HomeFeaturedFocusInteresanta presupunere: Microsoft face mai multi bani din licentele Android decat din...

Interesanta presupunere: Microsoft face mai multi bani din licentele Android decat din Windows Phone

image

În sine afirmația nu e ceva nou: de multă vreme se speculează că Microsoft produce mai mulți bani din licențele plătite de producătorii de aparate Android decât din licențierea sistemului de operare Windows Phone către partenerii OEM. Acum, după ce au fost publicate rezultatele financiare ale Microsoft, cu creșteri importante în venituri și profit, unii s-au aventurat să facă niște calcule pe baza cărora se poate trage concluzia că Microsoft a câștigat anul trecut aproape 2 miliarde USD în zona de smartphone, dintre aceștia aproape 1,2 miliarde USD provenind din licențele plătite de producătorii de aparate Android și doar 800 milioane USD din cele de Windows Phone.

Dacă e adevărat atunci e simplu de înțeles de ce a plătit Microsoft 7,2 miliarde USD pentru divizia de smartphone-uri Nokia: oricum banii ăștia îi scoate în 4-5 ani, de ce să nu aibă și Steve Ballmer ”un telefon” așa cum și-a ”luat” Eric Schmidt? Glumesc evident, dar poate că gluma nu e chiar glumă: într-o piață în care Apple produce și vinde telefoane sub brand propriu și are succes, Google vinde Nexus-uri de ce să nu facă și Microsoft așa ceva?

Are sens.

Revenind la calcule, dacă în momentul de față Microsoft scoate din licențele plătite de producătorii de OEM Android mai mulți bani (cu aproape 50% mai mult) atunci mai are mult de lucrat pe Windows Phone. Și din păcate cam stagnează, ultimele două update-uri de Windows Phone nefiind altceva decât modificări și finisări minore.

Poate că Windows Phone 8.1, ce probabil va fi prezentat la conferința BUILD să schimbe ceva împreună cu un Surface Phone sau cum se va numi primul smartphone scos pe hardware-ul Nokia.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep