HomeFeaturedFocusReview Samsung Gear 2 Neo: la fel de inutil ca primul Gear

Review Samsung Gear 2 Neo: la fel de inutil ca primul Gear

Samsung Gear Neo 17

A doua încercare Samsung a de a-și croi drum în zona wearable tech s-a soldat cu trei produse: ceasurile inteligente Gear 2 și Gear 2 Neo plus brățara inteligentă Gear Fit. M-am jucat mai în detaliu cu modelul mai ieftin al ceasului inteligent, Gear 2 Neo, suficient cât să spun că din nou, avem un produs cu potențial dar care încă nu poate să convingă. Sunt câteva direcții în care se vede un avans numai că per ansamblu avem în continuare un produs pentru entuziaștii fani Samsung.

Gear 2 Neo este un ceas inteligent, construit din plastic, cu un display touch de 1,63 inci, Super AMOLED (e unul din lucrurile cele mai reușite la Gear 2 Neo), are protecție la apă, praf (certificat IP 67) și include accelerometru, giroscop, un senzor pentru înregistrarea pulsului, Bluetooth 4.0, o baterie de 300 mAh. Față de primul model Gear, Gear 2 Neo și Gear 2 nu mai folosesc Android  (și probabil de aici se trage lipsa acută de aplicații care până la urmă îl cam fac inutil) ci Tizen-ul Samsung, pe un procesor dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM plus 4 GB pentru stocare.

Samsung Gear Neo 1

Aspect

Gear 2 Neo e construit similar cu celelalte modele de Gear – adică avem o formă dreptunghiulară, un ecran generos Super AMOLED și o brățară de plastic, ajustabilă ca și dimensiune. Față de Gear 2 îi lipsește doar camera de 2 MP. Poate că deja sunt eu obișnuit cu ideea de plastic, dar de data asta Gear 2 Neo nu mi-a mai lăsat aceiași senzație de produs plasticos.

Brățara e destul de moale ca să nu deranjeze în folosire. Ceasul în sine nu este foarte gros, de îndată ce te obișnuiești cu el nu prea îl mai simți la mână.

Samsung Gear Neo 5

Display-ul acoperă toată partea de sus a ceasului. Controlul aplicațiilor este posibil prin interacțiune touch, butonul de meniu (din plastic și el) fiind poziționat imediat sub display. Reacționează foarte bine la touch.

Samsung Gear Neo 6Samsung Gear Neo 7

Pe partea interioară Gear 2 Neo are senzorul care poate să măsoare pulsul – nu e chiar o informație validă, de-a lungul folosirii am avut prea multe erori și de prea multe ori am fost atenționat să stau nemișcat pentru ca măsurătoare să poată fi realizată. În ideea că Gear 2 Neo ar trebui să fie un asistent pentru toți pasionații de sport, funcționarea defectuoasă a senzorului de măsurare pentru puls nu e deloc un avantaj.

Tot pe interior există și conectorii prin care se face alimentarea ceasului cu curent. Pentru asta e necesar să dați jos ceasul de la mână și să îl prindeți într-un cradle special, de mici dimensiuni.

Samsung Gear Neo 4Samsung Gear Neo 13

Îmi place că Samsung s-a gândit că e necesar să facă mai micuț cradle-ul ăsta în ideea că îl poți căra ușor cu tine – la o adică poate liniștit să stea într-unul din buzunare – și să îl folosești rapid, ori de câte ori ai nevoie.

Cradle-ul în cauză se conectează la sursa de curent printr-un slot microUSB, standard în momentul de față pentru majoritatea gadget-urilor moderne. Timpul de încărcare completă de la 0% la 100% pentru Samsung Gear 2 Neo este de aproape două ore.

Samsung Gear Neo 14

Din punct de vedere aspect, Gear 2 Neo nu iese cu nimic în evidență și nici nu recomandă smartwatch-ul pentru o anumită tipologie de utilizare. Facilitatea de a avea ceasul în mai multe culori nu mi se pare un diferențiator în momentul în care vei avea posibilitatea să alegi între soluția propusă de Samsung și altele similare.

Ce poți face cu Gear 2 Neo

Poate că ar fi trebuit să încep review-ul lui Samsung Gear 2 Neo cu acest lucru: ce poți face cu noua versiune (mai limitată) a ceasului inteligent de la Samsung?

Samsung Gear Neo 3

Păi să vedem … poți afla cât este ceasul. Te uiți pe ecran, sau folosești S-Voice (serviciul de recunoaștere a comenzilor folosit de Samsung pe aparatele sale) ca să întrebi direct gadget-ul. Dacă vrei să îți răspundă, e absolut necesar să îl fi conectat în prealabil via Bluetooth cu unul din aparatele Samsung compatibile. Folosindu-se de conexiunea la internet a acestuia din urmă, ceasul inteligent Gear 2 Neo poate să mai facă și alte chestii.

Poți afla rapid prognoza meteo curentă, intrările din calendar (dacă ți-ai sincronizat ceasul cu telefonul și primul a preluat corect informațiile din calendar). Poți chiar să primești notificări despre anumite evenimente care s-au întâmplat pe telefonul cu care e legat: apeluri pierdute, email-uri. Poți chiar reda muzică de pe telefon pe ceas, sau de pe ceas pe căști Bluetooth dacă ai folosit cei 4 GB de memorie internă pentru stocarea de muzică.

Samsung Gear Neo 10Samsung Gear Neo 11

Toate elementele de notificare pe care le afișează Gear 2 Neo sunt generate de către aparatul cu care ceasul este conectat. Pentru funcționarea minimală, integrarea cu GMAIL, alte servicii de email și Facebook, Twitter e asigurată. Pentru unele vezi doar că ai o notificare, consultarea ei presupunând deschiderea smartphone-ului sau a tabletei, pentru altele se pot avea pe ecran informații minimale. În niciunul din cazuri nu e posibilă interacțiunea direct de pe ceas – să zicem că vrei să dai un like pe Facebook sa un reply scurt pe Twitter.

Samsung Gear Neo 19

Asta se întâmplă din cauza lipsei de aplicații. Decizia Samsung de a renunța la Android și a trece pe sistemul de operare propriu pentru ceasurile inteligente, deși justificată prin prisma ocupării resurselor, e un mare dezavantaj din punct de vedere al ecosistemului de aplicații. Și așa erau puține pentru Gear. Pentru Gear 2 și Gear 2 Neo numărul lor e o glumă – abia dacă vei găsi soluții să faci mai atractiv modul în care e prezentată ora. Așa că nu vă așteptați să găsiți prea multe aplicații și nici să folosiți Gear 2 Neo la mai mult decât ceas/prognoză meteo și/sau pedometru.

Că veni vorba, Gear 2 Neo are aplicație de tip pedometru care ar trebui să înregistreze automat pașii pe care îi facem. În schimb, ea înregistrează mișcările mâinii pe care le asociază cu deplasarea propriuzisă. Am avut surpriza ca într-una din zile, când am gesticulat mai mult să mi se afișeze că am parcurs câțiva mii de pași, când de fapt nici nu m-am ridicat de la birou. Puneți aici și imposibilitatea de citire corectă a pulsului și vedeți cam cât de mult vă ajută Gear 2 Neo în zona de măsurare a activității fizice.

Două lucruri la care e totuși util sunt folosirea pe post de cască Bluetooth – dacă vreți cumva să fiți futuriști și să vă vorbiți la ceas, în loc de telefon și player-ul multimedia de pe ceas.

Mi-a sărit în ochi funcția WatchON Remote prin care ceasul Gear 2 Neo devine rapid telecomandă pentru televizoarele aflate în preajmă și consider că e o zonă care merită să fie explorată, acest tip de utilizare intrând oarecum în zona de wearable tech. Am testat pe mai multe modele Samsung și LG și merge să pornești și să oprești televizorul, să schimbi canalele și nivelul de sunet. Navigarea în zona smart e limitată, așa că acolo va trebui să te orientezi către funcția de pe smartphone (Galaxy S5 în cazul de față).

Nu în ultimă instanță, pe Gear 2 Neo veți mai găsi o funcție de tip Find My Device care va spune smartphone-ului (sau tabletei) cu care e conectat ceasul să sune, ca să îl putem regăsi mai ușor. Aplicația Voice Memo facilitează înregistrarea de mesaje voce – să zicem că aveți nevoie să memorați ceva, porniți opțiunea de pe ceas și vă înregistrați mesajul.

Samsung Gear Neo 21

Cu asta am cam epuizat lista lucrurilor pe care le poate face Gear 2 Neo. Mai adaug facilitatea de a porni apeluri de voce prin folosirea agendei de contacte sau apelarea directă prin tastatura numerică, afișarea de prognoză meteo despre care am mai vorbit și o aplicație de tip galerie de poze – pe Gear 2 Neo nu prea îi văd rostul, acest model de ceas neavând cameră video încorporată.

Concluzie

Samsung Gear Neo 2

Acestea fiind spuse, ar mai fi de adăugat că bateria de pe Gear 2 Neo e ceva mai bună decât cea de pe primul model de Gear. Am putut folosi ceasul fără să îl încarc, doar cu notificările active, conectat permanent pe parcursul zilei la Galaxy S5, timp de aproape trei zile. Nu e rău, dar e departe de ceea ce aștepți de la un astfel de aparat. Nu cred că vreunul dintre noi va dori ca pe lângă smartphone și tabletă să mai stea să încarce mereu și ceasul.

La final, pentru cei 199 EUR pe care Samsung îi cere pentru Gear 2 Neo, produsul este neconvingător. Da, e interesant de folosit, are potențial, arată că se poate, însă nivelul de utilitate adus e extrem de mic. Doar pentru că arată ora, prognoza meteo și intrările din calendar nu cred că se justifică o investiție de 199 EUR. Până la urmă cu banii ăștia îți mai iei încă un smartphone, care face mult mai multe.

Îmi place totuși că Samsung nu a renunțat și a făcut modificări importante în  modul în care a gândit ceasul inteligent. Cred că dacă vom avea și o a treia serie Gear, lucrurile vor sta mult mai bine. Și poate și prețurile vor veni într-o zonă mai accesibilă și vor fi mai justificate în fața utilizatorului.

Informații: Samsung

Preț: 199 EUR

 

PRO CONTRA
+ construcție de plastic, maleabil
+ integrare notificări de pe telefon
+ rezistent la apă și la praf
– lipsă aplicații
– cititorul de puls nu funcționează cum trebuie
– autonomie
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep