HomeFeaturedFocusReview: Compro TN50 Cloud Network Camera

Review: Compro TN50 Cloud Network Camera

TN50_English Package

Compro TN50 e mai mult decât o cameră web: e un sistem de supraveghere cu opțiuni de detecție a mișcării și facilitatea de salvare a în cloud a informațiilor importante plus posibilitatea de accesare de la distanță (remote) folosind aplicația C4HOME pentru Android și iOS.

Înainte de a începe să vorbesc despre TN50 trebuie să răspund la o întrebare firească: de ce ai avea nevoie de o cameră de supraveghere care nu e din zona profesională?image

Cred că părinții care vor să știe mereu ce face copilul lor (mare sau mic) vor aprecia existența unei soluții cu un preț mai atractiv, bineînțeles și cu o funcționalitate mai limitată decât o cameră profesională. Poate și unii administratori de firme vor găsi de folos micul sistem TN50 pentru situațiile în care vor dori să vadă ce se mai întâmplă în firma pe care o administrează. Și nu în ultimul rând, cei ce vor să aibă un ochi în propria casă, prin care să privească când sunt în concediu și să se asigure că totul e ok.

Sunt doar câteva scenarii în care văd utilă o astfel de cameră.

Construcție simplă cu prindere pe perete

Nu am de gând să compar TN50 cu un sistem de supraveghere din zona profesională. O să vă spun că TN50 e construit din plastic alb, într-o formă dreptunghiulară și fără elemente protecție. Are un picior ce poate susține camera pe o suprafață plană și care la nevoie poate fi prins direct pe un perete. Legătura dintre cameră și picior nu e fixă, fiind posibilă schimbarea unghiului după cum e nevoie.

TN50-2TN50_TN50W_back

Compro TN50 nu are acumulator propriu fiind nevoie de alimentare permanentă prin intermediul adaptorului din pachet. Conectarea la internet se face prin cablu ethernet (livrat și el în pachet), existând totodată opțiunea de achiziționare a unui modul wireless (TN50W vine cu așa ceva).

TN50W-1TN50W-2

Camera este una VGA (640 x 480 pixeli) cu autofocus – funcționează pe o distanță de până la 6m. Nu are facilitatea de night vision, are însă un LED Flash, activat ori la detecția mișcării ori la cererea utilizatorului ce vizionează de la distanță imaginile luate de cameră.

Software: opțiuni avansate de configurare și salvare în cloud

Compro TN50 se remarcă prin două elemente: e extrem de simplu de instalat și are un preț atractiv (doar 399 LEI). Instalarea poate fi făcută în doar câteva minute de oricine, fără cunoștințe avansate în domeniu. E necesar să se citească cu atenție manualul și lucrurile decurg foarte bine: după legarea camerei la internet, se instalează pe smartphone sau tabletă aplicația C4Home pentru Android sau iOS și după ce se face un cont în cloud-ul Compro, adăugarea camerei se face fie prin detecția automată (se face o scanare a rețelei) fie prin scanarea unui cod QR, afișat pe spatele aparatului.

Iar după ce camera este adăugată în interfața serviciului C4Home se poate începe folosirea ei.

imageimage

Față de alte modele de acest tip, toată interacțiunea aplicației C4Home cu camera se întâmplă prin cloud. De aici vin și avantaje – se poate accesa de oriunde, de pe orice dispozitiv, dar și un mare dezavantaj: stream-ul video va avea mereu un decalaj iar imaginea afișată va trebui să fie compresată cu unul din algoritmii folosiți în streaming.

M-am jucat și cu C4Home din Play Store și cu cel din iTunes. Clienții sunt similari în termeni de funcționalitate cu aproape același layout al interfeței. Mai jos vedeți capturile de ecran din aplicația C4Home pentru iOS, folosită de pe iPad.

imageimage

Dacă la nivelul calității imaginii transmise de TN50 lucrurile nu sunt foarte avansate, rezoluția de 640 x 480 pe un stream de 512 kb e de natură să dea o întârziere de 1-2 secunde în accesare, chiar dacă sunteți în aceiași rețea fizică. Mi-ar fi plăcut să existe o opțiune smart care să detecteze că am smartphone-ul în aceiași rețea cu camera TN50 și să aducă informația direct, fără să o mai trimită în cloud. Am văzut astfel de facilități pe soluții concurente – D-Link EyeBaby.

Pe același client C4Home de pe smartphone sau tabletă se pot accesa mai multe device-uri adăugate în serviciul C4Home. Imediat după pornire, camera (sau camerele) apar în interfață. De aici se poate merge direct pe ea – se obține accesul direct pe stream-ul audio/video.

Da, TN50 trimite și informație audio (dacă e setat în aplicația C4Home acest lucru) pe lângă cel video. În plus, are și opțiunea de a trimite în difuzorul camerei TN50 stream audio captat de pe smartphone/tabletă. Merge pe principiul walkie talkie, când e apăsat butonul de voce din interfața C4Home, se trimite spre cameră informația audio captată de pe smartphone/tabletă, cea înregistrată de pe microfonul camerei TN50 nemaifiind accesibil.

imageimage

Dacă în schimb se apasă butonul Info ( i ) se intră în secțiunea de configurare unde setările disponibile sunt multe și detaliate. De la calitatea stream-ului audio/video, la opțiunile de activare pentru a facilității de detecție a mișcării, aprinderea automată a LED-ului (sau setarea unui orar în care e permisă aprinderea lui), salvarea în cloud (e necesară integrarea unui cont Dropbox) și update-ul de firmware (apropo de asta am făcut două sau trei update-uri în momentul în care am primit camera în teste).

imageimage

Mai sunt două setări pe care le consider utile: activarea modului privat de funcționare pentru cameră (în momentul acela doar cei ce știu parola pusă pe cameră pot vedea stream-ul video (util pentru situația nefericită în care cineva reușește să compromită contul C4Home și ar putea vedea stream-ul video) și adăugarea unui cont C4Home prieten, căruia îi este permis accesul pe camera selectată.

imageimage

O parte din setările disponibile au apărut pe măsură ce am instalat update-urile noi de firmware – adică e posibil ca în timp să mai apară și alte îmbunătățiri.

imageimage

Treaba cu detecția mișcării e un lucru bun: se generează un eveniment care face ca informația captată să fie salvată undeva (local dacă există montat un microSD pe cameră, sau în cloud dacă e configurat contul Dropbox).

imageimage

În funcție de ce se dorește se poate seta valoarea corespunzătoare pentru acuratețea detecției – dacă vreți de exemplu să vedeți orice mișcare petrecută în fața camerei atunci mergeți pe valoarea High. Altfel, spuneți sistemului să se declanșeze doar când cantitatea de informație schimbată în imagine este foarte mare – adică în momentul în care se întâmplă multă mișcare în vizorul camerei TN50.

imageimage

După cum vă spuneam, de pe smartphone sau tabletă se poate accesa stream-ul video de pe cameră. Cu valorile pentru calitatea imaginii setate la maxim, există un decalaj de 1-2 secunde între ceea ce se vede și ceea ce se întâmplă de fapt în fața camerei.

Aplicația C4Home are câteva funcții prezentate peste imaginea preluată de la cameră. Prima este cea prin care se poate face o captură locală a informației de pe ecran. A doua permite redarea unor melodii în difuzorul camerei TN5). Se poate aprinde manual LED-ul – util în condiții de noapte când nu se vede cum trebuie.

image

Se activează sau dezactivează canalul audio preluat de la cameră sau se poate activa comunicarea audio bidirecțională.

image

Sunt de fapt funcțiile minimale de care am avea nevoie pentru așa ceva.

Aș mai adăuga totuși că pentru situația în care veți folosi sistemul pentru a vă supraveghea micuțul – așa cum am făcut eu, ar fi fost indicată o funcție de alertare sonoră atunci când e detectată mișcare sau sunete deosebite.

Neajunsuri

Pe parcursul testării am detectat mai multe neajunsuri asociate modului de folosire pentru camera TN50 și sistemul C4Home. Primul ar fi instabilitatea aplicației de iPad și lipsa unei interfețe personalizate.

Al doilea merge către incompatibilitatea interfeței web C4Home cu Windows 8.1 (IE 11 x64) sau oricare alt browser alternativ. Asta limitează foarte mult aria de folosire de pe laptop/desktop.

image

Un al treilea este legat de faptul că dacă o cameră TN50 e lăsată liberă (adică nu are activat modul private) oricine are acces la rețeaua în care este și și-a instalat un client C4Home poate să o acceseze – moment în care dispare din contul celui ce o avea înainte.

photo

De asta ar fi bine ca orice cameră adăugați să fiți siguri că are modul private activ!

Concluzie: opțiune interesantă pentru prețul cerut

Privită în mod individual camera Compro TN50 este o soluție interesantă pentru crearea rapidă a unui sistem local de supraveghere cu opțiuni normale de salvare a informației local sau în cloud.

 

TN50-5TN50-4

Prin faptul că accesul de la distanță se face prin cloud-ul Compro C4Home este eliminată necesitatea instalării locale a unor servicii care să expună informațiile pe internet. În același timp, prin setările avansate de configurare a stream-ului video, imaginile de pe TN50 pot fi vizibile pe smartphone chiar și pe conexiuni mai lente.

În funcție de ceea ce aveți nevoie, TN50 cu C4Home poate fi unul din răspunsurile pe care le căutați pentru un sistem casnic de supraveghere. Rețineți doar că stream-ul audio/video are o latență de câteva secunde și calitatea imaginii este una VGA și nu are facilitatea night vision – pe timp de noapte e necesară aprinderea LED-ului.

Și vă recomand să mergeți pe versiunea TN50W cu modulul wireless WL160 preinstalat.

 

Informații: Compro

Preț: 399 LEI

PRO CONTRA
+ simplu de instalat
+ opțiuni avansate de configurare
+ cloudul C4Home permite accesul de la distanță la cameră
+ montare pe perete
– calitatea imaginii doar la nivel VGA (640 x 480 pixeli)
– lipsa opțiunii night vision
– latență la vizionarea remote
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep