HomeFeaturedFocusDe anul viitor cartelele preplatite se vor vinde doar pe baza de...

De anul viitor cartelele preplatite se vor vinde doar pe baza de act de identitate

Deși traversăm o perioadă în care, la nivel global și mai vestic, există o luptă acerbă cu interceptările convorbirilor telefonice și expunerea datelor utilizatorilor, iar NSA este bau-baul arătat cu degetul de tot mai multă lume, în România lucrurile nu par a se alinia la acest trend. Tocmai pentru a ușura misiunea SRI și a serviciilor de telecomunicații, de identificare a persoanelor vizate în urma convorbirilor înregistrate, o nouă propunere legislativă, avizată deja de Guvern și-a făcut apariția. Conform acesteia, cartelele preplătite vor putea fi achiziționate doar pe bază de act de identitate, iar posesorii actuali ai acestora, vor avea obligația să se înregistreze la operatori.

“În ultima şedinţă a CSAT, s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Este vorba de obligaţia deţinătorilor de cartele pre-pay de a le înregistra, de a depune un act de identitate şi de asemenea, obligaţii pentru furnizorii de telefonie mobilă”, a anunţat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. “Toţi deţinătorii de cartele telefonice preplătite vor fi obligaţi să se înregistreze cu un act de identitate în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii adoptate de Guvern şi transmisă ieri Parlamentului”.

România se va alinia astfel unor țări precum Germania, Grecia, Spania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria sau Slovacia. De cealaltă parte, nu există cadrul legal care să ceară un act de identitate pentru achiziționarea unei cartele preplătite în  Irlanda, Austria, Polonia, Estonia, Portugalia, Cehia, Franţa sau Luxemburg.

Din păcate, deși scopul acestei legi a Guvernului este unul pertinent, cred că nu se va dovedi eficiența ei tocmai acolo unde va fi nevoie de ea. Marii granguri și personajele dubioase vor putea foarte bine să își acopere urmele și să îngreuneze munca organelor de cercetare. În plus, va exista întotdeauna posibilitatea trecerii de la o persoană la alta a unui număr de telefon.

5 COMENTARII

  1. Interesant punctul tau de vedere. Cu toate acestea germanii, grecii, spaniolii si altii nu aud ca se plang de ingradirea libertatii individului. Scurt info, la o rasfoire de 30 de sec pe site, citez “pana in septembrie 2013 au fost 13,2 milioane apeluri catre 112 din care aprox 9,4 milioane false…. Au fost sanctionati 8.116 cetateni.”. Acum, daca tu crezi ca sacrifica cineva resurse si alte fantasmagorii tehnologice, gen “Misiune speciala 3” sa prinda un inconstient care si-a cumparat o cartela anonima sa faca glume proaste, inseamna ca nu esti constient de dimensiunea financiara numai in cazul acestei situatii. Nu mai vorbesc aici de infractori, care chiar sunt urmariti si incearca sa faca viatza grea .. ca doresc asta. Nu cred ca este o ingradire a liberatii personale ca trebuie sa prezinti un buletin sa cumperi o cartela, care in prea multe cazuri este folosita pentru glume proaste. La elvetieni, arati si chilotzii (iertata sa imi fie expresia) cand cumperi un sim. De aici si pana la a fi cu totii supravegheati de autoritati… este un pic exagerat. Vrei anonimitate in conversatie? Go for “KoolSpan” (alte 30 de sec cautat pe site). O seara frumoasa.

  2. @mosNeagu
    Daca singurul motiv pentru care vor impune aceasta modificare e legat de apelurile false la 911 atunci e clar ca in spate exista alte motive reale. Daca vor cu adevarat sa opreasca apelurile false o pot face: sa dispuna echipament, sa prinda pe unul si sa il dea exemplu. Altii nu vor mai face ulterior.
    Nu sa introduca un sistem care ingradeste libertatea individului de a putea alege sa se fereasca de anumiti ochi.

    • Situatie.. cumpar 5 cartele si ma apuc sa sun la 112 ca a luat scoala foc. Sau in primarie este o bomba. Cate din apelurile catre 112 erau false? Cam vreo 80%? Deci… mai usor cu supravegherea .. mai mult cu responsabilizarea?

  3. Cine doreste sa se ascunda, sau are ceva de ascuns, binenteles ca intr-un final poate gasi o metoda. Dar, mai greu, nu? Din punctul meu de vedere, cu cat mai dificil pentru infractori, cu atat mai bine.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep