2013 in opinia mea: un smartphone, o tableta si un...

Device-urile anului 2013 in opinia mea: un smartphone, o tableta si un laptop

image

Se apropie finalul anului 2013 și e cazul să privesc înapoi să văd de unde am plecat și unde am ajuns, din perspectiva tehnologiei. Care au fost acele device-uri care m-au impresionat și mai ales de ce?

BIZ Tech m-a intrebat care cred că este cel mai bun smartphone, cea mai bună tabletă și cel mai bun laptop din 2013 pentru a le menționa în suplimentul cu gadget-urile anului. Cu toate că aveam deja în minte o listă scurtă cu produsele interesante, nu mi-a fost deloc simplu să mă decid. Când ai atât de multe opțiuni cum au fost în 2013 și toate atractive, pe ce criterii alegi?

Eu aleg pe argumente funcționale și nu pe opțiuni subiective, lucru ce până la urmă nu trebuie lăsat în umbră: dacă vă place un produs, indiferent din ce motiv, nu ezitați să îl luați. La final, trebuie în primul rând să vă placă cum arată, cum se folosește.

Smartphone: Nokia Lumia 925

image

Am avut de ales între Lumia 925, HTC One și LG G2. Toate trei au venit cu ceva semnificativ în 2013 și au arătat ca brandurile din spatele lor au puterea de a inova. Toate trei sunt performante.

M-am decis totuși pe Lumia 925 în primul rând pentru integrarea cu serviciile Microsoft Office în cloud (SkyDrive) și de acolo cu tableta și laptop-ul Windows 8.1 pe care îl folosesc. A contat foarte mult că e subțire, ușor, are un ecran excepțional și face poze de calitate.

Cu toate că mai are și minusuri, Lumia 925 e smartphone-ul pe care îl prefer (și îl recomand) în 2013. De asta este și smartphone-ul meu principal – folosesc numai acele produse în care cred.

Tabletă: Surface 2

image

Când mi-am exprimat opțiunea pentru tableta anului 2013 eram foarte aproape să merg pe Nexus 7 versiunea din 2013 sau pe noul iPad Air. Nu apucasem să mă joc cu LG G Pad 8.3 (de altfel un candidat foarte bun pentru tableta anului 2013) și abia intrasem în contact cu Surface 2, a doua versiune pentru tableta cu ARM produsă de Microsoft.

În final m-am hotărât să dau șansă unui nou venit: tableta Surface 2. Folosesc un Surface RT (prima versiune) cu Windows RT 8.1 de ceva vreme în paralel cu un iPad și diverse tablete Android. Știu care sunt plusurile: multitasking, Office complet, inclusiv Outlook, tastatură completă, port USB de dimensiune normal și mai nou Flipboard și bineînțeles minusurile – putea să fie mai rapidă, construcția nu e chiar cea mai elegantă, rezoluția de doar 1366 x 768 pixeli.

Surface 2 îmbunătățește specificațiile lui Surface RT și aduce un display mult mai bun 1080p, platforma NVIDIA Tegra 4, USB 3.0, mai subțire și mai ușoară decât Surfeca RT și o autonomie mai mare. Am avut posibilitatea să o văd în acțiune, moment în care m-a convins. Cu toate că Microsoft se pare că a decis să renunțe la Window RT unificându-l cu Windows Phone într-o versiune nu foarte îndepărtată, cred totuși că acum Surface 2 e o alegere bună pentru o tabletă.

Pentru mine a contat mult și integrarea setărilor cu Windows 8 în termeni de acces la fișiere, setările desktop-ului (wallpaper, icon-uri, parole).

Laptop: MacBook Air 13, varianta din 2013

image

Deja m-am despărțit de conceptul de laptop și de mai bine de trei ani sunt fanul ultrabook-urilor, mai exact a unui singur ultrabook: MacBook Air. Îl am și îl folosesc zilnic pentru scris, rularea de mașini virtuale, testare de aplicații și tot ce înseamnă zona de Office – comunicare, prezentări, calcule via Excel.

Când l-am ales ca laptop personal am căutat un cel mai bun în termen de autonomie, dimensiuni, greutate și performanță. MacBook Air 13 e singurul care arată și bine și îndeplinește cu brio specificațiile de mai sus. Plusul foarte important: rulează MacOS și Windows 8.1 nativ, primul pentru situațiile în care folosesc laptop-ul pentru orice altceva în afară de lucru, Windows 8.1 pentru tot ce înseamnă activitatea de ”producție”.

Modelul lansat în 2013 are cea mai bună autonomie dintre toate MacBook-urile Air de 13 iar performanța nu e o problemă. Greutatea, grosimea și dimensiunea sunt caracteristici pe care și alți producători reușesc să le atingă sau chiar să le depășească.

În cursă mai erau noul Surface Pro 2, o combinație de tabletă de 10.6 inci și ultrabook extrem de performant și cu o autonomie de peste 8 ore alături de Asus UX301, ultrabook-ul cu touch, făcut special pentru Windows 8.1, cu caracteristici similare cu MacBook Air 13.

M-am oprit totuși pe MacBook Air 13, modelul 2013. Pentru design, autonomie, performanță și opțiunea de a rula nativ Mac OS (nu mai trebuie să instalez Linux) și Windows 8.1. Combinație ideală pentru distracție și productivitate.

 

Astea sunt opțiunile mele și recomandările pentru toți cei ce caută să își cumpere cel mai bun smartphone, cea mai bună tabletă și cel mai bun laptop din 2013.

Nu trebuie să fiți de acord cu mine Zâmbet.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep