HomeFeaturedFocusWindows 8 vandut in 200 de milioane de licente in primele 15...

Windows 8 vandut in 200 de milioane de licente in primele 15 luni. De ce nu e fail

image

O informație simplă dată de Microsoft zilele trecute: în 15 luni de la lansare au fost vândute 200 de milioane de licențe de Windows 8. Mult, puțin?

Depinde cum privești lucrurile. Dacă compari vânzările de Windows 8 cu cele de Windows 7 în aceiași perioadă – adică după 15 luni – poți spune că Windows 8 nu se ridică la nivelul lui Windows 7 pentru că cel de-al doilea sistem de operare s-a vândut în 300 de milioane de licențe. O diferență de 100 de milioane de licențe. 50% practic.

Și dacă te-ai opri aici lucrurile s-ar putea reduce la un simplu … Windows 8 e prost, nu s-a vândut. Deja am văzut niște titluri de genul ăsta prin media.

Eu zic că lucrurile sunt de fapt altfel: Windows 8 a introdus o schimbare majoră de paradigmă de funcționare și utilizare, o nouă interfață și o categorie nouă de produse: sistemele hibrid, laptop/tabletă. Windows 8 a venit după un Windows 7 foarte apreciat de către utilizatori.

Combinația de interfață nouă și utilizarea mai bună pe sisteme hibrid (unde fie vorba între noi în afară de tabletele Surface Pro, RT și versiunile 2.0 a celor două și alte câteva modele de la Sony, Asus și Lenovo nu prea au existat soluții hardware care să pună în valoare Windows 8) nu a fost un motor suficient de puternic care să tragă după sine vânzări mari, imediate. Ca să nu mai spun că un laptop mediu/high din perioada 2010-2012 cu Windows 7 merge încă excelent și un utilizator care prețuiește banii nu are de ce să îl schimbe încă … deci nu are de ce să treacă pe un sistem nou, nici hardware și nici software.

Punem peste asta și faptul că în 2013 vânzările de PC-uri noi au fost foarte slabe (exact pe motivul că avansul tehnologic nu a fost suficient de mare ca să genereze înnoire din partea utilizatorului) și avem deja o imagine mai clară asupra pieței în care Windows 8 s-a vândut în doar 200 de milioane de licențe în primele 15 luni de la lansare.

Și mai e ceva: o licență de Windows 8 costă destul de mult. Probabil de undeva între 10-15 USD pentru OEM și până la peste 100 USD pentru versiunea retail. O medie undeva la 50 USD ar putea fi o valoare ”normală” pentru o licență. Înmulțim 50 USD cu 200 de milioane de licențe și avem o sursă de venituri de aproape 10 miliarde USD pentru Microsoft, doar din sistemul de operare.

În timp ce Apple a decis să treacă pe nivelul următor de monetizare și să dea gratuit Mac OS X Mavericks în ideea că oricum fac bani din produsele hardware peste care doar ei pun sistemul de operare (și Microsoft Zâmbet, al meu MBA are Windows 8.1).

Ar mai fi ceva de zis?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. De fapt intrebarea este alta…cum de s-au vandut 200 licente?
    Pentru un produs sub mediocru…eu il vad ca o performanta colosala a departamentului de vanzari. Care de fapt ii si motorul celor de la microsoft.
    Hai sa facem o analiza (de data asta imi dau cu presupusul) de ce s-au vandut atatea licente:
    a) Nu se mai vinde Win7, prin urmare integratorii nu pot pune altceva decat win8
    b) De fapt…marea lor afacere ii bisnita cu patente…prin urmare se vinde la pachet cu o serie de patente
    c) Integratorii sunt santajati (n-ai idee cat costa o licenta pt diverse tehnologii detinute de microsoft…in cazul in care nu foloseste tehnologia aia exclusiv cu produsele lor)
    d) Microsoft decarteaza la creu pentru utilizarea exclusiva a produselor sale. Cam de cateva sute de ori mai mult decat investesc in development

  2. Eu pot spune ca urasca windows 8, l-am descarcat si in 2 zile l-am sters si m-am intors la 7, deci acum sunt cu dual boot, optez intre ubuntu si win 7 dupa nevoie.
    Oricum mai nou cica se mai ofera suport pentru xp, inca 15 luni deci clar microsoft e destul de zbucimat.
    Motiv pentru care cred ca o sa migrez si celalt sistem, mac-ul!

    Mie sincer mi se pare ca windows 8 s-a vandut destul de bine, cred ca nebunia tabletelor i-a asigurat jumate din vanzari daca nu mai bine ca in rest…

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep