HomeFeaturedFocusVesti bune: scapam si de costurile de roaming de date in 2015

Vesti bune: scapam si de costurile de roaming de date in 2015

image

Din când în când Parlamentul European mai face și lucruri care să ne ajute. Vă amintiți de inițiativa doamnei Neelie Kroes de reducere a taxei de roaming pe voce, prin care acum plătim niște prețuri normale pentru convorbirile de pe mobil în roaming prin UE?

Ei bine astăzi membrii MEP au venit cu o propunere nouă de proiect care prevede ca pe lângă terminarea costurilor de roaming pentru SMS și apelurile de voce din roaming, operatorii de telefonie vor trebui să renunțe și la costurile pentru roamingul de date.  Alături de treaba asta se propune și o inițiativă de neutralitate pe net care prevede ca ISP-ii să nu poată să blocheze după cum au chef servicii concurente – gen Netflix, Skype. Poate unii dintre voi își aduc aminte că acum vreo câțiva ani în România erau operatori (roșii și portocalii) care blocau traficul Skype pe anumite tipuri de abonamente. Pe 2-5 aprilie inițiativa va fi discutată în Parlamentul UE și probabil că se va transforma în lege/directivă.

Pilar del Castillo Vera, ce conduce grupul din Parlamentul European pe tema asta a declarat că ”votul de astăzi din Parlamentul European este un mare pas înainte în ceea ce privește consolidarea unei singure piețe de telecom. Comitetul nu numai că a propus eliminarea taxelor de roaming pentru voce, SMS și date de la 15 decembrie 2015, dar au venit și cu soluții pentru facilitarea implementării de rețele 4G și 5G în Europa”.

Și ca să nu sune chiar așa de frumos există și o portiță: pentru cazuri excepționale ofertanții de servicii de trafic de date vor putea să introducă anumite excepții la directiva de mai sus. Explicații pentru lăsarea portiței sunt multe și chiar logice: să nu meargă nenea Hans prin Spania în concediu și acolo să rupă netul de pe mobil uitându-se la filme deochiate. Sau să nu se trezească camionagiul Gică, în tură prin Italia să își folosească tableta Allview pentru torrente.

Vă amintesc că acum se plătește pentru trafic de date în roaming prețuri de la 2,5 EUR/10 MB și până la valori mai interesante de 45 EUR/300 MB sau taxe de 3 EUR pentru un maxim de 10 MB/zi, depinzând de operator.

Așa cum tarifele de voce în roaming au scăzut de la peste 1 EUR / min acum vreo 15 ani la sub 0,3 EUR mă aștept să vedem și o liberalizare a traficului de date în roaming.

Împreună cu imposibilitatea ISP-ilor de a mai bloca anumite servicii o să asistăm la o reducere considerabilă a veniturilor pentru operatori, care vor fi forțați să vină cu soluții noi pentru a-și păstra veniturile și a avea resurse pentru a investi în infrastructura capabilă să țină traficul 4G/5G la valori normale.

via EU

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep