HomeFeaturedFocusDe vorba cu Tim O'Brien, General Manager Apps & Platform Group despre...

De vorba cu Tim O’Brien, General Manager Apps & Platform Group despre ecosistemul Microsoft

La începutul acestei săptămâni a venit în România Tim O’Brien, General Manager Apps & Platform Group la Microsoft și prin amabilitatea filialei locale am avut ocazia să stau de vorbă cu el împreună cu câțiva blogeri și jurnaliști din zona IT.

Tim O'Brien, General Manager, Apps & Platform Group

Discuția pe marginea produselor și ecosistemului de produse și aplicații Microsoft a fost destul de lungă – aproape două ore – și a început prin poziționarea strategiei Microsoft: focus pe mobilitate și cloud. Mesajul este clar: produsele viitoare vor avea în vedere cele două componente, complementare în foarte multe situații. Microsoft a fost și rămâne o companie de software și servicii (cloud).

De aici discuția s-a mutat încet spre elementele importante ale ultimelor zile. Tim O’Brien nu a comentat nimic despre lansarea Nokia de săptămâna viitoare și nici despre schimbările din Windows Phone 8.1 (renunțarea la integrarea Facebook de exemplu, una din întrebările ridicate de mine).

Mi-a plăcut că unul din mesajele de marketing ale Microsoft a fost prezentat destul de bine: Microsoft a donat linii de cod comunității Linux, fiind unul dintre contribuitorii de TOP. Tim se referea probabil la anunțul din 2012 al comunității Linux în care Microsoft a fost nominalizată ca una din companiile ce au contribuit cu cod la kernel-ul Linux (pe poziția 17 la un moment dat), oferind linii de cod care nu fac altceva decât să integreze (se poate spune și mai bine) suportul pentru Hyper-V în kernel-ul Linux. Bun și așa.

Despre schimbările de strategie din zona Windows și Windows Phone (cu referire la renunțarea la Windows Phone 7, posibila viitoare integrare dintre Windows Phone și Windows RT, introducerea și eliminarea de tehnologii – AERO – din Windows) Tim a punctat că majoritatea companiilor fac schimbări de tehnologie dând exemplu Google care în mod constant renunță la API-uri sau forțează introducerea de noi tehnologii. Se numește evoluție. Toată lumea schimbă, la Microsoft e mai vizibil că toată lumea folosește produsele companiei.

Am ridicat și problema (lipsei) aplicațiilor de calitate din Windows Store și Windows Phone Store. Majoritatea aplicațiilor din TOP 20 download-uri de pe iOS și Android există și pe Windows Phone. Asta ar trebui să mulțumească utilizatorii: clienți de Twitter, Facebook, Vine, Skype, WhatsApp, Viber etc. există și pe Windows Phone și chiar Windows 8.1. Se lucrează la aducerea de noi aplicații – peste 56000 de dezvoltatori înregistrați în Windows Store și un număr de peste 400000 de aplicații disponibile pentru download. Îi dau dreptate lui Tim O’Brien vizavi de faptul că nu numărul de aplicații dintr-un magazin contează. Mai importante sunt disponibilitatea lor și calitatea. Că degeaba ai 1000 de aplicații care fac același lucru, asta nu înseamnă că se crește cumva calitatea.

Un ultim aspect: încrederea dezvoltatorilor în platforma Microsoft. Pe Windows 8 și 8.1 problema compatibilității de aplicații pentru modul de lucru desktop clasic este primordială – de aceea nu avem doar interfața MODERN UI completez eu. Chiar și cu schimbările propuse în construcția de aplicații (principiile METRO/MODERN UI) pe Windows va exista în continuare compatibilitatea cu aplicațiile vechi.

Și poate mai important, prin instrumentele de dezvoltare oferite și ghidurile de bune practici, dezvoltatorii au posibilitatea de a scrie o singură dată codul unei aplicații și apoi să îl compileze automat pe ce mediu doresc: Windows, Windows RT (încă) și Windows Phone. Mai mult, prin faptul că MODERN UI (METRO) e singura interfață grafică cu engine HTML 5, toți cei ce scriu aplicații web au posibilitatea de a crea proiecte fără să fie nevoiți să învețe tehnologii și limbaje de programare noi.

Chiar dacă nu s-au dat răspunsuri la toate întrebările puse, mi-a plăcut formatul de discuții și oportunitatea de a comunica direct cu cei din sală.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep